KDP eliyle yitirilen fedailer - I

Kimisi hain bir pusuda, kimisi yaralı halde hastanede şehit edildi, kimisinin akıbeti ise halen bilinmiyor. 30 yılı aşkın süredir devam eden ihanette yitirilen binlerce fedai…

30 yılı aşkın süredir KDP eliyle şehit düşen Rojavalı gerillaların aileleri, KDP ihanetinin artık sonunun getirilmesi için mücadelenin büyütülmesi gerektiğini söylüyor.

Aileler, bitmek bilmeyen ihaneti ve bedellerini ANF’ye anlattı.

Başûrê Kürdistan’ın Garê alanında 1995’te şehit düşen Xoşnav’ın annesi Fatma Seydo, KDP ve ihanetinin artık ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek Kürt analarını mücadeleye çağırdı.

Adnan Êmo (Xoşnav), 1976’da Efrîn/Kaxir doğumlu. Apocuları ve mücadelelerini duyan Xoşnav, henüz küçük yaşta olmasına rağmen bu mücadeleye katılmak ister. Ancak ‘yaşının küçük olmasından’ kaynaklı kabul edilmez ve bölgedeki bazı çalışmalara dahil edilir.

Daha fazla dayanamayan Xoşnav, 1993’te Kürt Özgürlük Hareketi’ne katılır. Bölgede bir süre çalışma yürüttükten sonra yönünü Kürdistan dağlarına verir.

COŞKULU UĞURLAMA

Ailesi ve yakınları tarafından büyük bir coşkuyla yolcu edilir. Annesi Fatma Seydo, o günleri şöyle anlattı: “İki yıl Halep’te çalışma yürüttü. Bir gün geldiğinde gideceğini söyledi. Ona elbise diktik. Bir kutlama hazırladık. Eline ayağına kına sürdük. Halaylarla uğurladık. Alnımız açık, başımız diktir. Çok düzenli ve disiplinliydi. Dakikti. Her şeye herkese yardıma koşardı. Bizim için bir nefesti.”

HABERİ ALDIKLARI GÜNÜ UNUTAMIYOR

Xoşnav, Garê’nin Sêdarê bölgesinde KDP güçlerinin 1995’teki saldırısında şehit düştü.

Şehadet haberinin alındığı günü unutamadıklarını söyleyen Fatma Ana, “Yoğun yağmurun yağdığı bir gündü. Gök gürüldüyordu. Şehadeti ilan edildiği gün BAAS rejimi kapımıza dayanmıştı. Onlara ‘Üç oğlum size askerlik yaptı, bırakın da biri Kürtlere yapmış olsun’ dedim. Bizim için unutulmaz üzüntü ve acıların başladığı gündü” dedi.

15 YAŞINDA BİLE ONLARA ÇALIŞIYORLARDI

Fatma Seydo, KDP eliyle şehit düştüğünü öğrendikten sonra büyük kırılma yaşadığını belirterek, şunları dile getirdi: “Adnan, Barzanilerin eliyle şehit düştü. Çocuklarım 15 yaşında bile onlara çalışıyordu. Kardeşimiz diyor, saygı gösteriyorduk. Bu saygı bize ters döndü. Niye bu kadar zalimler? Bizim ciğerimizi yakanların da ciğeri yansın. Kürdistan’ı, Kürtlüğü isteyen biri, nasıl çocuklarını, halkını katleder? Çocuklarımızı yok ediyorlar, kanımızı içiyorlar”.

İHANET BİTMİŞ DEĞİL

Düşmanla işbirlikçilik yaparak çocuklarımızı katledenlere karşı durmalıyız. İhanet bitmiş değil. Bugün de çocuklarımız katlediliyor. Dün benim yüreğimdi, bugün başka bir ananın. Başka anaların ciğeri yüreği yanmasın diye harekete geçelim.”

Yarın: İhanetin kurbanı iki kuzen