NRLS’nin Qamîşlo’daki çalıştayı sürüyor

NRSL’nin çalıştayında konuşan QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdi, siyasi tarafların kişisel çıkarlarını bir kenara bırakıp Kürt halkının çıkarları için çalışmaları gerektiğini söyledi.

Rojava Stratejik Araştırma Merkezi’nin (NRLS) Qamîşlo’daki Efrîn salonunda düzenlediği “Kürtler arası anlaşmazlıklar, sorunları ve çözümleri” başlıklı çalıştay bugün başladı. Çalıştaya birçok Kürt siyasi parti sorumlusu, Kürt şahsiyetler, aydınlar ve hukukçular da katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yaparak katılımcılara teşekkür eden NRLS üyesi Rakan Şêxî, Kürtler arasında anlaşmazlık çıkarıp ve Kürt davasına düşmanlık eden devletlerin rolüne dikkat çekerek, düşmanların Kürtler arasındaki anlaşmazlıklardan faydalanarak halk üzerinden çıkar hesapları yaptığını belirtti.
Şêxî, “Bu çalıştay yoluyla Kürtler arası anlaşmazlıkları, Kürt ve Kürdistan’ın durumunu tartışmak, farklı bakış açıları sunarak ulusal ve ortak bir Kürt perspektifine ulaşmak istiyoruz” dedi.

ÇALIŞTAY 3 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Çalıştayın programına göre birinci bölümde, Kürtler arası anlaşmazlıklar hakkında bir rapor sunulacak. 20. Yüzyılın başından bugüne kadar özellikle Başûr ve Bakurê Kurdistan’da Kürtler arasındaki anlaşmazlıklara ilişkin genel araştırma raporu okunacak.

İkinci bölümde, Kürdistan hareketinin içinden geçtiği siyasi ve toplumsal durum, Kürt varlığına yönelik tehlikeler ve yürütülen düşmanlık siyaseti, Suriye krizinin başlamasından bu yana değiştirilen demografik yapı konuları tartışılacak.
Üçüncü bölümde ise stratejik çözüm önerileri ve Kürt davasının geleceği için öneriler konuların tartışılması bekleniyor.

EBDİ: ÇALIŞTAY ANLAŞMAZLIĞI SONLANDIRABİLİR

QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdi, Rojava Stratejik Araştırma Merkezi’nin (NRLS) Qamışlo’daki Efrîn salonunda düzenlediği “Kürtler arası anlaşmazlıklar, sorunları ve çözümleri” çalıştayına video telekonferans ile katıldı.

Ebdi, çalıştayda sunulacak öneri ve değerlendirmelerin sorunları ortada kaldırabileceğini ve Kürtler arasındaki anlaşmazlıkları sonlandırabileceğine dikkat çekti.

Ebdi, şunları söyledi:

"Her ne kadar savaş devam etse ve anlaşmazlıklar çıksa da Kürtler arasındaki anlaşmazlıklar Kürt birliği önünde engel olmamalıdır. Yıllardan beridir Kürdistan genelinde birçok aşiret kavgası çıktı. Ancak bu kavgalar siyasi partilerin ve toplumun Kürt mücadelesi etrafında toplanmasına engel olmadı. Sadece Kürtler arasında değil bütün toplumlarda anlaşmazlık çıkar. Kendi aralarında anlaşmazlık yaşayan birçok toplum birlik olup kendi aralarındaki anlaşmazlıkları giderdikleri için şuan güçlü toplumlar haline gelmişlerdir."

Diğer toplumlar ve halklara göre Kürt tarafları arasında çıkan anlaşmazlıkların çok az olduğunu kaydeden Ebdi, “Bu da Kürt siyasi güçlerin ve halkının bilinçli olduklarını gösteriyor. Anlaşmazlıklar sorunların çözümünde engeldir. Bizler de anlaşmazlıkları ortadan kaldırmaya dönük çalışmalar yapıyoruz. Kürt sorununun tek çözümü anlaşmazlıkların sona erdirilmesidir” diye konuştu.

 'KÜRT HALKININ ÇIKARLARI ESAS ALINMALI'

Kürt birliğinin sağlanmasının önemine dikkat çeken Mazlum Ebdi, bütün siyasi tarafların kişisel çıkarlarını bir kenara bırakıp Kürt halkının çıkarları için çalışmaları gerektiğini ifade etti.

Ebdi, “Kürdistan işgalcilerinin müdahaleleri Rojava’daki siyasi güçlerin birleşmesine engeldir. Son zamanlarda QSN’nin Kürt birliğinin sağlanması çağrısına olumlu birçok yanıt geldi ve olumlu gelişmeler oldu. Kürt taraflar arasındaki siyasi anlaşmazlıklar yakın bir zamanda çözülecektir” dedi.

Kürt birliğinin genel konuları üzerinde ortak bir noktaya varıldığını belirten Ebdi, kalan anlaşmazlıkların çok önemli olmadığını ve zamanla çözüleceğini belirtti.

Çalıştay, NRLS tarafından hazırlanan araştırma raporunun okunmasıyla devam ediyor.