Kuzey ve Doğu Suriye’de uluslararası komplo protesto edildi

Kuzey ve Doğu Suriye’de alanlara çıkan on binler uluslararası komployu protesto etti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 15 Şubat 1999’da gerçekleşen uluslararası komployu protesto eylemleri sürüyor.

Kuzey ve Doğu Suriye’nin onlarca kentinde alanlara çıkan on binlerce kişi komployu protesto etti.

KOBANÊ

Kobanê’de on binlerce kişi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komployu gerçekleştirdikleri yürüyüşle protesto etti.

“Zindan direnişinin ruhuyla komployu ve faşizmi yıkacağız. Rêber Apo’yu özgürleştireceğiz ve zaferi mutlaka kazanacağız” şiarıyla gerçekleştirilen yürüyüşte Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları, “Zaman Rêber Apo’nun özgürlük zamanıdır”, “Önderliksiz bir yaşamı faşist ve işgalcilerin başına yıkacağız”, “Rojava Devrimi komploculardan hesap soruyor,” “Rêber Apo'ya yönelik uluslararası komployu kınıyoruz” pankartları taşındı.

Devrimci Gençlik Hareketi ve Genç Kadın Birliği tarafından düzenlenen 3 günlük yürüyüş kolu da bu yürüyüşe katıldı. Şehit Sarya Özgür Caddesi’nden başlayıp, “Bimre îxanet”, “Bijî Rêber Apo” sloganları eşliğinde Özgür Kadın Meydanı’nda son bulan yürüyüşün ardından devrimde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

Mitingde Kongreya Star adına Ayşe Efendi bir konuşma yaptı.

22 senedir yürütülen komploya dikkat çeken Ayşe Efendi, komplonun Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan şahsında bütün Ortadoğu halklarına uygulandığını belirtti.

“Kobanê halkı olarak Rêber Apo’ya özeleştirimizi veriyoruz, bugüne kadar özgürleştiremediğimiz için. Rêber Apo’nun felsefesi bugün topraklarımızda yaşıyor. Şunun farkındayız; bugün Ortadoğu’da yürütülen saldırılar komplonun devamıdır” diyen Ayşe Efendi, şöyle konuştu: “Nasıl ki Kobanê savaşında her dört parçadan halklar olarak Kobanê’yi özgürleştirmişsek, bugün de Garê ve Medya Savunma Alanları’nda dört parça Kürdistan’dan çocuklarımız beraber direnmektedir. Halkların birliğiyle bugün Kuzey ve Doğu Suriye alanlarında yaşıyoruz. Bu birlik ve gençlerin ruhuyla Rêber Apo’yu özgürleştireceğiz. Topraklarımıza yönelik yapılan saldırıları ve komployu kıracağız.”

Özerk Yönetim adına ise Hisên Şêx söz aldı. Arap halkı olarak Abdullah Öcalan’ın felsefesi temelinde yaşayacaklarını ve devrimde yaşamını yitirenlerin izinde gideceklerini ifade eden Şêx, 15 Şubat komplosunun tüm dünyada kınandığını dile getirdi.

"Biz de Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşayan halklar olarak Rêber Apo’nun özgürlüğü için alanlarda olduk, olacağız” diyen Hisên, Abdullah Öcalan’ın ağırlaştırılmış tecrit altında bulunduğunun altını çizdi. Hisên, “Buradan komplocu güçlere sesleniyoruz: Rêber Apo’nun felsefesiyle yaşıyoruz. Rêber Apo bütün halkların önderidir. Aralıksız bir şekilde mücadelemize devam edip, Rêber Apo’yu özgürleştireceğiz” vurgusu yaptı.

“Kobanêli günçler olarak Kobanê’den İmralı’ya selam gönderiyoruz” diyen Devrimci Gençlik Hareketi adına konuşan Mihemed Mehmud ise şunları söyledi: “Kuzey ve Doğu Suriye’de devrimin olmasıyla beraber Rêber Apo'nun felsefesiyle yaşadık. Eğer bugün bu kadar kazanımlarımız varsa Rêber Apo sayesindedir. Buradan bütün gençlere sesleniyorum: Yaşanan savaşa, tecride ve soykırımlara karşı bir olalım. Rêber Apo’nun özgürlüğü için dört parçada yaşayan halklar artık ayaklanmalı. Garê direnişinin ve devrimci gençlerin ruhuyla Rêber Apo’yu özgürleştireceğiz.”

REQA

Reqa’daki yürüyüş Wetenî Hastanesi önünde başladı. Halk Neîm Kavşağı’na doğru Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıyan halk Türk devletini kınayan pankartlar açtı.

Neim kavşağında ise bir açıklama yapıldı.

Açıklamayı Reqa Kadın Yönetimi yöneticilerinden Rîm Salih okudu.

Uluslararası komployu kınayan Rîm Salih, “Demokratik ulus projesi ortaya konulduğu günden bu yana Ortadoğu krizlerinin çözüm anahtarı olduğunu kanıtlamıştı. Herkes DAİŞ çetelerinin dünyanın güvenliği için ne denli tehdit olduğunu biliyor. Hiç kimse bu çetelere karşı savaşamıyorken Önder Öcalan’ın fikirlerini esas alanlar en ön safta bu zihniyete karşı savaştı. Kuzey ve Doğu Suriye’de ortaya konulan başarılı projeler bu mücadele sayesinde elde edildi” dedi.

Reqa Genel Meclisi Eşbaşkanı Luey El İsa, komployu kınayarak uluslararası kurumların komplo karşısında sorumluluğunu yerine getirmediğini ifade etti.

Son olarak konuşan Reqa Sivil Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Hesen Mistefa da “22 yıl önce işlenen büyük suça birçok devlet ortaklık etmiştir. Sözde demokratik olduklarını iddia eden bu devletler, Önder Öcalan şahsında halklara büyük bir komplo uyguladı” şeklinde konuştu.

Eylem, Abdullah Öcalan lehine atılan sloganlarla son buldu.

HALEP

Halep’in ’in Şêx Meqsûd ve Eşrefiye mahallelerinde yaşayan halk, uluslararası komployu protesto etti.

Şêx Meqsud mahallesinin batısındaki toplantı salonu önünde toplanan halk, mahallenin doğusuna doğru yürüyüşe geçti.

Halep’in El Cibanat bölgesinde bir mitinge dönüşen eylemde konuşan PYD Eş Başkanı Ayşe Hiso, “22 yıl önce bugünümüzü karartmak, Önder Abdullah Öcalan’ fikirlerini yok etmek, halkın özgürlüğünü ihlal etmek için komployu gerçekleştirdiklerini hepimiz biliyoruz. Ama önderliğin fikirleri sınırları aştı. Tüm dünyayı tek millet ve demokratik toplumu soykırımdan geçirmek temelinde kontrol altına almak isteyen iktidar güçleri ve komplocuların Önder Abdullah Öcalan’ın projesinde tehlikeyi gördüklerini açıktır” dedi. 

Halep Din Koalisyonu yöneticilerinden Şeyh Eli el-Hassan ise “Halkların kardeşliği, demokratik bir ulus projesi ile Özerk Yönetim ve QSD’nin kurulması Abdullah Öcalan’ın ürünleridir” şeklinde konuştu.

Eylem, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın İmralı direnişini selamlayan ve özgürlüğünün talep edildiği sloganlar ile sona erdi.

HESEKÊ

Uluslararası komployu kınamak için Hesekê halkı alanlara çıktı.

Binlerce Hesekêlinin yanı sıra Arap ve Kürt kanaat önderlerinin de katıldığı yürüyüş Til Hecer’den başladı. Eylemciler, Abdullah Öcalan’ın dev posterlerini taşıyarak komploya duyduğu öfkeyi sloganlarla dile getirdi.

Nasre’de sonlanan yürüyüş Önderlik Parkında miting ile devam etti.

PYD Genel Meclis Üyesi Silêman Erebo, uluslararası komplonun politik ve stratejik birçok hedefi olduğuna dikkat çekti ve “Komplocular, Ortadoğu'da demokratik ulus projesini de engellemeyi amaçladı” dedi.

Kongreya Star Hesekê kantonu koordinasyon üyesi Reca Meimo ise, “Önder Abdullah Öcalan'ın Ortadoğu'da bir çözüm projesi var. Sadece barışa ve onun yayılmasına inanıyordu. Dünyada özgürlüğün, bilginin ve bir arada yaşamanın sembolü haline geldi” şeklinde konuştu.

Kongreya Star Hesekê kantonu yöneticilerinden Nîda El-Salih burada yaptığı konuşmada: “Komplo sadece Önder Apo'ya değil, bölgenin tüm unsurlarının dahil olduğu demokratik bir ulus projesine karşıydı. Komplocular Önderliği halktan uzak tutmayı amaçladı fakat felsefesini halktan koparamadı, başarısız oldu” dedi. 

Önderliğin İmralı hapishanesini demokrasi okuluna çevirdiğine işaret eden Nîda El-Salih, Önder Apo’nun insanlar için özgür ve onurlu bir yaşam için yol haritası çizdiğini ifade etti ve Garê’de HPG gerillalarının zaferini de selamladı.

TIL TEMIR

Türk devletinin saldırılarına maruz kalan Til Temirliler ise meclis önünde bir araya gelerek üzerinde “Önder Öcalan’ın özgürlüğü Ortadoğu barışı için anahtardır”, “Önder Öcalan’a özgürlük ve adalet” yazılı pankartlar açarak Kandil Kavşağı’na kadar yürüdü. Hesekê Kantonu Eş Başkanlığı adına konuşan Semer El-Abdullah, Kürt Halk Önderi Öcalan’ın demokratik ulus projesi ve düşünceleri yüzünden komploya uğradığını belirtti.

15 Şubat’ın Ortadoğu tarihi için kara bir gün oluğunu dile getiren Semer El-Abdullah, Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için mücadele edeceklerini kaydetti. Kitle sık sık “Bijî Serok Apo” sloganı attı.

ŞEDADÊ

Şedadê, Erişa, Mergede ve Deşişalı binlerce kişi da meclis binası önünde bir araya gelerek El-Cebise alanına kadar yürüdü. Yürüyüş ardından düzenlenen mitingde Kongreya Star adına konuşan Yasmin El-Hemdo, “Karanlık güçler anlaşarak Önder Öcalan’ı tutsak etti. Öcalan’ı tutuklayarak demokratik ulus projesini, halkların dayanışmasını ortadan kaldırmak istediler. Ancak halklar Öcalan’ın fikirleriyle haklarını aldı” diye konuştu.

Hesekê PYD yöneticisi Ebdulxeni Oso ise, devrim kazanımlarının korunması için herkesin dayanışma içerisinde olması gerektiğini dile getirdi

HOL

Hol’da ise yüzlerce kişi kent meydanında bir araya gelerek merkezi çarşıya kadar yürüdü. Üzerinde “Önder Öcalan’a özgürlük ve adalet” yazılı pankart açan kitle sık sık Önder Öcalan lehine sloganlar attı.

Burada konuşan PYD Hol Meclisi Eşbaşkanı Xalib Hisên şu ifadeleri kullandı: “Öcalan’ın halkla olan diyalogunun bitmesi için ona tecrit uyguluyorlar. Demokratik ve özgür düşünceyi durdurmak için de komployu gerçekleştirdiler.”

Kongreya Star Hol üyesi Emire Xelef ise, kadınların direnişi sayesinde 15 Şubat komplosunun boşa çıkarılacağını dile getirdi.

Halk, daha sonra uluslararası komployu kınayan sloganlar attı.