QSD İdlib ve Hama’da sivillerin katledilmesini kınadı

QSD Resmi Sözcüsü Kîno Gebriyêl, Suriye rejimi ve Rusya ile Türk devletine bağlı çete gruplarının İdlib ve Hama kırsalında sivil yerleşim alanlarında aşırı güç kullanarak sivilleri katletmesini kınadı.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Resmi Sözcüsü Kîno Gebriyêl, Suriye rejim güçleri ile çete gruplarının Hama ve İdlib’de sivillere yönelik saldırı ve katliamlarını kınadı.

QSD resmi internet sitesinden yayımlanan yazılı açıklamada, Hama’nın kuzeyi ve İdlib’in güneyinde Suriye rejim güçleri ve çete grupları arasındaki çatışmaların şiddetlendiğine dikkat çekildi. Suriye rejim güçlerinin Halep-Şam ve Halep- Lazkiye yollarını kendi denetimine alabilmek için operasyonlarını yoğunlaştırdığını belirtildiği açıklamada, “Cebhet El-Nusra başta olmak üzere bölgedeki Türk devletine bağlı çete grupları, Suriye rejimi ve Rusya’nın askeri operasyonları durdurmak amacıyla bölgedeki sivilleri kullanıyor ve siviller üzerinde baskı uyguluyor” denildi.

Türkiye ve Rusya’nın Soçi Mutabakatında vardığı anlaşmaların yerine getirilmediğine dikkat çekilen açıklamaya şöyle devam edildi: “Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük işgal tehditleri ile birlikte bu bölgelerde de binlerce sivilin hayatı düşünülmeden şiddetli bir savaş yaşanmaya başladı. Her iki tarafça sürdürülen şiddetli çatışmalar ve yoğun bombardımanlar nedeniyle çocuk ve kadınlar başta olmak üzere siviller kurban oluyor.

QSD olarak, her iki tarafın sivillerin bulunduğu bölgelerde aşırı güç ve bombardıman uygulamasını kınıyoruz” denilen açıklamada, uluslararası kamuoyuna sivillerin daha fazla katledilmemesi için sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapıldı. Açıklamada son olarak, “Suriye rejimi ve müttefikleri ile Türk devletine bağlı radikal çete gruplarının saldırılarında katliam ile karşı karşıya kalan sivillerin hayatı için harekete geçilmelidir.”