Kuzey ve Doğu Suriye halklarından QSD’ye destek yürüyüşü

Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok kentinde işgalci Türk devletinin saldırılarını protesto etmek ve QSD güçlerine destek vermek amacıyla alanlara çıkan halk, uluslararası toplumun saldırılar karşısındaki sessizliğini kınadı.

Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok bölgesinde halk işgalci Türk devletinin saldırılarını protesto etmek ve QSD güçlerine desteklerini iletmek için alanlara çıktı.

REQA

İtfaiye meydanında başlayan eylem Neîm kavşağında mitinge dönüştü. Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde “Türk devletinin işlediği insanlık dışı suçlara hayır ve uluslararası sessizliğe hayır” pankartı taşındı.

Eylemde konuşan Reqa Sivil Meclisi Konseyi Üyesi Hasan Mustafa, Türk devleti ve çetelerinin Eyn İsa ve Derik’e geçtiğimiz günlerde yaptıkları saldırıları kınadı ve “Uluslararası güçler bu saldırılara sessiz kaldığı için Türk devleti saldırılarını sürdürüyor” dedi.

Kadın Yönetimi adına konuşan Bûseyna Ebdo, “Türk devletinin işgal ettiği alanlarda kadına yönelik suçlarını kınıyoruz. Türk devleti kadınları kaçırarak katliamlar gerçekleştiriyor. İnsan hakları kurumlarını Türk devletinin işlediği suçları araştırmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

TIL TEMIR

Til Temir'de bir araya gelen binlerce kişi işgalci Türk devleti ve çetelerinin işlediği savaş suçlarına karşı QSD’nin yanında olduklarını belirtti.

Şehit Aileleri Meclisi önünde bir araya gelen eylemciler Şehit Demhat Caddesi’nde eylemlerini QSD’yi sahiplenme mitingine dönüştürdü.

Mitingde konuşan Kongre Star Hesekê Kantonu Üyesi Semer Abdullah, “Türk devleti Suriye devriminin başından beri krizi derinleştirerek, sınırlarını çetelere açıp onları Suriye topraklarına geçirerek işgalciliğini sürdürdü.

QSD güçlerinin işgalci Türk devleti ve çetelerinin saldırılarına karşı topraklarını savunduğunu ifade eden Semer, “QSD, YPG, YPJ güçleri terör saldırılarına karşı topraklarını savunarak birçok alanı çetelerden özgürleştirdi” diye belirtti.

ŞEDADÊ

Hesekê’nin güneyindeki Şedadê İlçe Meclisi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, düzenledikleri yürüyüşle QSD, YPG, YPJ savaşçılarına destek verdi.

Eylemde konuşma Kongre Star Hesekê Kantonu Koordinasyon Üyesi Zeynep Sarûxan, QSD’yi desteklemenin önemine vurgu yaparak, “QSD bütün halkları temsil ediyor. QSD savaşçıları bütün bölgelerin özgürleştirilmesi için her şeyi göze aldı” diye konuştu.

QAMIŞLO

Qamişlo kentinde yüzlerce kişi Kongreya Star’ın çağrısı ile “İşgale ve Katliama Hayır, Kadını ve Yaşamı Hep Birlikte Savunalım” sloganıyla eylem gerçekleştirdi.

Yüzlerce kişinin katıldığı eylem Doğu Kavşağı’ndan başladı ve Şehit Delil Sarûxan Şehitliği’nde mitinge dönüştü. Kitle burada Önder Abdullah Öcalan posterleri ile QSD, YPG ve YPJ bayraklarını taşıdı. Kitle sık sık “Yaşasın QSD direnişi, Önder Öcalan’a özgürlük” sloganları attı.

Mitingde konuşan Kongreya Star Koordinasyon Üyesi Şeha Xelîl yaptığı konuşmada, Türk devleti bu saldırılarını yaparak kadın iradesini kırmayı amaçlıyor dedi.

Mitingin sonunda Qamişlo Şehit Aileleri Meclisi’nin açıklaması okundu. Açıklamada “Kürtlerin büyük hayali ana dillerini öğrenmesiydi bu da devrimle gerçekleşti” denildi.

Eylem “Yaşasın QSD” sloganları ile sona erdi.

GIRKÊ LEGÊ

Girkê Legêli yüzlerce yurttaş ve Özerk Yönetim’e bağlı kurum üyeleri bir araya gelerek QSD, YPG ve YPJ’ye destek için alanlara çıktı.

Şehit Xebat Dêrik alanında başlayan yürüyüş kent meydanında son buldu. Burada Kongreya Star adına konuşma yapan Semira Yusif, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları kınayarak işgal planlarının son bulması için herkesin QSD’ye destek vermesi çağrısında bulundu.

Konuşmaların ardından yürüyüş “Şehîd Namirin” sloganlarıyla son buldu.

TIL HEMÎS

Til Hemis’te yüzlerce yurttaşın katıldığı yürüyüş Kent Trafik Merkezi önünde başladı. Şehitler Meydanı’nda mitinge dönüşen yürüyüşte Kongreya Star adına konuşma yapan Nira El Hemko, uluslararası kamuoyunun ve BM Güvenlik Konseyinin Türk devletinin işlediği suçlar karşısında sessiz kalmasına tepki gösterdi.

Arap halkı olarak da YPJ’ye destek vereceklerini vurgulayan Nira El Hemko, herkesin duyarlı olması gerektiğini ifade etti.

Yürüyüş sloganlarla sona erdi.

TIRBESPIYÊ

Kongreya Star merkezi önünde başlayan yürüyüşte yurttaşlar, QSD ve YPJ bayrakları açtı. Sık sık QSD’ye destek sloganları atılan yürüyüş, Kent Meclisi binasına ulaşıldığında mitinge dönüştü. Burada kısa bir konuşma yapan Kongreya Star Yöneticisi Gulistan Gilo, Türk devletinin Almanya’nın da desteğiyle QSD’yi karalayıp DAİŞ’i meşrulaştırmak istediğini kaydetti.

Gulistan, QSD’nin Suriye halklarının umudu olduğunu da sözlerine ekledi.

DÊRIK

Dêrik’te Türk devletinin saldırılarını protesto etmek ve YPG, YPJ, QSD direnişine destek vermek amacıyla bir araya gelen yüzlerce kişi Azadî Meydanı’nda yürüyüşe geçti.

YPG, YPJ, QSD bayrakları ve üzerinde “İşgal ve soykırıma hayır! Kadını ve Yaşamı Hep Birlikte Koruyalım” yazılı pankartlar taşıyan kitle, Dêrik’in ana caddeleri boyunca yürüdü.

Jina Şoreşger Meydanı’nda mitinge dönüşen yürüyüşte konuşan Kongreya Star Yönetimi Üyesi Wesfa Murad, “Bölgeyi tehlikelerden koruyabilmek için herkesin örgütlü olması ve askeri güçlerini oluşturması gerekir. YPG, YPJ ve QSD savaşçıları olmasaydı, Türk devletinden destek alan DAİŞ çeteleri Kuzey ve Doğu Suriye halklarına yönelik katliam gerçekleştirirdi. Kuzey ve Doğu Suriye halkları güçlerine destek vermelidir” dedi.

Miting kadınların zılgıtları ve YPG, YPJ ve QSD direnişinin selamlandığı sloganlarla sona erdi.

KOBANÊ

Kongreya Star Fırat Bölge Yönetimi öncülüğünde Kobanê’de YPJ’ye destek yürüyüşü yapıldı.

Jina Azad Meydanı’nda başlayan yürüyüş, Şehit Egîd Meydanı’na kadar devam etti. Burada kitleye hitaben konuşma yapan Kongreya Star Sözcüsü Mizgîn Xelîl, QSD ve YPJ’nin direnişini selamladı ve “Yaşam, savunmasız olmaz. Kadını ve toplumu savunmak için bunu kendimize destur edinmeliyiz” diye konuştu.

Konuşmasında Şehit Beritan şahsında tüm özgürlük şehitlerini anan Mizgîn, şehitlerin içinde mücadeleye devam edeceklerinin sözünü yineledi.

Yürüyüş, konuşmanın ardından sloganlarla sona erdi.

ÇILAXA

Qamişlo Kantonu’nun Çilaxa ilçesinde halk alanlara çıkarak QSD ve YPJ’ye desteğini gösterdi.

Yürüyüş Trafik Meydanı’nda başladı. QSD ve YPJ bayraklarının taşındığı yürüyüşte, sloganlarla her askeri güçlerin direnişi selamlandı. İlçe girişine kadar devam eden yürüyüşün ardından Kongreya Star Çilaxa Yönetimi Üyesi Xalya Necar konuşma yaparak, QSD ve YPJ’nin bölgeyi savunduğunu ve DAİŞ’i hezimete uğrattığını söyledi.

AMÛDÊ

Amûdê ilçesinde yüzlerce kişi Şehit Cîhad Meydanı’ndan yürüyüşe geçti. Yürüyüşte Önder Abdullah Öcalan’ın posterleri ve QSD bayrakları taşındı.

Jina Azad Meydanı’na ulaşıldığında yürüyüş mitinge dönüştü. Mitingde konuşma yapan Qamişlo Kanton Meclisi Eş Başkanı Perwîn Yûsif, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının YPJ ile özgürlüğe kavuştuğunu söyledi. Türk devletinin işgal ve saldırı planlarının devam ettiğini belirten Perwîn, “Bu devrimi sürdürmek ve güçlendirmek için hepimiz askeri güçleri desteklemeliyiz. Kürtler, Araplar ve Süryaniler olarak, bölgenin bütün halkları olarak ne kadar birlik olursak saldırılara karşı da o kadar güçlü dururuz” dedi.

Konuşmanın ardından miting, sloganlarla sona erdi.