KDP eliyle yitirilen fedailer – VIII

Kardeşi Mêrxas’ı KDP saldırılarında yitiren Xelîl Ebdurrehman, “Böyleleri Kürt olamaz. Olsalar bile sürekli düşmanla çalışan, insanlıktan çıkmış ihanetçilerdir” diyerek, herkesi ihanete karşı durmaya çağırdı.

KDP’nin 1997 yılında şehit ettiği Efrînli gerillanın abisi, “Kürt düşmanlarının, Türk devletinin, MİT’in elemanları olmuşlardır.  Dün yaptıkları gibi bugün de Kürt çocuklarına saldırarak öldürüyorlar” dedi.

Nûrî Xelo (Mêrxas), 1979 Efrîn doğumlu.

Henüz küçük yaşlarda özgürlük mücadelesini tanıyan Mêrxas sürekli gerilla olma hayaliyle yanıp tutuşur. Birçok kez gerillaya katılmak için girişimleri olsa da yaşından ötürü geri çevrilir. Küçük yaşına bakmaksızın 14 yaşında çalışmalara dahil olur. Ancak daha fazla dayanamaz ve 3 yıl sonra gerillaya katılır.

Bir süre Lübnan’da kalan ve eğitim gören Mêrxas, 1996-1997 yıllarında Başûrê Kurdistan’a geçer. KDP güçlerinin 1997 yılında gerillayı kuşatıp saldırması sonucu 5 arkadaşıyla birlikte şehit düşer.

GÜÇLÜ, CANLI, YARDIMSEVER

Kardeşi Mêrxas’ın çok güçlü ve diri biri olduğunu belirten Xelîl Ebdurrehman Xelo, “Benden daha diri, güçlü ve akıllıydı. Bilmediklerimi o bilirdi. Ailesine, akrabalarına ve halkına karşı duyarlı ve sorumluluk sahibiydi. Sürekli birilerine yardım etmek istiyordu. Temiz ruhlu, gönüldendi. Onun için de çocukluğundan beri herkes tarafından seviliyordu” diye anlattı.

BÜYÜK MÜCADELELER PEŞİNDEYDİ

“Kürt Özgürlük Mücadelesini ailecek daha küçük yaşlarda tanıdık” diyen Xelo, şöyle konuştu:

“1980’li yıllarda ailem Apocu hareketle tanışıyor. Dolayısıyla biz de küçük yaşlarda tanıyor ve seviyorduk. Kardeşim Nûrî’de öyleydi. Kürtlüğe, mücadeleye çok bağlıydı. Özgürlük hareketini çok seviyordu. Hep gerillaya gitmek istiyordu. Yerinde durmuyordu, ‘Ne olursa olsun katılacağım’ diyordu. Yaşından dolayı gidemediği için de daha 14 yaşındayken bölgede çalışmalara dahil oldu. Yaşına bakmaksızın büyük mücadeleler peşindeydi.”

HAYALİNE KAVUŞTU

Xelo, kardeşinin özgürlük mücadelesine katılımına ilişkin, “17-18 yaşlarındaydı. Artık daya fazla dayanamadı ve mücadeleye katıldı. Lübnan’a gitmişti. 6 ay sonra bize Lübnan’dan fotoğraf gönderdi. Orada eğitim gördükten sonra da Başûrê Kürdistan bölgesine geçtiğini öğrendik. Bir süre sonra dağlardan gerilla kıyafetiyle heybetli duran bir fotoğrafını göndermişti. Sonunda hasretini gidermiş ve hayaline kavuşmuştu. Mücadelesi ve azmi bize hep örnek oldu” dedi.

ŞEHADET HABERİ GELDİ

Ebdurrehman Xelo, kardeşinin şehadet haberini duyduğu anda yaşadıklarını ve sonrasını şöyle anlattı: “Şehadet haberi geldiğinde Halep’te çalışıyordum. Arkadaşlar annemin yanına gelmişti. Annem beni arayıp gelmemi istedi. ‘Bir şey mi var’ diye sorunca ‘Bir haber gelmiş, gelmelisin’ dedi. ‘Ne oldu, ne haberi geldi?’ diye sormamla, ağlayarak ‘Nûrî şehit düşmüş’ dedi. Şehit olduğunu duyduğum an kendimden geçtim.”

BAAS rejimi askerlerinin taziyeye saldırdığını da ifade eden Xelo, “Kardeşim düşman ve ihanetçilerle şehit düşürülürken acımızı yaşamamıza bile izin vermediler. Düşman bu kez de bizim kapımıza dayandı, taziye çadırına saldırdı. İki kişiyi gözaltına aldılar. Biz zor kurtulduk” dedi.

‘İNSANLIKTAN ÇIKMIŞLAR’

Şehadetinin ayrıntılarını savaşta olan kuzenlerinin kendilerine anlattığını söyleyen Xelo, “Kardeşimin ve 5 arkadaşının birlikte KDP güçlerinin çember kuşatmasında kaldığını ve şehit edildiklerini söylediler. Teyzemin oğlu da orada savaştaydı. Gelip bize tüm ayrıntıları anlattı. Kardeşimin KDP eliyle şehit düştüğünü duyduğumuzda öfkemiz daha da büyüdü” diye devam etti.

KDP MİT’İN ELEMANI OLMUŞ

KDP’nin fırsat bulsa kendilerini bile öldüreceklerini söyleyen Xelîl, “Ellerine geçersek bizleri de öldürürler. O kadar insanlıktan çıkmışlar. Kardeşimi ve binlerce Kürt gencini şehit ettikleri gibi bugün de Kürtlere saldırıyorlar” dedi ve şunları ekledi:

“Her zaman onların Kürt olduklarını söylüyoruz. Yanlıştır. Böyleleri Kürt olamaz. Olsalar bile sürekli düşmanla çalışan ihanetçilerdir. Kürt düşmanlarının; Türk devletinin ve MİT’in elemanları olmuşlardır. Dünyanın dört bir yanında yaşayan Kürtler, bu düşman işbirlikçilerine ve ihanetçilere karşı ayaklanmalıdır. Hep birlikte bunlara karşı durmalıyız.”

Yarın: Şevket Henan, KDP pususunda şehit düşen kızı Rûxweş’i anlattı.