Qamişlo sanayisi de ortak yönetiliyor

Kuzey-Doğu Suriye’de demokratik ulus bilinciyle örülen devrimin etkilerini toplumsal yaşamın her alanında görmek mümkün. Bu alanlardan biri de Qamişlo Sanayi Sitesi.

Yaklaşık bin işyeri bulunan ve en eski sanayi atölyesi merkezi olan Qamişlo Sanayi Sitesi, Cizîr Bölgesi’ne tamir ihtiyaçlarına cevap oluyor. Sanayi sitesi, Kürt, Ermeni, Süryani ve Arap tamircilerden oluşan bir meclis tarafından yönetiliyor.

Qamişlo Sanayi Sitesi, Dêrik’ten Hesekê’ye, oradan da Dêrazor kentine kadar araç tamiratında ihtiyaçları karşılayan bir kapasiteye sahiptir. Devrim süreciyle beraber çalışanlar ve bütün toplulukların temsiliyetiyle Qamişlo Sanayi Meclisi inşa edildi. Meclis, kendi içerisinden 8 kişilik bir koordinasyon belirliyor. Bu koordinasyon üyelerinin her biri, ustası olduğu alanı temsil ediyor ve sorunları ortak çözüyor.

Bu kadar geniş bir çalışma kapasitesine sahip olan sanayi alanı kimi zorluklara da göğüs geriyor. Kuzey-Doğu Suriye’ye dönük kuşatma ve ambargodan dolayı bir aracın bozulan parçasını tamir etmek veya yenisini alabilmek için çevre ülkelerin sanayilerine/pazarlarına başvuruluyor. Ancak sipariş edilen ürünler bölgeye uygulanan ambargo nedeniyle ya getirtilemiyor ya da gecikmeli getirtiliyor. Buna rağmen hem halkın hem de esnafın sorunlarını çözdüklerini belirten Qamişlo Sanayi Meclisi Başkanı Mihemmed Sediq, şunları söyledi: “Bu ambargo ve imkansızlıklara karşın aracını tamir etmek için sanayiye gelen herkesi memnun edebilecek tarzda hizmet verdik. Hem müşteri olarak zarara uğrayan kişinin haklarını savunuyor hem de esnafların da herhangi bir haksızlığa uğramamaları için çaba sarf ediyoruz. Aracı iyi tamir edilmeyen müşterinin şikayeti üzerine her iki tarafı bir araya getirerek sorunları adaletli bir şekilde çözüyoruz” dedi.

ARAMIZDA AYRIMCILIK YOK

Sanayideki esnaflardan aslen Sasonlu olan 46 yaşındaki Xaçik Armeniyan Mirkonyan ise Kürt ve Araplar ile iç içe yaşadıklarını ve birbirlerine saygı ve sevgi çerçevesinde yaklaştıklarını belirterek, ortak yaşam kültürünü şöyle özetledi: “Qamişlo sanayisinde Ermen, Arap, Kürt ve Süryani toplulukları ile olan ilişkilerimiz bugüne veya son birkaç yıla dayanmıyor. Bizler bin yılı aşkın bir süredir bu topraklarda birlikte yaşıyoruz. Hepimiz birbirimizi akraba gibi görüyoruz. Bölgemizin en güzel olan yönü de budur. Aramızda kesinlikle ayrımcılık yok. Bu bölgenin esas sahipleriyiz ve kardeşçe yaşayan bir toplumuz. Bu toprakları işgal etmedik. Bu topraklarda yabancı olan bir devlet var ise o da Türk devletidir.”