Kuzey-Doğu Suriye'den Güney Kürdistan'daki gerilime ilişkin çağrı

Kuzey ve Doğu Suriyeli 30'a yakın siyasi parti ve örgüt ortak bir açıklama ile Güney Kürdistan'daki gerilime ilişkin "iç savaş" endişesini ifade ederek, "her zaman diyalogun esas alınması" çağrısında bulundu.

Kürt, Arap, Süryani ve Asuri partiler ortak bir açıklamada bulundu.

Siyasi partiler, “Kürdistan bölgesi ve Irak dağlarında KDP ile PKK güçleri arasında artan gerilimi endişe ile takip etmekteyiz. Artan gerilimin bir savaşa dönüşmemesi için her iki tarafı itidalli davranmaya davet ediyoruz. Gergin ortamın giderilmesi için inisiyatifin alınmaması endişelerimizi arttırmaktadır" dedi.

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı:

"Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan siyasi partiler olarak Kürt sorununun bölgenin temel sorunlarından biri olduğuna inanıyoruz. Kürt halkı, toplumsal barışın sağlanması ve eşit yaşamın oturtulması için ağır bedeller ödemiş, birlikte yaşadığı halklar üzerinde sürekli olarak olumlu etki bırakmıştır. Suriye’de Özerk Yönetim’in inşa edilmesinde Kürt halkı önemli rol oynamıştır.

Siyasi çatışmalar halkların çıkarlarının üzerinde tutulmamalıdır. Siyasi çatışmalar toplumun belli kesimlerinin fikirsel çatışmasıdır. Bu çatışma halkların mücadelesini sekteye uğratmamalıdır. Suriye’de Kürt çevreleri arasında diyaloğun geliştirilmesi için çok fazla inisiyatif aldık. Başurê Kürdistan’da bulunan kardeşlerimizin arasında yaşanan gerilimi üzülerek izliyoruz.

Kürt güçlerinin hedef alınması demokrasi düşmanlarına hizmet etmektedir. Türkiye başta olmak üzere bölgesel güçler, Kürt halkının mücadelesini bertaraf etmeye, Kürtler arasında iç savaş çıkararak Kürt halkının kazanımlarını yok etmeye çalışıyorlar.

Demokrasiye inanan tüm dünya güçlerine sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulunuyoruz. Kürt güçleri arasında yaşanan bu gerilimin giderilmesi için herkes elini taşın altına sokmalıdır. Bütün dünya Kürt halkının teröre karşı verdiği şehitlerin şahididir. Kürt halkına yönelik yapılan her savaş terörün güçlenmesine neden olacaktır. Bu da bölgede bir kriz yaşanmasına neden olacaktır.

Kürt, Arap, Süryani ve Asuri partileri olarak KDP ve PKK’li kardeşlerimizi itidalli davranmaya çağırıyoruz. Yaşanan tüm sorunların çözümü için her zaman diyalog esas alınmalıdır. Halkların parçalanmasını hedef alan hamlelere karşı birlikte duralım. Her iki taraf da kardeş kavgasının kazananın olmayacağını biliyor.”

Ortak açıklamada imzası bulunan siyasi parti ve örgütler şöyle:

-Desteya Tensîq a Niştimanî- Tevgera Guhertin a Demokratîk

-Partiya Yekitiya Demorkatîk (PYD)

-Partiya Aştîya Demoqrat a Kurdistanê

-Partiya Lîberal a Kurdistanê

-Partiya Komunîst a Kurdistanê

-Partiya Demoqrat a Kurd li Sûrî

-Partiya Demoqrat a Kurdî ya Sûrî

-Partiya Çep a Kurd li Sûriyê

-Partiya Çep a Demokrat a Kurd li Sûrîyê

-Partiya Kombûna Niştimanî ya Kurdistanî

-Partiya Guhertina Demoqrat a Kurdistanê

-Partiya Nûjen a Kurdistanê

-Partiya Kedkarên Kurdistanê

-Desteya Niştimanî ya Erebî

-Partiya Nûjen a Kurdistanê

-Partiya Kesk a Kurdistanê

-Partiya Rêkeftin a Demorkatîk

-Tevgera Çaksazîyê-Sûriya

-Partiya Demokat a Kurd li Sûriyê

-Partiya Asûr a Demorkatîk

-Partiya Biratî ya Kurdistanê (PBK)

-Partiya Roj a Demokratîk li Sûriyê

-Yekitiya Niştimanî ya Azad-Rojava

-Tevgera Civaka Demorkatîk (TEV-DEM)

-Kongreya Star

-Partiya Muhafazakaran a Demokratîk

-Partiya Têkoşîna Demokratîk