Paris Katliamı Kuzey ve Doğu Suriye'de eylemlerle kınandı

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 ocak 2013 tarihinde katledilen PKK’nin kurucularından Sakine Cansız ile Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan, Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde düzenlenen yürüyüşlerle anıldı.

DÊRIK

Dêrik kent merkezinde bir araya gelen yüzlerce kişi Sakine Cansız, Leyla Şaylemez, Fidan Doğan ile Türk devletinin bölgeye yönelik vahşi saldırılarında katledilen Hevrîn Xelef, Eqîde anne ve Amara Rênas’ın posterleriyle bir yürüyüş düzenledi.

Şehit Bawer Devrimci Gençlik Merkezi binası önünde eylemciler miting düzenledi. Mitingde konuşan Kongreya Star Dêrik Yönetimi Üyesi Rîhan Temo, Türk devleti tarafından katledilen tüm özgürlük şehitlerini andı.

Paris katliamının tüm dünya kadınları için mücadele sebebi olduğunu belirten Rîhan, “İşgalci Türk devleti ve çeteleri bugün yine benzer katliamlarını sürdürüyor. Bu saldırıların amacı kadın iradesini kırmak, kadınların kazanımlarını ortadan kaldırmaktır. Kadınlar bugün Kuzey ve Doğu Suriye’deki halkları savunarak direnişleriyle tüm dünyada yankı uyandırıyor” dedi.

Miting, konuşmanın ardından sloganlarla sona erdi.

GIRKÊ LEGÊ

Girkê Legê, Til Koçer ve Çilaxa’dan yüzlerce kişi, üç kadın devrimciyi anmak ve Paris katliamını protesto etmek için eylem düzenledi.

Şehit Xebat Dêrik Meydanı’nda yapılan yürüyüşe katılan halk, Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan’ın posterleri taşıdı, Paris katliamını sloganlarla kınadı.

Yürüyüşün ardından yapılan mitingde bir konuşma yapan Cizre Bölgesi Maliye Komitesi Eşbaşkanı Remziye Mihemed, “Üç kadın devrimcinin şehadeti, kadın direnişi için bir tarih olmuştur. Onlar, özgür iradeleriyle tüm dünya kadınları için özgürlüğün öncüsü oldular” diye belirtti.

Remziye, mücadelelerinde sonuna kadar üç kadın devrimcinin izinde olacaklarının sözünü yineleyerek konuşmasını tamamladı.

Miting, ‘Şehîd namirin’ sloganıyla son buldu.

HESEKÊ

Hesekê’de düzenlenen yürüyüşe de yüzlerce kişi katıldı. Til Hecer ilçesi Sağlık Merkezi önünde başlayan yürüyüşte halk QSD, YPG, YPJ ve Kongreya Star bayrakları taşıdı, sloganlarla üç kadın devrimciyi andı.

Şehit Agirî Meydanı’na kadar devam yürüyüşün ardından düzenlenen mitingde Kongreya Star Hesekê Kanton Yönetimi Üyesi Rêjîn Salih konuştu ve Paris katliamı karşısında Fransa devletinin sessizliğini kınadı.

Hiç kimsenin kadınların iradesini kıramayacağını belirten Rêjîn, Paris katliamının, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a karşı yapılan 15 Şubat komplosunun devamı olduğunu söyledi.

TIRBESPIYÊ

Qamişlo Kantonu’nun Tirbespiyê ilçesinde de yüzlerce kişi, Paris katliamında şehit düşen Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan’ı anmak için düzenlenen yürüyüşe katıldı.

Üç kadın devrimci ile Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarında katledilen Hevrîn Xelef ve Eqîde ananın posterlerini taşıyan halk ve “Sakine ve Hevrînlerin direniş ruhuyla faşizmi ve işgali yıkalım” yazılı pankart eşliğinde yürüdü.

İlçe merkezine ulaşıldığında yürüyüşün ardından düzenlenen mitingde Kongreya Star Tirbespîye İlçe Yönetimi Üyesi Henîfa Mihemed konuştu. İşgalci Türk devletinin saldırılarında kadınları hedef aldığını söyleyen Henîfa, “Bu Türk devletinin işgal siyasetinin bir parçasıdır. Saldırılarla kadınların iradesini kırmak istiyorlar ama bunu asla başaramayacaklar” dedi.

Mitingin sonunda Türk devletini kınayan sloganlar atıldı.

QAMIŞlO

Qamişlo kentinde de halk alanlara çıktı. Kent merkezindeki Depolar Kavşağı’nda bir araya gelen halk, ellerinde üç kadın devrimcinin posterleriyle yürüyüşe geçti.

“Berxwedan Jiyan e” ve “Kahrolsun Türk devleti” sloganları atan kitle Şehit Delîl Saroxan Şehitliği’ne doğru yürüdü. Yürüyüşün ardından konuşma yapan Kongreya Star Qamişlo Kent Yönetimi Üyesi Emel Şemdîn, üç kadın devrimciyi anarak, demokrat olduğunu iddia eden Fransa’nın Paris katliamını aydınlatmak için ciddi bir adım atmadığını söyledi.

Emel, “Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan mücadeleleriyle tüm dünya kadınları için özgürlük ve direniş sembolü olmuştur” dedi.