Pentagon: NATO nezdinde yaptırımlar için baskı yapacağız

ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin işgal saldırılarının ‘kabul edilemez’ olduğunu vurgularken, saldırılar sonucunda DAİŞ’lilerin kaçmasının sorumluluğunu taşıyan Ankara’ya karşı NATO nezdinde yaptırımlar için baskı yapacağını duyurdu.  

Savunma Bakanı Mark Esper adına yayınlanan basın açıklamasında, ABD ve uluslararası toplumun tüm uyarılarına rağmen Erdoğan’ın tek yanlı olarak Kuzey Suriye’nin işgali emrini verdiğine dikkat çekildi. Bu saldırılar sonucunda ağır kayıpların olduğu ve bölgenin güvenliğinin tehlikeye atıldığının vurgulandığı açıklamada, bölgedeki Amerikan askerlerine yönelik tehdit oluşturduğu kaydedildi.

‘Kabul edilemez harekatın’ DAİŞ çetelerine karşı uluslararası koalisyon tarafından elde edilen başarıyı tehlikeye attığına işaret edilen açıklamada, “(Saldırılar) oldukça tehlikeli çok sayıda DAİŞ’li tutuklunun kaçmasına yol açtı” denildi. 

Mark Esper’in açıklamasında, Türkiye’nin ‘sorumsuzca eylemlerinin’ ABD askerlerini tehlikeye attığı ve bunun geniş bir çatışma riskini beraberinde getirdiği belirtildi. Esper, bunun sonucunda Donald Trump’ın bölgedeki Amerikan askeri personelini geri çekme kararı alındığını savundu.

SALDIRI GEREKSİZ VE DÜŞÜNCESİZCE

Türkiye’nin tek yanlı kararlaştırdığı işgal saldırılarının ‘gereksiz’ ve ‘düşüncesizce’ olduğunun altını çizen Esper, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun sorumluluğunu taşıyor; buna DAİŞ’in yeniden toparlanma potansiyeli, olası savaş suçları ve büyüyen insani kriz de dahil” dedi. Esper, ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin de saldırılar nedeniyle zarar gördüğünü dile getirdi.

NATO ÜYELERİNDEN YAPTIRIM İSTEYECEK

Önümüzdeki hafta NATO toplantısı için Brüksel’e gideceğini kaydeden Esper, Türkiye’nin ‘berbat’ olarak nitelendirdiği eylemlerine karşı üye ülkelerin tek tek ve toplu ekonomik ve diplomatik yaptırımların alınması için baskı yapacağını da sözlerine ekledi.