Rojava’da 15 bin genç sporcu

Kuzey ve Doğu Suriye’de spor faaliyetleri 2014’ten beri yaygınlaşıyor. Yaklaşık 15 bin genç spor faaliyetlerinde yer alıyor.

Kuzey-Doğu Suriye Spor Birliği Eşbaşkanı Bozan Berkel, sporu topluma dayanan bir örgütlülük olarak da gördüklerini belirterek, tüm gençlere ulaşmaya ve gençlerin spor yapabilmesi için imkanlar sunmaya çalıştıklarını söyledi. 

Rojava’da Kürtler, 1983’te köy köy örgütlenerek futbol, voleybol ve basketbol yarışmaları yapıyordu. En yaygını ise futboldu. 1983’e dayanan spor örgütlemesi, Rojava Devrimi’yle 2014’te daha da güçlenmeye başladı. Eğitim ve örgütlenmeyi üstlenen Cizîr, Efrîn, Firat Bölgesi, Tebqa, Reqa, Minbic ve Dêrazor Spor Meclisleri bulunuyor. Bu 7 spor meclisi şehir şehir komite olarak örgütleniyor. Bu meclislerin yanı sıra Kuzey ve Doğu Suriye Spor Ofisleri de bulunuyor. Takım sporları (futbol, voleybol, basketbol), bireysel sporlar (satranç, karate, bisiklet, binicilik, atletizm, yüzme, gülle atma, sırık atlama, tenis gibi) kadın sporları (tümünü içeriyor), denetleme ve izleme, kanun (başta spor ilkelerini, sporcunun takıma katılım koşullarını, takımlar veya kulüpler arasındaki bağı, spor ihlallerini belirleme görevini üstleniyor), diplomasi (takımların liglere katılması koşullarını görüşüyor, dışarıdan bölgede liglerin olmasını sağlamak için ilişkilerde bulunuyor) ve spor tesisi ofisi olarak 8 bölümde örgütleniyor. 7 meclisin, 8 ofisin ve spor kulüplerinin bağlı olduğu Kuzey ve Doğu Suriye Spor Birliği var. Bu, spor faaliyetlerinin bir çatısının olması ve daha güçlü örgütlenmesi için bu yıl kuruldu. 

Spor kulüpleri, Kuzey ve Doğu Suriye Spor Birliği’nde yer alabilmeleri için en az iki bireysel ve takım sporlarına sahip olmalı, spor etkinliklerine düzenli bir şekilde katılım sağlamalı, en az bir tane kadın takımına yer vermeli ve kulüp üye sayısı en az 75 olmalı.

YAKLAŞIK 15 BİN GENÇ YER ALIYOR

Yaklaşık 15 bin gencin spor faaliyetlerinde yer almasıyla spor kulüpleri spor dallarında takımlar oluşturarak yarışmalara iştirak etmek, kişisel gelişim sağlamak, yeni sporcular yetiştirmek istiyor. 

Kadın Spor Kulüpleri, Cizîrê Bölgesi’nde Peyman, Waşokanî, Vedeng Spor Kulübü, Kobanê’de Nesrîn Spor Kulübü, Tebqa Spor Kulubü, Reqa’daki El Furat Spor Kulubü olarak örgütleniyorlar. 

Hem kadın hem de erkek sporcuların yer aldığı Spor Kulüpleri ise Zîban, Serdem, Tebqa Gençlik, Minbic Gençlik, Bakur, El Furat ve Nisrîn Spor Kulübü.

Qamişlo’daki 12 Mart Şehitler Stadyumu ve Heysem Kiço Stadyumu futbol için tercih edilirken Minbic, Reqa, Kobanê, Tebqa, Tirbêspiyê’de de hem futbol hem voleybol hem de bireysel takım oyunları için spor salonları bulunuyor. Qamişlo’da ise tüm sporların sergilenebileceği yeni bir spor salonu hazırlıkları devam ediyor.


         


        

EĞİTİMLERE DAHA DA ÖNEM VERİLECEK

Kuzey ve Doğu Suriye Spor Birliği Eşbaşkanı Bozan Berkel, spor faaliyetlerinin her şehirde örgütlendirildiğini belirterek, “Kuzey ve Doğu Suriye Gençlik Kurulu, sporun yaygınlaşması ve gelişmesi için önemli bir adım attı. Bu yıl gerçekleştirdikleri bir konferansla toplumu spor dalına teşvik etmek ve spor faaliyetlerini kalıcı hale getirmek amacıyla Kuzey ve Doğu Suriye Spor Birliği'ni kurdu. Gençlerin spor yapma konusundaki motivasyonunu ve isteğini yüksek tutmak için spor eğitimlerine önem veriyor. Sporun gençlerin yaşamlarında önemli bir yer tutmasını sağlayarak, toplumda sporun yaygın bir aktivite haline gelmesine katkıda bulunuyor” dedi.

HEDEF TÜM GENÇLERE ULAŞMAK

Bölgede futbol, voleybol, basketbol, satranç, masa tenisi ve karatenin yaygın olduğunu kaydeden Bozan Berkel, şöyle devam etti: “Neredeyse tüm bölgelerimizde özellikle futbol dalı çocuk, kadın ve erkek bölümleriyle örgütlenerek daha kapsayıcı bir yapı oluşturdu. Sporu, topluma dayanan bir örgütlülük olarak görüyoruz. Tüm gençlere ulaşmayı hedefleyen ve gençlerin spor yapabilmesi için çeşitli imkanlar sunmayı planlayan Kuzey ve Doğu Suriye Gençlik Spor Birliği, tüm bölgelerde gençlerin spor dalına ilgisini artıracak ve yeteneklerini geliştirecek projeler planlıyor.”

KADINLARIN YER ALMASI ÖNEMLİ

Genç kadınların sporda yerini almasının, toplumun değişim ve dönüşümde büyük bir rol oynayacağına dikkat çeken Kuzey ve Doğu Suriye Spor Birliği Üyesi Sûha Mihemed ise şunları söyledi: “Kadının spor dalına aktif bir katılım sağlaması esas hedeflerimizden. Genç kadınların sporda yer alması sporun rengini de değiştirecektir. Önceleri bölgemizde spor faaliyetleri yok denecek kadar azdı. Devrim öncesi spor sadece erkeklerle tanınıyordu, sporun erkeğe ait olduğu yaklaşımı toplumda hakimdi. Kadınlar, Rojava Devrimi’yle toplumun her alanında yer aldığı gibi spor alanında da söz hakkına sahip oldu, spor kulüpleri ve takımlarıyla spora da öncülük etti. Bugün kurtarılmış alanlara bakınca eski ve yeni sistem arasındaki farkı açık arayla görebiliyoruz. Elbette istenilen düzeyde spor faaliyetlerimiz gelişmemiş olabilir fakat Kuzey ve Doğu Suriye Spor Birliği’yle daha da güçlü bir örgütlenmeye gidilecek.”