Kuzey ve Doğu Suriye halkları Öcalan için ayakta

Kuzey ve Doğu Suriye halkları, İmralı'daki yangına karşı eylemler düzenledi, "Derhal görüşme olmalı" dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın bulunduğu cezaevinin olduğu İmralı Adası'nda çıkan yangına karşı Kuzey ve Doğu Suriye halkları eylemde. Halklar, derhal Öcalan ile görüşülmesi gerektiğini belirtti, "Görüşme olana kadar eylemdeyiz" mesajını verdi.

MİNBİC
Minbic halkı açıklama yaparak, derhal Öcalan’ın sağlık durumuna açıklık getirilmesini istedi.
Kent merkezinde okunan açıklamada, "Minbic halkı olarak bütün bileşenleriyle insanlık dışı uygulamayı kınıyoruz. Önder Öcalan halkların önderidir. İnsan hakları örgütlerinin Türk devletine baskı yapmasını ve Önderliğin ailesi ve avukatlarıyla görüşüne izin vermesini istiyoruz” denildi.

QAMIŞLO
Qamişlo halkının ağır tecrit altında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşme yapılması amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği Temsilciliği önünde başlattığı eylemi devam ediyor.

'TÜRK DEVLETİ SUÇ İŞLİYOR'

Suriye Kadın Haklarını Araştırma ve Koruma Merkezi de İmralı'daki yangına ilişkin açıklama yaptı.
Açıklamada, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın başta kadınlar olmak üzere insanlık için büyük fedakârlıklarda bulunduğu belirtilirken, yangına ilişkin şunlar ifade edildi:
"Kurtarma ekipleri hava durumu nedeniyle hâlâ adaya gitmedi. Bu durum Öcalan’ın sağlığı konusundaki endişelerimizi arttırdı. Öcalan’ın ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmesini ve hakkında bilgi edinmeyi bekliyorduk. Ancak Türk devleti sorumluluklarını yerine getirmedi. Türk devletinin Öcalan’a karşı uygulamaları, tutsakların insani ve hukuki haklarının ihlalidir.

ULUSLARARASI KURUMLARA ÇAĞRI

Uluslararası hukuk örgütlerini, Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’ni (CPT), fiziki, psikolojik işkenceye maruz bırakılan Öcalan’a karşı sorumluluklarını yerine getirmeye ve Öcalan’ın avukatları ve ailesiyle görüştürülmesi için gerekli koşulları sağlamaya çağırıyoruz.”