Newroz bedellerle bugüne geldi

BAAS güçleri tarafından 1986’daki Newroz günü katledilen Süleyman Êdi’nin ailesi, bugünkü duruma şehitlerin kanıyla gelindiğinin bilinmesini istedi.

Süleyman Êdi, 1956’da Qamişlo’nun köyünde dünyaya geldi. 6 kardeşin en büyüğüydü. Çalışmak için gittiği Şam’da Newroz kutlamalarının yasallaşması, resmi tatil olarak kabul edilmesi için bir grup üniversite öğrencisiyle 1986’nın Newroz günü Cumhurbaşkanlığı önünde eylem gerçekleştirmek istedi. BAAS güçlerinin ateş açması sonucu şehit düştü, iki arkadaşı yaralandı.

Kardeşi Ahmed Sofi Êdi, şunları söyledi: “Hesinî aşiretindeniz, 5 erkek, bir kız kardeşiz. Biz köyde yaşıyorduk. Maddi sıkıntılardan dolayı şehre gelmek zorunda kaldık. Kardeşim Süleyman bizim en küçüğümüzdü, aileye destek olsun diye çalışıyordu. Şam’a gidip çalışacağını söyledi ve orada iki yıl kaldı. Geri geldi fakat bir süre sonra tekrar gitti. Orada kendine bir iş bulmuştu, çalışıyordu. O dönemler Newroz’u kutlamak yasaktı. Biz her Newroz geldiğinde kutlamak için çıktığımızda devlet bize saldırıyordu. Kaç tane gencimiz öyle götürüldü ve bir daha geri gelmedi. Şam’da da halk Newroz’u kutlamak istediğinde devlet buna izin vermedi. Bunun üzerine kardeşim Süleyman ve bir grup arkadaşı Cumhurbaşkanlığı önüne gidip bunu protesto etmek ve Newroz’un resmi olarak kabul edilmesi için talepte bulundular. BAAS güçleri grubun üzerine ateş açtı ve bunun sonucunda kardeşim şehit düştü ve iki genç de yaralandı. Devlet cenazeyi vermedi. Sonra uçakla Qamişlo’ya getirdiler. Evimize gelip annemi götürmek istediler, annem kabul etmeyince babamı yaka paça alıp hastaneye götürdüler. O zamana kadar ailenin hiçbir şeyden haberi yoktu. Babama cenazeyi gösterdiklerinde babam kalp krizi geçirdi. Babamla birlikte kardeşimin cenazesini getirip eve bıraktılar. Cenaze töreninde de halkın katılmasına engel oldular. Onlarca öğrenci tutuklandı, birçok kişi işlerinden oldu.”

Süleyman Êdi’nin yeğeni Ferhat Êdi ise o dönemden beri direnişin devam ettiğini belirterek, şunları dile getirdi: “Bugün Newroz’a giderken şunun iyi bilinmesi gerekir; on yıllarca gençlerimiz ve halkımız bu topraklarda direndi, Kürdistan toprağının her karışında şehitlerimizin ve kahramanlarımızın kanları döküldü. Onların sayesinde yaşıyoruz. Süleyman Êdi kendi kanıyla Newrozu kutladı, bizler de onun ailesi olarak kanımızın son damlasına kadar savaşmaya ve direnmeye devam edeceğiz.”