QSD savaşçıları ağır silahlarla DAİŞ mevzilerini vuruyor

DAİŞ'in Fırat'ın kuzey yayında elinde bulunduğu son bölgeler havadan görüntülendi. Çetelerin son haftalardaki saldırılarını püskürten QSD savaşçıları, çete mevzilerini ağır silahlarla vuruyor.

Demokratik Suriye Güçleri'nin (QSD) Dêra Zor'un doğusunda Fırat nehri boyunca Irak sınırına kadar DAİŞ çetelerinin barındığı son bölgelere yönelik operasyonu devam ediyor.

Dêra Zor'un doğusunda Fırat nehri boyunca 35 kilometre uzunluk ve 10 kilometre derinliğindeki Hecîn kasabasına ve ona bağlı köylerde sıkıştırılan çetelerin bulunduğu ön mevziler, drone ile havadan görüntülendi.

QSD'nin kasabanın kuzey ve kuzey batısındaki Hecîn cephesi ve Irak sınırındaki Baxoz cephesi olmak üzere iki taraftan yürüttüğü operasyon 50 günü geride bıraktı.

DAİŞ çetelerinin son iki haftada özellikle kum fırtınalarından yararlanarak bomba yüklü araç ve ağır silahlarla operasyonu durdurmak için yüzlerce çete ile başlattığı eş zamanlı kapsamlı saldırılar QSD savaşçıları tarafından püskürtüldü.

Askeri kaynaklar, özellikle Dağıstan, Türkistan, Çeçenistan ve Avrupa ülkelerinden DAİŞ'e katılan çetelerin bulunduğu bölgede çetelerin sayısının 3 bini aşkın olduğu tahmininde bulunmuştu.

Bölgedeki çetelerin büyük kısmının ise dünyanın farklı ülkelerinden DAİŞ'e katılmak için gelen ve özellikle çöl savaşlarında tecrübe kazanmış olan çetelerden oluştuğu ifade ediliyor.

DAİŞ'in kapsamlı saldırısı sonrası QSD, bölgeye ağır silah ve güç takviyesinde bulundu. QSD güçlerinin DAİŞ çetelerinin bulunduğu mevzileri ağır silahlarla vurma anları ANF tarafından görüntülendi.

Irak ve Suriye'den gelen çetelerin ağır silahlarıyla büyük yığınak yaptığı bölgede, birçok sulama kanalının ise üstü kapatılarak kanal olarak kullanıyor.

Hecîn ve ona bağlı köylerde yaşayan sivillerin büyük kısmı ise çetelerin işgali altındaki alanlardan göç ederek, QSD tarafından daha önce çetelerden arındırılmış olan bölgelere geçti.

DAİŞ çeteleri, 2014 yılında Musul'u ele geçirdikten sonra hilafet ilan ettiğini öne sürmüş ve Suriye'ye yayılarak Reqa'yı da işgal etmesinin ardından da Irak-Şam İslam Devleti olan ismini değiştirerek, devlet ilan ettiğini iddia etmişti.

Hecîn kasabasının özgürleştirilmesiyle DAİŞ çeteleri 2014 yılından bu yana işgal ettikleri Fırat nehrinin kuzey yayından tamamıyla temizlenmiş olacak.