‘Kobanê ruhu Kuzey ve Doğu Suriye’yi zafere götürecek’

1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesiyle Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok kentinde de eylem ve açıklamalar yapıldı.

Kobanê, Qamişlo, Dêrik ve Çil Axa’da alanlara çıkan Kuzey ve Doğu Suriye halkları, Kobanê ruhunun tüm Kuzey ve Doğu Suriye’yi zafere götüreceği belirtildi.

KOBANÊ

Kobanê Kantonu Özerk Yönetimi Meclisi, Özgür Kadın Meydanı’nda bir açıklama yaptı.

Kobanê Meclisi Eş Başkanı Leyla Ehmed’in okuduğu açıklamada, “Bugün 1 Kasım Dünya Kobanê günü. YPG, YPJ güçleri koalisyonunda desteği ile DAİŞ gibi karanlık örgüte karşı destansı bir direniş ortaya koyarak dünyayı ve insanlığı çetelerden ve işgalcilerden korudu. Türk devleti başlattığı işgal saldırıları ve ağır silahlarını bu çetelerin hizmetine vererek Osmanlı zihniyetini sürdürmeye çalışıyor.

Biz buradan direnişin kalesinde DAİŞ çetelerinin sultanına karşı direnenler olarak bütün dünya halklarına sesleniyoruz. Dünya halkları özgürlük için halkımızı desteklemeyi sürdürsünler. Bütün dünya halklarına sesleniyoruz, DAİŞ çetelerini Kobanê’den Baxoz’a kadar bitiren direnişin bu sembolünü destekleyin ve savunun.

Şehitlerimiz, kanıyla suladıkları bu toprakları ağır bedeller ödeyerek korudular. Size sesleniyoruz insanlığınıza sadık kalmanızı ve tüm dünyayı tehdit eden teröre karşı birlikte durmamız gerektiğini belirtiyoruz.”

DÊRIK

Dêrik’te onlarca meclis üyesi, Demokratik Sivil Toplum Örgütü Temsilcisi Kent Meclisi binası önünde bir araya gelerek açıklama yaptı.

Grup adına açıklamayı okuyan Dêrik Kent Meclisi Eşbaşkanı Sahib Osman bugünün tarihi bir gün olduğunu belirtti. Bugün ile birlikte dünyanın Rojava’daki devrim gerçeğini öğrendiğini ifade eden Osman, “Dünya DAİŞ vahşeti karşısında insanlık değerlerinin nasıl korunduğuna şahit oldu” dedi.

Türk devletinin DAİŞ’ten kurtarılan Cerablus, Bab, Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî bölgelerini işgal edip halkı zorla göç ettirdiğini hatırlatan Osman, “Uluslararası toplum Türk devletinin işgal tehditleri karşısında durmalıdır. Özelikle ABD, Koalisyon Güçleri ve Rusya gibi Suriye’de olan ülkeler Türk devletinin işgalinin son bulması ve yurttaşların evlerine dönmesi için sorumluluklarını yerine getirmelidir” ifadelerini kullandı.

QAMIŞLO

Qamişlo’da da Kongreya Star ve Şehit Aileleri Meclisi Şehit Delil Saruxan Mezarlığı’nda aynı amaçla bir açıklama yaptı. Kongreya Star Yöneticisi Hala Faris tarafından okunan açıklamada 1 Kasım 2014’te tüm dünya halklarının Kobanê’ye destek verdiği belirtildi. Tüm dünya da milyonlarca kişinin YPG/YPJ bayrakları ile alanlara çıktığını hatırlatan Hala Faris, “Dünya halkları DAİŞ’in Kobanê’ye olan saldırılarını protesto etti. Yine uluslararası kamuoyunun Kürt halkının mücadelesine destek vermesi istenildi. Dünya halklarının desteği ile YPG/YPJ savaşçıları DAİŞ saldırısını boşa çıkardı” dedi.

Kobanê’nin direnişin sembolü olduğunu dile getiren Hala Faris şöyle devam etti: “1 Kasım sadece Kobanê’nin desteklendiği bir gün değildir. Ortadoğu’daki ezilen halklar için bir destektir. Kobanê direnişi demokratik mücadelenin sahiplendiği bir örnektir. Kobanê direnişinin getirdiği zafer tüm Kuzey ve Doğu Suriye halkları için bir gurur kaynağı oldu.”

ÇIL AXA

Çil Axa’da ise Şehit Mahsum alanında bir açıklama yapıldı.

Açıklamayı okuyan Kongreya Star yöneticisi Nêrmîn Ehmed, “DAİŞ çeteleri Türk devletini desteği ile Kobanê’ye ağır silahlarla saldırdı. Büyük katliamlar gerçekleştirerek yüzlerce sivili katlettiler. Başta Kobanê olmak üzere Kuzey ve Doğu Suriye’nin tüm kentlerini işgal etmek istediler. Ancak YPG/YPJ direnişçileri kahramanlık destanları yazarak DAİŞ’in saldırılarını boşa çıkardı” dedi.

HALEP

Halep’in Şêsmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerindeki kurumlar ve partiler, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü için basın ortak basın açıklaması yaptı.

PYD Halep Meclisi Üyesi Emin Elîko tarafından okunan açıklamada 1 Kasım’a ilişkin, “Dünya Kobanê Günü’nde Kobanê direnişine destek oldukları ve DAİŞ’in bitirilmesine vesile olan direnişe destek oldukları için dünya halklarına teşekkür ediyoruz” denildi.

Türk devletinin Suriye topraklarını işgal saldırıları nedeniyle DAİŞ tehlikesinin devam ettiği belirtilen açıklamada, Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’de işgal sonrası halkın yerlerinden zor göç ettirildiği ve yerlerine DAİŞ destekçi, bölge halklarının düşmanı olan Erdoğan çetelerinin yerleştirildiği kaydedildi.

Açıklamanın devamında QSD’nin DAİŞ’in sahada bitirilmesini sağlayan zaferi de selamlandı.

Açıklamanın sonunda Kürt ulusal birliği için de çağrı yapılarak, “1 Kasım zulme ve baskıya karşı mücadeleye destek günüdür. Bugün, adalet ve demokrasi adına bütün dünyayı, Suriye halklarına karşı yapılan katliamlara karşı durmaya çağırıyoruz. Türk devletinin katliamlarına karşı sesimizi yükseltmeli ve Kürtler arası birlik çalışmaları boşa çıkarmasına izin vermemeliyiz” denildi.