QSD: Yaptırım uygulanan çeteler yargılanmalı

ABD’nin Ehrar El Şerqiye çetelerine yaptırım uygulamasını olumlu bir adım olarak değerlendiren QSD, yaptırım uygulanan çetelerin uluslararası bir mahkeme tarafından yargılanması gerektiği çağrısı yaptı.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Basın İrtibat Merkezi, ABD Hazine Bakanlığı’nın işgalci Türk devletinin güdümündeki Ehrar El Şerqiye çetebaşlarının da aralarında bulunduğu bazı kişilere yaptırım uygulamasına ilişkin açıklama yaptı.

QSD’nin savaş suçu işleyen çetelere uygulanan yaptırım hakkındaki açıklaması şöyle:

“ABD Hazine Bakanlığı tarafından Türkiye kontrollü Ehrar El Şerqiye çetebaşlarının da yer aldığı bazı Suriyeli isim ve kuruluşlara yaptırım uygulandığı açıklandı. Yaptırım uygulanan çete grubu Suriye’de birçok savaş suçunu işlemiş ve bunlar defalarca belgeleriyle ortaya çıkarılmıştır. DAİŞ’in dağılan örgüt mensuplarını bünyesinde barındıran bu gruba yaptırım uygulanması işlenen suçların da ispatı niteliğindedir.

QSD olarak bu kararı son derece olumlu bir adım olarak değerlendiriyor ve bunun hukuk örgütlerine sürekli olarak yaptığımız çağrının karşılığı olacak bir uluslararası yargılamaya dönüşmesini umuyoruz. Çetelerin Kuzey ve Doğu Suriye halklarına karşı işlediği suçlar belgeleriyle ortadadır. Uluslararası kamuoyu bu suçları yargılamalı ve adaletin sağlanması için üzerine düşeni yapmalıdır.

Ehrar El Şerqiye çete grubu eski Cebhet El Nusra ele başı Ebû Mariya El Qehtani tarafından kurulmuştur. Cebhet El Nusra çetelerinin dosyası savaş suçlarıyla doludur. Ehrar El Şerqiye’nin de tarihi suçlarla doludur. Özellikle Türk devletinin Efrîn, Girê Spî ve Serêkaniyê işgallerinde kullanılan Ehrar El Şerqiye çeteleri siyasetçi Hevrin Xelef’in de katilidir.

ABD Hazine Bakanlığı’nın yaptırımları bu suçları durdurmaya yetmese de yapılacak uluslararası bir yargılamanın önünü açabilir.”