KDP eliyle yitirilen fedailer – V

Mihemed Hebeş’in kızı Kibar, 1997’de pusu kurularak şehit edildi. Mihemed, Kürtlük ve Kürdistan aşığı kızının KDP eliyle şehadetini kabullenemiyor.

KDP’nin 30 yılı aşkın süredir devam eden ihaneti sonucu şehit düşürülen Rojavalı gerillaların aileleri, PKK dışındaki partilerin bu halka hiçbir şey vermediğini belirterek, “KDP gibi organizasyonların yaptıkları ortada” diyor. Aileler, bitmek bilmeyen ihaneti ve bedellerini anlatıyor.


Kibar Hebeş. Gerilladaki adıyla Necbir Koçer. 1977’de Efrîn/Tifle’de doğdu. Apocuları ve mücadelelerini duyan Necbir, henüz küçük yaşta olmasına rağmen katılmak ister. Yaşı küçük olduğu için katılım sağlaması kabul edilmeyince bir süre bölgede bazı çalışmalara dahil edilir. Necbir, uzun çabasının ardından 1994’te gerillaya katılır.

KAFASINA KOYDUĞUNU YAPARDI

Mihemed Hebeş, kızı Kibar’ı şöyle anlatmaya başladı: “İlk çocuğumdu. Çok değerliydi. Sakin, kendi halinde biriydi. İnatçıydı. Kafasına bir şey koydu mu yapana kadar çabalardı. Yaşamında da mücadelesinde de öyleydi. Gizliden gizliye kitaplar okuyor, kendini Kürtlük ve mücadele konusunda geliştiriyordu.”

YAPABİLDİĞİNİ GÖSTERDİ

“Necbir gerillaya katılmak için çok ısrar etti” diye belirten Mihemed, şöyle devam etti: “Sürekli Kürt Özgürlük Mücadelesine katılacağını istediğini söylüyordu. Katılmak için çok çabaladı ve büyük bir hevesle de katıldı. Bizden gizli iki yıl boyunca çalışma yürütmüş. Sonradan öğrendik. Yapamazsın, dediğimiz de kızıyordu. Gerillaya katıldıktan sonra bize fotoğrafını gönderdi. Fotoğrafı yapabildiğini göstermek için göndermişti. Kızımla gurur duyuyorum.” 

KÜRDİSTAN AŞIĞIYDI

Mihemed, “Necbir Kürtlük ve Kürdistan aşığıydı” vurgusu yaparak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Katıldıktan sonra Lübnan’a gitmişti. Bekaa’da Kürtçe dil dersi veriyordu. Önderlik ona ‘Seni Avrupa’ya örgütleme çalışmaları için göndereceğiz’ dediğinde ‘Hayır, ben Kürdistan dağlarına gitmek istiyorum’ isteğinde bulunmuştu. 1994’te Başûrê Kürdistan’a bağlı Garê alanına geçiyor.”

KDP PUSUSUNDA ŞEHADET

Necbir’in yaralandığını duyduklarını aktaran babası Mihemed Hebeş, “Garê’de yaralanmıştı. Şehre tedaviye gidiyor. 6 ay kaldıktan sonra yine savaşa gideceğini söylüyor ve gidiyor. 1997 sonunda Garê’de KDP güçlerinin kurduğu pusu sonucu 29 arkadaşıyla birlikte şehit düşüyor” şeklinde konuştu.

KDP’NİN YARALADIĞI GERİLLALAR

Mihemed Habeş, KDP güçlerinin gerillaya dönük saldırısında yaralanıp Suriye’ye gelenleri hatırlatarak, “KDP güçlerinin gerillaya saldırısında yaralananlar vardı. Bazıları Suriye’ye getirildi. Bizim eve getirdik. Biz onlara bakıyorduk. Bazıları gözlerini, bazıları ayaklarını kaybetmişti” dedi.

OĞLUNUN ADINI MESUD KOYMUŞTU 

“Önceden Barzaniler deyince keyifleniyorduk. Hatta oğlumun adını Mesud koymuştum. Böyle yapacağını bilseydik...” ifadeleriyle KDP’ye tepki gösteren Mihemed Hebeş, “Bu savaşa ve vahşete yeter artık. Kürt gençlerini katletmelerine yeter artık. Kürt gerillalarına saldırıyorlar. Bugün bile bunu sürdürüyorlar. KDP’ye sesleniyorum; Kürtlüğe geri dönün. Tabii eğer Kürtlüğünüz varsa” ifadelerini kullandı.

Yarın: Annesi ve kardeşi, KDP’nin şehit ettiği Telcî Hemo’yu anlattı.