MSD kongresi başladı

MSD 4’üncü kongresi Reqa’da 400 delegenin katılımıyla başladı. Kongrede konuşan Emîne Omer, Suriye halkının katılımı sağlanmadan Suriye’de siyasi çözümün mümkün olamayacağını belirterek, "Amaç, çok yönlü bir Suriyeli kimliğidir" dedi.

Suriye Demokratik Meclisi'nin (MSD) 4. Kongresi, "Suriyelilerin birliği, merkezi olmayan, çok yönlü demokratik bir Suriye'nin siyasi çözümü ve uzlaşmasının temelidir" sloganıyla Reqa’da başladı.

Kongreye Suriye ve yurt dışından MSD temsilcileri, Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi temsilcileri, kadın kuruluşlarının temsilcileri, gençler, Êzidî, Süryani, Ermeni temsilcileri, aşiret büyükleri ve bağımsız şahsiyetlerden oluşan 400 delege katıldı.

Erd El Seida Restoran'da düzenlenen kongrede konuşan MSD Eşbaşkanı Emîne Omer, kongrenin çok zor koşullar altında yapıldığına dikkat çekerek, “Rejimin inadı ve despotizmi nedeniyle çözümler tıkanıyor. Ayrıca Suriye'yi çözüme ulaştıracak aktif siyasi güçlerin katılmaması, dünya sistemindeki çatışmanın Suriye'deki çatışmaya da yansıması nedeniyle herhangi bir siyasi çözüm görünmüyor” dedi.

Suriye halkı olarak ülkede ateşkes, barış ve güvenliğin sağlanmasını umduklarını belirten Emîne Omer,"Suriye halklarının iradesi olmadan ve uluslararası kararlar uygulanmadan hiçbir çözümün olmayacağına inanıyoruz. Yerel müdahaleci güçler, Suriye topraklarına işgali ve demografik değişimi dayatmaya çalışırken, aynı zamanda Suriye'deki varlıklarını da sürdürmeye çalışıyorlar. Çatışmayı kendi amaçları ve çıkarları doğrultusunda kullanmaya çalışan bu güçler çözümün önündeki en büyük engellerden biridir. Suriye halkı ve onun yaşayan gücü olmadan, ayrıca uluslararası kararların Suriye'de demokrasi ve güvenliği güvence altına alacak ve Ortadoğu'daki birçok sorunun çözümüne yardımcı olacak şekilde uygulanması olmadan, siyasi çözüm mümkün değil. Suriye'de çözüme yönelik Suriyelilerin ulusal bir Suriye projesi üzerinde anlaşmasının bir umut olacağını görüyoruz. Bu nedenle merkezi olmayan ve demokratik bir Suriye projesini ulusal kimlik ve Suriye yapılarının korunması temeline dayandırdık” diye konuştu.

AMAÇ ÇOK YÖNLÜ BİR SURİYELİ KİMLİĞİDİR

2018 yılında gerçekleşen MSD kongresinden bugüne kadar geçen süreci değerlendiren Emîne Omer, şunlara işaret etti: "O dönemde Suriye'de, DAİŞ’e karşı kazanılan zaferin ve Özerk Yönetim'in kurulmasının ardından bizi inşaya devam etmeye iten birçok gelişme yaşandı. MSD'nin stratejik ulusal davaya dayalı olarak Suriye için ulusal demokratik alternatif inşa eden bir siyasi ruha dönüşmesi için yapısında değişiklikler olması gerektiğini görüyoruz. Nihayetinde karmaşık sosyal sorunları ve bileşenlerin hakları meselesini çözebilecek güce kavuşabiliriz. Bölgenin içinde bulunduğu mevcut uluslararası ve bölgesel şartlara, savaş koşullarına göre bu stratejik seçenek, demokratik, bilimsel bir çözüm ve merkezi olmayan bir siyasi sistemdir. Herkesin üzerinde mutabakata vardığı anayasaya dayalı bir birlik kurabiliriz. Bu anayasa, devletin etnik ve dini gruplara karşı birliğini ve içindeki herkesin bir arada olmasını sağlamalıdır. Bunu dikkate almalıyız. Yani amaç, çok yönlü bir Suriyeli kimliğidir, çözüm Suriyeliler arasında ya da resmi taraflarla ya da Suriyeliler arasında bir anlaşma yoluyla, genel bir ulusal kongre yoluyla olmalıdır."

Avusturya'nın başkenti Viyana'dan Zoom üzerinden kongreye katılan MSD Eşbaşkanı Riyad Derar ise son birkaç yıldır MSD’nin Eşbaşkanlığını yapmış olmaktan dolayı gurur duyduğunu ifade ederek, çatışma yıllarında hedeflerine ulaşmak için başka bir çizgiyi seçtiklerini söyledi.

Suriye halkına dayanışma ve katkı çağrısı çağrısında bulunan Derar, "Böylece katılımları aktif ve Suriye'deki çatışmayı çözme politik sürecinde yardımcı olabilir” dedi.

Kongre MSD'nin faaliyetlerini anlatan bir belgeselle devam edecek. Ardından QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdî Zoom üzerinden katılacak.