Qamişlo’da 50 bini aşkın kişi ‘Meşa Rûmetê’ ile işgal saldırılarını protesto etti

“Meşa Rûmetê”de konuşan Abdullah, “Böyle bir savaş ancak işgalcilerin Kürdistan’a daha fazla yerleşmesine neden olmaktadır” dedi.

Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto etmek amacıyla Qamişlo’da düzenlenen ve yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı “Meşa Rûmetê” yürüyüş ve düzenlenen mitingle sona erdi.

Qamişlo, Dêrik, Rimêlan, Girkê Legê, Çilaxa, Tibespiyê ve Hesekê’den on binlerce kişinin katıldığı “Meşa Rûmetê”ye Liberal Parti, Süryani Birlik Partisi, Suriye Roj Demokratik Partisi, Kongreya Star, Demokratik Birlik Partisi, Suriye Gelecek Partisi ve sivil toplum kurumu temsilcileri de destek verdi. 

Yürüyüş öncesi Mezopotamya Kültür ve Sanat Hareketi üyeleri folklor gösterisi yaptı.

Yürüyüşçüler HPG, YJA-Star, Kongreya Star ve PYD flamaları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıdı. Üzerinde "Li dijî dagirkerî û xiyanetê meşa rûmetê", "Bijî berxwedana gerîla", "Bê serok jiyan nabe" ve "Gerîla pêşeroj û rûmeta Kurdistanê ye" yazılı pankartlar açıldı.

Amûdê yolu üzerinde saygı duruşuyla başlayan yürüyüş, HPG ve YJA Star gerillalarının direnişinin selamlanmasıyla devam etti.  İşlek caddelerde devam eden yürüyüşte halk sık sık gerilla direnişini selamlayan sloganlar attı.

Yürüyüş ardından 12 Mart Stadyumu’nun yanında bir miting düzenledi. Mitingde ilk sözü gerilla annesi Xaliye Eyub aldı.

KDP’nin Türk devleti ile kurduğu işbirliğine tepki gösteren Xaliye Eyub, her türlü saldırı ve işbirlikçiliğe karşı gerillanın yanında olduklarını kaydetti. Uluslararası güçlere ve işgal saldırılarına sessiz kalan kurumlara da tepki gösteren Xaliye Eyub, halk olarak kimseye muhtaç olmadıklarını her türlü saldırıya karşı direnişlerini sürdüreceklerini belirtti.

‘BUGÜN GERİLLA DİRENİŞİ SAYESİNDE BURADAYIZ’

“Eğer gerilla olmasaydı ve Kürdistan dağlarında bu görkemli direnişi geliştirmeseydi bugün biz de burada toplanamayacaktık. Ancak dünya gerillanın bu direniş gerçeğine karşı gözlerini adeta kapatmış durumda. Faşist sömürgecilik çok kirli planlar devreye koymuş durumda. Bizi tümden soykırımdan geçirmek istiyorlar. Ancak herkes bilmeli ki, bizler her türlü saldırıya karşı direnişimizi sürdüreceğiz. Gerilla da bugün tüm ezilen halklar adına görkemli bir direniş gösteriyor” diyen Xaliye Eyub, ancak bazı işbirlikçi kesimlerin bu direnişin yanında yer alacaklarına, kirli işgal ve soykırım planlarına çanak tuttuğunu ve onlarla ortaklaştığını sözlerine ekledi. Xaliye Eyub, tüm Kürt annelerine de güçlerini birleştirme çağrısı yaptı.

KOÇER: HALKIMIZIN İRADESİNİ KIRMAK İSTİYORLAR

Mitingde Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Hesen Koçer de söz aldı.

Kürt halkına yapılan saldırıların sıradan olmadığına dikkat çeken Koçer, “Efrîn, Girê Spî ve Serêkaniyê’de demografik yapı değiştiriliyor. Uluslararası kamuoyu bunu sadece izliyor. Bunların amacı halkımızın iradesini kırmaktır. Uluslararası kamuoyuna şunu sormak istiyoruz. Kürtlerin soykırımdan geçirilmesine dahil mi olacaksınız? Buna cevabınız hayır ise Kürt halkına yönelik saldırıları bir an önce durdurmalısınız. Bugün halkımız kendi yönetim sistemini oluşturmuştur. Herkes saldırılar karşısında tutumunu sergilemelidir” dedi.

Türk devletinin saldırılarını reddettiklerini kaydeden Koçer, Kürt partilere ise şöyle seslendi: “Kardeş kavgasına izin vermemeliler. Kendi kardeşinin kanını döken taraflar tarih boyunca lanetlenecekler. Başûrê Kurdistan’a yönelik saldırıların hedefinde sadece Kürt Özgürlük Hareketi değil bütün Kürtler var. Referandum yapıldığında Türk devletinin tavrı ortadaydı. O zaman da PKK mi vardı? Tüm düşmanlar Kürtlerin artık eski Kürtler olmadığını bilmelidir. Soykırım saldırıları karşısında direniyoruz. Zafer bizim olacak. Artık Kürtlerin bir gücü var. Fedaileri var. Kürtler kaybetmeyecek. Uluslararası devletler bunun farkında olmalıdır.”

Türk devletinin Kürt halkının düşmanı olduğunu da söyleyen Koçer, “Türk devleti Kürt halkını soykırımdan geçirmek istiyor. Kürt partileri tutumunu netleştirmelidir. Uluslararası güçler de tutumlarını netleştirmeliler. Aksi takdirde onlarda bu suça ortaktır” dedi.

ASYA ABDULLAH: HALK TUTUMUNU BU MİTİNG İLE NET BİR ŞEKİLDE ORTAYA KOYDU

Mitingde Kongreya Star Koordinasyon Üyesi Asya Abdullah da bir konuşma yaptı. Gerilla direnişini selamlayan Asya Abdullah, direnişin mutlaka zaferle sonuçlanacağını söyledi.

“Gerçekleşen bu yürüyüş ve miting bu halkın tutumunu net olarak ortaya koymaktadır. Burada verilen mesaj her türlü işgal ve soykırıma karşı ulusal birlik mesajıdır. Ortak tutum ve iradeyle mücadelemiz mutlaka ortaklaşacaktır” diyen Asya Abdullah Türk devletinin “PKK’ye saldırıyoruz” söylemlerinin büyük bir yalandan ibaret olduğuna dikkat çekti.

Saldırıların Kürt, Arap, Süryani ve bölgenin diğer tüm halklarına karşı olduğunu da dile getiren Asya Abdullah “Sadece ‘PKK’ye saldırıyoruz’ söylemi büyük bir yalan ve kandırma durumudur. Hiç kimse bizi ve halkımızı kandıramaz. Eğer KDP de mücadeleye hazır değilse kenara çekilmeli ve düşmana destek vermemelidir. Bizim zafer şansımız ve imkanımız kesinlikle vardır” dedi.

Asya Abdullah, Türk devletinin mevcut saldırılarıyla yeniden Osmanlı imparatorluk dönemini geri getirmek istediğini belirterek, bunun kabul edilecek bir durum olmadığını kaydetti.

Türk devletinin KDP ile kurduğu ilişkiye de dikkat çeken Asya Abdullah, Kürtler arası iç savaşı kışkırttıkları uyarısında bulundu.

“Biz hiçbir zaman yeni bir kardeş kavgasını yaşamak, görmek istemiyoruz” diyen Asya Abdullah şöyle devam etti: “Böyle bir savaş ancak işgalcilerin Kürdistan’a daha fazla yerleşmesine neden olmaktadır. Eğer Başurê Kurdistanlı güçler Kürtler arası bir savaşın çıkmasını istemiyorlarsa mutlaka gerilla alanlarına yerleştirdiklerini güçlerini geri çekmelidirler. Hiç kimse Erdoğan’ın siyasetine, oyunlarına gelmemelidir. Bu saldırılar Kürtlere dönük imha saldırılarıdır. İşgal ve soykırıma karşı tüm Kürt hareketleri ulusal birlik çatısında birleşmelidir.”

“Meşa Rûmetê” konuşmalar ardından sloganlarla sona erdi.