Şehitlerin gözünden Kobanê direnişi -II-

Şehit Medya Meysa: “Kobanê savaşı, Kürt kadınlarının hakikatini bir kez daha gözler önüne serdi, belirgin kıldı.”

Kobanêli Newroz Mustafa (Medya Meysa) Kobanê direnişinin YPJ komutanlarından ve özgürleştirilmesini de görenlerdendi. Kobanê’nin özgürleştiği gün duygularını şu şekilde ifade etmiş: “Bugün Kobanê’yi özgürleştirdik. Çok mutluyuz, başımız dik ve gururluyuz. Büyük acılar yaşadık ama bugün büyük bir coşku ve moralle Kobanê’nin özgürlüğünü kutluyoruz. Bijî Berxwedana YPG-YPJ. Herkese selamlarımızı iletiyoruz.”

Medya Meysa, 11 Mayıs 2015’te şehit düştü. Direniş ardından o günleri anlatırken şu değerlendirmelerde bulunmuştu: “Zormixar köyüne dönük vahşice bir saldırı gerçekleştirildi. Düşmanın sayısı öyle basite alınacak bir sayı değildi. Gerçekleşen saldırıyı püskürtmek istedik. Tabii geniş bir saldırıydı. Tank ve toplarla saldırıya geçmişlerdi. Arkadaşlara çok fazla ağır silahla saldırıyorlardı. Bu saldırı üç gün sürdü. Her geçen gün saldırının şiddetini biraz daha azalttık ve sonunda saldırı boşa çıkarıldı. DAİŞ diğer köylere ulaşmak isterken bir yanda ise Türk ordusu da ağır silahlarla saldırı başlatmıştı. DAİŞ her yandan saldırırken Türk devleti de bulunduğu alandan saldırıyordu. Böylesi bir yoğun çatışma yaşanıyordu. Düşman nefes almamıza bile izin vermiyordu. Yani nefessiz, güçsüz, inançsız ve moralsiz kılmak istiyordu. Musul’a bakılacak olursa bir günde ele geçti ama iki yıldır Kobanê direnişi devam ediyor.

YPJ’nin Kobanê ve köylerindeki direnişi büyük bir moral yarattı. Ayrı bir duyguydu. O yoğun saldırılar, çatışma ortamlarında bir bakıyorsun gencecik bir insan mevzisini bırakmıyor, kanının son damlasına, son mermisine kadar tanklara, ağır silahlara karşı savaşıyor. Kadın devrimi, Ortadoğu devrimidir. Bu Kobanê’de ispatlandı. Kobanê savaşı, Kürt kadınlarının hakikatini bir kez daha gözler önüne serdi, belirgin kıldı. Kürt kadın, kadının direngenliğini ve savaşkanlığını gösterdi. Kadınlar, DAİŞ çetesinin de korkulu rüyaları olmuştu, kadınlar tarafından öldürülmekten korkuyorlardı, paniğe giriyorlardı.”

* Berxwedana Sedsalê belgeselinden derlenmiştir.