‘Osmanlı hayallerini boşa çıkaracağız’

Türk devletinin Dêrik ve Şengal’e yönelik saldırı tehditleri karşısında alanlara çıkan Qamişlo Kantonu’ndaki halk Türk devletinin Osmanlı hayali ile Kürt coğrafyasını işgal etmek istediğini belirtti.

Kuzey ve Doğu Suriye halkları Türk devletinin Dêrik ve Şengal’e yönelik tehditlerine karşı alanlara çıkmaya devam ediyor. Bugün Qamişlo Kantonu’nun Tirbespiyê, Til Hemis ve Amûdê’de ilçelerinde binlerce insan tepkisini ortaya koydu.

TIRBESPIYÊ

Kürt, Arap ve Süryanilerden oluşan kitle Kongreya Star Merkezi önünde bir araya gelerek Suriye Devrimci Gençlik Hareketi Merkezi önüne kadar devam etti. Kitle üzerinde “Biz topraklarımızın sahibiyiz”, “Erdoğan işgalcidir ve yargılanmalı”, “Türk devletinin faşizmi dünyayı tehdit ediyor” pankartlar açtı.

Kitle adına açıklamayı okuyan Kongreya Star Tirbespiyê Üyesi Hediya Şemo, Türk devletinin Osmanlı hayalleri kurup Kürt coğrafyasını işgal etmek istediğini belirtti. Şengal ve Dêrik arasında herhangi bir farkın olmadığını ifade eden Hediya Şemo, “Bölgedeki tüm halkla Türk işgalciliği karşısında direnmelidir” dedi.

TIL HEMÎS

Til Hemisê Trafik Merkezi önünde başlayan yürüyüşte “İşgale hayır”, “Devrimin kazanımlarını koruma zamanı” yazılı pankartlar ile geçtiğimiz gün katledilen Seda El-Hermas ve Hind El-Xidêr’in fotoğrafları taşındı.

Şehitler meydanında ise miting yapıldı.

PYD Yöneticisi Xalid Sadûn bir konuşma yaptı. Türk devletinin hegemonik güçlerin çizdiği haritaları devreye sokmaya çalıştığını kaydeden Sadûn, “Tıpkı Osmanlı gibi Türk devleti de halkların kazanımlarını talan etmek istiyor” dedi.

Açıklama sonrası kitle “Kahrolsun Eroğan”, “Bijî Serok Apo”, “Katil Erdoğan” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganları attı.

AMÛDÊ

Amûdê de onlarca kişi “Türk devleti ve çetelerinin faşizmi Til Rifetli çocukların kanında nefessiz kalacak” pankartı açarak Şehit Cihan Meydanı’na kadar yürüdü.

Burada kitle adına konuşan Amûdê Meclis Eş Başkanı Mihemed Çoli şunları dile getirdi, “Türk devleti Kürt halkının kazanımlarını ortadan kaldırıp Kürt halkını soykırımdan geçirmek istiyor. Ancak biz bu kirli plan karşısında direnen QSD’nin yanındayız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz”.

Konuşmalardan sonra kitle sloganlarla dağıldı.