Kobanê'de protesto: Türk devleti, Kürtler arasında savaş çıkarmak istiyor

Kobanê kantonundaki Sivil Toplum Kurumları, Türk devletinin işgalci saldırılarına dikkat çekerek, "Kürtler arası savaş çıkarmayı istiyorlar" dedi.

Kobanê Kantonu Sivil Toplum Kurumları, işgalci Türk devletinin Başûrê Kurdistan ve Maxmûr Kampı’na yönelik saldırılarını protesto etti. Kobanê’de bulunan Özgür Kadın Meydanı’nda yapılan eyleme, onlarca hukukçu, mühendis ve öğretmen katıldı.

Öğretmen Cîhan Misto’nun okuduğu basın metninde şöyle denildi:

“Türk devletinin sivil alanlara ve Maxmûr Kampı'na yönelik saldırılarını kınıyoruz. Bombardıman Irak hükümetinin egemenliğinin ile uluslararası kanun ve ölçülerini ihlal etmek anlamına geliyor.

Türk devleti sivillerin yaşadığı Maxmûr Kampı’nı bombalıyor. Öte yandan savaş uçakları vahşi bir şekilde Cumartesi günü Metîna bölgesini bombardımana tuttu. Bunun sonucunda 6 peşmerge yaşamını yitirdi. Türk devleti bununla Kürt halkı arasında savaş çıkarmak ve kimi Kürt taraflarını kendi yanına çekmek istiyor.

BAŞUR HÜKÜMETİNE TEPKİ VE ÇAĞRI

Başûre Kurdistan hükümeti ve halkına sesleniyoruz; provokasyonların arkasından gitmeyin. Özgürlüğe düşman olanların komplo ve planlarının arkasından gitmeyin. Kürtler arasında yaratılmak istenen provokasyonlara karşı duyarlı olun. Kürt halkının onurunu, kazanımlarını ve haklarını yıkmak istiyorlar ve Kürtler arasında iç bir savaş çıkarmayı hedefliyorlar. Bu Türk devletinin başlıca amaçlarındandır.

Demokratik güçlerin desteğiyle bu komplo ve planlar boşa çıkarılacaktır. Bu suç ve eylemler birçok kez Türk devleti tarafından tekrarlandı. Irak topraklarında hukuksuz bir şekilde üsleri bulunuyor. Başûrê Kurdistan’a onlarca istihbarat ve askeri üssü bulunmakta. Bütün bunlar PKK’ye karşı savaş adı altında yapılıyor.

Türk devletinin ihlalleri, tecavüzü ve kirli eylemlerine devam etmesi Irak hükümeti ve uluslararası kanunlar tarafından da görülmekte. Başûrê Kurdistan hükümetinin, Türk devletinin sivillere ve göçmen kampına yönelik ihlallerine karşı sürdürdüğü sessizliğini bozması ve Türk devletinin Başûrê Kurdistan’a yönelik saldırılara cevap vermesi gerekmektedir.

'IRAK DA SESSİZLİĞİNİ BOZMALI'

Irak hükümetine sessizliğini bozması, ulusal, insani ve ahlaki sorumluluklarını yerine getirmesini ve sınırlarının güvenliğini koruması çağrısı yapıyoruz. Aynı zamanda Türk devletini BM Güvenlik Konseyi’ne şikâyet etmesi gerektiğini belirtiyoruz.”