Onur direnişinin 3. günü: TC sınırdan DAİŞ içeriden

Kuzey-Doğu Suriye’ye dönük Türk işgal saldırıları 3. gününü geride bırakırken DAİŞ çeteleri de hareketliliğini artırdı. Türk devleti 10 kenti havadan ve karadan bombalarken, DAİŞ çeteleri Qamişlo’da ve Derazor’da saldırdı.

Kuzey ve Doğu Suriye bölgesi saldırıların ve direnişin 3. gününde yüzlerce saldırıyla karşı karşıya kaldı. Türk devleti Serêkaniyê, Girê Spî, Kobanê, Qamişlo, Tirbespiyê, Çilaxa Dêrik’i havadan ve karadan yüzlerce kez bombaladı. DAİŞ çeteleri de Qamişlo’da bir lokantanın önünde bombalı araçla saldırı düzenledi.

HİZMET ALANLARINDAN SONRA BU KEZ DE DİNİ MEKANLAR HEDEF

Gün içerisinde Türk devlet çetelerince hedef alınan bazı yerler ve düzenlenen saldırılar:

-Tirbespiyê ilçesindeki Meryem Ana Süryani Kilisesi Türk devlet çetelerince hedef alındı.

-Qamişlo’da kentin en büyük fırını ile kent merkezinde bulunan park bombalandı.

-Serêkaniyê’de bulunan ve Cizre Bölgesinin tamamına dağıtım yapan elektrik ve içme suyu istasyonları bombalandı. Bombardıman sonucu Hesekê kent merkezine kadar bölgede içme suları kesildi.

-Tirbespiyê’nin kuzeydoğusunda bulunan bir petrol istasyonu işgalcilerce hedef alındı. Düzenlenen saldırı sonucunda petrol istasyonu kullanılamaz hale geldi.

-Türk ordusu ve çeteleri Çilaxa ve Tirbespiyê bölgelerinden Serêkaniyê’ye giden sivilleri hedef aldı. Yüzlerce sivil işgalcilerin saldırısından son anda kurtuldu.

-Reqa’dan Girê Spî’ye giden siviller hedef alındı. Saldırı sonucu 3 sivil şehit düştü.

-Türk ordusu Cerablus, Bab ve Bab’ın kuzey ve doğusunda kalan yerleşim yerlerini bombaladı. Bab Askeri Meclisi saldırılara karşılık verdi.

-Türk devleti DAİŞ Karşıtı Uluslararası Koalisyon üssünün bulunduğu Kobanê’deki Miştenûr tepesini bombaladı.

İşgalci Türk devletinin saldırılarına karşı sürdürdüğü direnişin 11 Ekim bilançosunu açıklayan QSD Basın Merkezi, 118 çetenin öldürüldüğünü 90 çetenin de yaralandığını bildirdi.  

SALDIRILARI FIRSAT GÖREN TUTUKLU DAİŞ ÇETELERİ KAÇIYOR

Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönük saldırıları fırsat gören Hol Kampı’ndaki DAİŞ’li kadınlar kamptan kaçmak için harekete geçti.

Uluslararası olarak tanınan en tehlikeli DAİŞ çetelerinin tutulduğu Qamişlo’daki Cerkîn ve Navxurê cezaevlerinin çevresi Türk ordusunca bombalandı. Bombardımanın ardından cezaevinden 5 DAİŞ’linin kaçtığı belirtildi.

Türk devletinin işgal saldırılarıyla harekete geçen DAİŞ çeteleri tarafından Qamişlo’da bulunun Omeri lokantası önünde gerçekleştirilen bomba yüklü araç saldırısında 3 sivil katledilirken 9 sivil de yaralandı.

Türk devletinin saldırıları doğrultusunda harekete geçen DAİŞ çeteleri Derazor’da bir hastane ile El Busera Beldesi Halk Meclisi Eş Başkanına saldırı düzenledi.

Reqa ve Tebqa’da saldırılarda bulunmak için hazırlık yapan DAİŞ hücre yapılanmasına operasyon düzenlendi. Operasyonda 3 DAİŞ çete mensubu etkisiz hale getirildi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, DAİŞ çetelerinin saldırıları nedeniyle Mebrûka Kampı’na yerleşen göçmenlerin şimdi de Türk devletinin saldırılarına maruz kaldıklarını belirterek, Türkiye-Suriye sınırına yakın bulunan Mebrûka Kampı’nı boşaltacaklarını açıkladı.

SALDIRILARA TEPKİLER

-Güney Kürdistan'ın Süleymaniye, Hewlêr, Kelar-Germiyan, Şêladizê, Qaladizê, Sengaser kentleri ile ilçe ve kasabalarında yaşayan halk, Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etmek, Rojava'ya sahip çıkmak için alanlara aktı.

-Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırılarını kınayan Lübnan Komünist Partisi Siyasi Bürosu, Türk devletinin Suriye’nin geleceğini tehdit ettiğini, bölgeyi parçaladığını söyledi.

-Hollanda muhafazakâr parti Hristiyan Birlik (ChristenUnie) öncülüğünde milletvekillerinin çoğunluğu Türk devletine karşı hedefli yaptırımlar uygulamanın vakti geldiğini açıkladı.

-Fransa Avrupa İşleri Bakanı Amélie de Montchalin, Türk devletine yönelik Avrupa yaptırımlarının “masada” olduğunu belirterek, gelecek hafta Avrupa Konseyi’nde tartışılacağını açıkladı.

-Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyonu (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, Türk devletinin Kuzey Suriye’de yürüttüğü askeri operasyonların siviller üzerindeki etkisinden endişe duyduğunu dile getirerek, operasyonlara tepki gösterdi.

-ABD Maliye Bakanı Steve Mnuchin, "Trump, ABD'li yetkililere Türkiye’yi hedef alabilecek güçlü yaptırım yetkisi veren yeni bir kararname imzaladı” dedi.

-Kahire, Moskova, Riyad ve uluslararası gruplardan oluşan “Yüksek Diyalog Heyeti”, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları konusunda derin endişe duyduklarını belirtti.

Türk devletinin saldırılarını yaptıkları açıklama ile kınayan Kahire Platformu, “ABD’nin güçlerini Kuzey ve Doğu Suriye’den çekmesinden sonra Türk devletinin Suriye’ye saldırmasından rahatsız olduk. Bu askeri müdahaleleri şiddetle kınıyoruz. Saldırılarda siviller kurban oluyor, göç artıyor ve siyasi kriz derinleşiyor. Bilindiği gibi uluslararası siyasi güçler hala Suriye’deki sorunun demokratik çözümü için çalışma yürütüyorlar. Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik demografik değişimleri ve baskıları kabul etmiyoruz” dedi.

Moskova Platformu Başkanı ve Halk Cephesi Başkanı Kadri Cemil, Türk devletinin saldırılarını kınayarak, saldırıların durdurulmasını ve Astana Anlaşması’nda yer alan uluslararası kanunlara göre hareket edilmesini istedi.

YARIN: Onur direnişinin 4. günü: Serêkaniyê düşmedi!