Kuzey Doğu Suriye'de halklar komploya karşı sokaklarda

Kuzey Doğu Suriye'nin birçok kentinde halklar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komployu protesto için alanlara çıktı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük uluslararası komployu protesto etmek için bugün Qamîşlo, Amûde, Çila Axa, Girkê Legê, Dêrik, Til Birak, Til Hemîs, Tirbêspyê ve Til Koçber halkı, sokaklara çıktı.
Qamîşlo halkı, Özerk Yönetim kurumları, sivil toplum kuruluşları, siyasi partilerin de katıldığı eylemde, ‘İmralı direniş ruhuyla 9 Ekim komplosunu yeneceğiz ve ihanet çizgisini yok edeceğiz’ sloganı öne çıktı. Eylem Munîr Hebîb Kavşağı’ndan yürüyüşle başladı.
Mûnîr Hebîn Kavşağı’nda başlayan yürüyüş “Önder Öcalan’a Özgürlük”, “Önder Öcalan’ın Özgürlüğü Bizim Özgürlüğümüzdür” ve “Önder Öcalan’ın paradigmasıyla komployu sonlandıracağız” sloganıyla Siyahide Mahallesi’nde bulunan BM’ye doğru ilerledi.
BM önünde mitinge dönüşen yürüyüşte konuşan TEV-DEM Eşbaşkanı Xerîp Hiso, “Ortadoğu’da yaşanan kaos komplocu devletlerin politikaları nedeniyle derinleşmeye devam ederken, Önder Öcalan’ın Orta Doğu halklarından uzaklaştırılmak istenmesi kaosu daha da derinleştiriyor. Önder Öcalan Türk devletinin tecrit sistemine karşı 23 yıldır İmralı zindanında büyük bir mücadele sürdürüyor" dedi.
“Dem Dema Azadiyê” hamlesi çerçevesinde Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğüne mutlaka kavuşacağını belirten Xerip Hiso, bölge halkının komplocu devletlere karşı mücadelesini sürdüreceğini kaydetti.
Konuşmasının sonunda tüm devletlere seslenen Xerip Hiso, Türk devletinin faşist sistemi ile uygulamalarına karşı durmaya çağırdı.


AMÛDÊ
Amudê halkı da yürüyüşle uluslararası komployu protesto etti, uluslararası topluma ve insan hakları örgütlerine görevlerini yerine getirmeleri için çağrıda bulundu.
Yürüyüş Özgür Kadın Alanı’nda başladı, Şehit Aileleri Meclisi önünde son buldu.
Yürüyüşte konuşan Amûdê Meclis Yürütme Üyesi Sabir Mihemmed, komplocuların halkın iradesini kırmak, Abdullah Öcalan’ın düşünce ve felsefesinin yayılmasının önünü almak amacıyla komployu gerçekleştirdiklerini belirtti. Rojava devriminin başlamasının bütün komploculara cevap olduğuna dikkat çekti.


TIRBESPIYÊ
Tirbespiyê’deki Kürt, Arap ve Süryani halkları da Kongreya Star Merkezi önünde toplandı. Halk, ilçenin ana caddelerine doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş yoğun katılımdan dolayı mitinge dönüştü. Mitingde kısa bir konuşma yapan Kongreya Star Tirbespiyê Yönetim Üyesi Buşra Elî, Uluslararası Komployu kınadı.
Komplocu devletlerin amacına değinen Buşra Elî, “Kapitalist güçler halkların her zaman köle ve onların baskısı altında olmasını istiyor. Komplo, hegemonik güçler ile kapitalist modernite güçlerinin Ortadoğu’daki çıkarlarına göre gerçekleştirildi” dedi.
Ardından söz alan PYD üyesi Silêman Hisên, “Komplocular halkların iradesini ve Önder Öcalan’ın fikir ve felsefesi sayesinde elde edilen kazanımları yok etmek istiyor. Türk devletinin Serêkaniyê ve Girê Spî’ye dönük saldırıları da bu kapsamda gerçekleşti. Önder Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanmasının tek yolu halkların birliğidir” ifadelerini kullandı.


ÇILAXA
Şehit Mesûm Kavşağı’nda bir araya gelen Çilaxa halkı da ana caddelere doğru yürüyüşe geçerek, garaj alanında miting yaptı. Mitingde kısa bir konuşma yapan Çilaxa Öğretmenler Birliği Yönetim Üyesi Nezha Seyfudîn, Abdullah Öcalan’ın İmralı’yı okula dönüştürdüğünü, bütün dünyaya kapitalist modernite devletlerine karşı nasıl mücadele edilmesi gerektiğini öğrettiğini belirtti.
Ardından söz alan Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Hisên Îsa, halkların Abdullah Öcalan’ın felsefesine sahip çıkmasının ve Önderliğe inancının komployu boşa çıkardığını söyledi.


TİL BIRAK
Til Birak’taki kanaat önderleri, parti üyeleri ve ilçe halkı yürüyüşe geçerek, Türk işgalini ve komployu kınayan sloganlar attı. Yürüyüş Şehitler Kavşağı’nda mitinge dönüştü. Mitingde söz alan Til Birak İlçe Meclisi Eşbaşkanı Emîne Xelîf, Abdullah Önder Öcalan’ın tarihi direnişini selamladı.
Ardından söz alan Til Birak Kadın Evi Yönetim Üyesi Rusel Hesen, “Komplo sadece Önder Öcalan’a dönük değildi aynı zamanda devrimin bütün kazanımlarına, Kürt halkına ve özgürlükçü halklara yönelikti. Önder Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanıncaya ve işgal altındaki bölgelerimiz özgürleştirilinceye kadar mücadelemiz devam edecek” dedi.


GİRKÊ LEGÊ
Şehit Xebat kavşağında başlayan, ana caddeye doğru ilerleyen yürüyüşte, Abdullah Öcalan’a yönelik gerçekleştirilen komplo sloganlar eşliğinde kınandı.
‘İmralı direniş ruhuyla 9 Ekim komplosunu yeneceğiz ve ihanet çizgisini yok edeceğiz’ sloganları atılan yürüyüş, ilçe merkezinde mitinge dönüştü.
Mitingde konuşan Demokratik Birlik Partisi Üyesi Diyar Ehmed, komplonun amacının, Abdullah Öcalan’ın felsefesinin Ortadoğu halklarına ulaşmasını engelleyerek kapitalist devletlerin sömürgeci sistemini halklara uygulamak olduğunu belirtti.
Eyken "Önder Öcalan’a Özgürlük" ve Serêkaniyê ile Girê Spî’nin işgalini kınayan sloganlar eşliğinde son buldu.


DÊRIK
Derik ve Koçerat bölgesi halkı Sêmalka Sınır Kapısı’nda Cizre Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi öncülüğünde başlatılan çadır eylemine akın etti.
Halk, “Önder Apo’nun Özgürlüğü Özgürlüğümüzdür”, “Gerilla Direnişi Onurumuzdur”, “Gerilla Kürdistan’ın onurudur” yazılı pankartlar açtı.
Mitingde konuşan Dêrik Şehit Aileler Meclisi Üyesi Mihemmed Ebdullah, Kuzey ve Doğu Suriye halkına komplo karşısında kendilerine düşen görevi yerine getirme çağrısında bulundu.
Kongreya Star Yürütme Üyesi Şadiye Yûsiv ise “Komplonun üzerinden 23 yıl geçmesine rağmen Kürdistan’a yönelik soykırım saldırıları hâlâ devam ediyor” dedi.
Demokratik Birlik Partisi (PYD) adına konuşan Mutî Elî, Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğüne kavuşması için gösterilerin devam ettiğini belirterek, “Önderlik özgürleştirilmeden Ortadoğu sorunu çözülemez” dedi.
Konuşmanın ardından halk çadır eyleminin gerçekleştiği yere giderek eylemlerine devam etti. Çadır eylemi 5. gününde devam ediyor.