Rojava’da 27 Kasım coşkusu

PKK’ni 45’inci yıldönümü Rojava’da birçok merkezde düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Kuzey ve Doğu Suriye şehirlerinde PKK’nin 45’inci kuruluş yıldönümü büyük bir coşkuyla kutlandı.

KOBANÊ

Fırat bölgesindeki kutlama Kobanê’deki Şehit Egîd Meydanı’nda yapıldı. Kobanê merkez ile bölgedeki ilçe, belde ve köylerden yurttaşların yanı sıra Özerk Yönetim kurum ve dairelerinin yöneticilerinin de katıldığı kutlama, saygı duruşunun ardından konuşmalarla devam etti. 

Sirrin ilçesi Şehit Aileleri Meclisi Eş Başkanı Behîya Elî, konuşmasının başında PKK’nin kuruluş yıldönümünü kutlayarak, PKK’nin tüm ezilen halkların kurtuluş yolu haline geldiğine dikkat çekti. Önder Abdullah Öcalan’ın tarihi mücadelesiyle karanlıkta kalan halkları yeniden gün yüzüne çıkardığını belirten Behîya Elî, “Türk devletinin komplocu güçlerinin bu mücadeleye yönelik saldırıları var ama direniş devam ediyor ve zafere ulaşana kadar da devam edecek” dedi. 

Konuşmaların ardından Baqî Xido Kültür ve Sanat Merkezi’ne bağlı Koma Botan, Efrîn’den Koma Yasmîn ve Hîlala Zêrîn Kültür Merkezi’ne bağlı Kobarîn grubu şarkılarını seslendirdi. 

Kutlama şarkılar eşliğinde çekilen halaylar ve “Bijî berxwedana gerilla” ve “Bê Serok jiyan nabe” sloganlarıyla sona erdi. 

QAMIŞLO

PKK’nin 45’inci yıldönümü vesilesiyle TEV-DEM, Kuzey ve Doğu Suriye Meslek Odası binasında bir seminer düzenledi. Seminerde konuşan TEV-DEM Eş Başkanı Rûken Ehmed, Kürdistan Özgürlük Hareketi’nin her yıl yenilenme anlamına geldiğine dikkat çekerek, “PKK’nin temelinde devrimci gerçekliğin anlamı var. Kürdistan ve Ortadoğu halkları için özgürlük ve demokrasi anlamına geliyor. Dünyanın 74 merkezinde Önder Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için hamle başlatıldı, bu da Önder Apo’nun felsefesinin gücünü gösteriyor” ifadelerini kullandı. 

TEV-DEM Eş Başkanı Xerîb Hiso ise, PKK ve öncülerinin büyük bedellerle büyük değerler inşa ettiğini, destanlar yazdığını ve halklar için umut ve inanç yarattıklarını kaydetti. 

TIRBESPIYÊ

Qamişlo’nun Tirbespiyê ilçesinde Roj Salonu’nda PKK’nin kuruluş yıl dönümü kutlandı. Kutlamaya Kürt, Arap, Süryani ve Ermeni bileşenler katıldı. Saygı duruşunun ardından konuşma yapan Tirbespiyê Şehit Aileleri Meclisi üyesi Dîrok Mela Beşir, Önder Abdullah Öcalan ve Kürdistan Özgürlük Hareketi’nin çıkmasının tüm dünya halkları için özgürlüğe giden yolu aydınlatan bir meşaledir” şeklinde konuştu. 

Konuşmalardan sonra Şehit Xebat ve Awazên Çiya müziklerini seslendirdi. Ayrıca sanatçı Sîpan Xelat şarkılarını seslendirdi. Kutlama halaylarla sona erdi. 

DÊRIK

Dêrik ilçesindeki kutlama Kornîş Stadyumu’nda yapıldı. İlçe merkezi ve köylerinden yüzlerce kişinin katıldığı kutlamada, Önder Abdullah Öcalan’ın posterleri, PKK ve Şehit Aileleri Meclisi bayrakları açıldı. 

Kutlamada konuşan Dêrik Şehit Aileleri Meclisi üyesi Elî Yusuf, PKK’nin kuruluşunu kutladı. Elî Yusuf, Önder Abdullah Öcalan’ın mücadelesini ve felsefesini takip etme sözünü verdi. 

Kutlama Koma Cudî ve Koma Elefterya’nın şarkılarıyla eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi. 

TIL HEMÎS

Qamişlo’nun Til Hemîs ilçesinde kutlama, kurum, meclis, kadın ve gençlik örgütleri ile bölgedeki şeyh ve kanaat önderlerinin katılımıyla ilçedeki Kültür merkezinde yapıldı. Solana Önder Abdullah Öcalan ve şehitlerin fotoğrafları asıldı. Kutlamada konuşan PYD Til Hemîs İlçe Eş Başkanı Xalîb El-Seedûn, PKK’nin kuruluş yıldönümünü kutlayarak, “PKK’nin kuruluşu otoriter rejimlere ve soykırım politikalarına karşıdır. Bu kapsamda büyük bir mücadele sürdürdü. Parti ulusal, insanı, devrimci, fikri ve özgür bireyler yarattı” ifadelerini kullandı. 

Ardından konuşma yapan QSD ve Til Hemîs Şehit Aileleri Meclisi üyesi Ehmed El Xelef, PKK, Ortadoğu halkları için kurtuluş nişanıdır” dedi. 

Kutlama şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi. 

TIL KOÇER

Qamişlo’nun Til Koçer ilçesinde merkezinde “PKK’nin kuruluş yıldönümün tüm halkımız için kutluyoruz” pankartı ile Önder Abdullah Öcalan’ın posterleri ve PKK’nin bayrakları asıldı. 

HESEKÊ

Hesekê’deki kutlama Xişman Mahallesi’ndeki Silko Salonu’nda düzenlendi. Şehir merkezi ve köylerden yüzlerce kişi kutlamaya katıldı. Kutlamada konuşan Hesekê Meclisi üyesi Fidan Seydo, PKK’nin kuruluşunu baskıcı resimlere karşı doğuş günü olarak nitelendirdi. 

Fîdan Seydo, demokratik ulus projesi ve Önder Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanıncaya kadar mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı. 

Kutlam Serdem Kültür ve Sanat Merkezi’ne bağlı grupların şarkılarıyla sona erdi. 

TIL TEMIR VE ZIRGAN 

Til Temir ve Zirgan ilçesindeki yurttaşlar da PKK’nin kuruluş yıldönümünü Zirgan Şehit Aileleri Meclisi bahçesinde kutladı. Kutlamada konuşan Zirgan Meclisi Ekonomi Komitesi üyesi Semah Hemmadî, “PKK özgürlüğü yaratan bir partidir, özgür ve onurlu bir yaşama dönüşmüştür” diye belirtti. 

Kutlamada konuşan Til Temir İlçe Meclisi Eş Başkanı Muhemmed Seîd El Ehmed, PKK’nin devrim yürüyüşüne dikkat çekerek, “Yeni bir fikir ve felsefe mücadelesi ortaya çıktı. PKK, Kürt halkı ve Ortadoğu halkları için kurtuluş umudu oldu” diye konuştu. 

Kutlama şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi. 

ÇILAXA

Çilaxa ve köylerindeki yurttaşlar, Roj Salonu’nda PKK’nin kuruluş yıldönümünü kutladı. Kutlamada konuyan PYD üyesi Hisên Fayîq, PKK’nin kuruluş yıldönümünün Önder Abdullah Öcalan’a, gerillaya, Kürt halkına ve tüm dünya halklarına kutladı. 

Hisên, şehitlerin kazanımlarını koruyacaklarını ve Önder Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü sağlayana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. 

Ardından Önder Abdullah Öcalan’ın sesinden PKK’nin kuruluşuna ilişkin mesajı dinletildi. 

Kongra Star adına konuşan Çilaxa İlçe Meclisi Eş Başkanı Nicûda Faris, bugünü Önder Abdullah Öcalan’a ve tüm kadınlara kutladı. 

Nicûda Faris, PKK ve Önder Abdullah Öcalan’ın düşünceleri sayesinde kadınların özgürlüklerine kavuştuğunu belirtti. 

Kutlama Koma Serdar Birojê ve Koma Behzad’ın şarkılarıyla sona erdi. Şarkılar eşliğinde halaylar çekildi. 

TEBQA

Tebqa Sivil Yönetimi de PKK’nin kuruluş yıldönümünde bir kutlama düzenledi. 

PKK’nin kuruluş yıldönümünü kutlayan Tebqa Demokratik Sivil Yönetimi Yürütme Meclisi Eş Başkanı Hind El Elî, “Mücadele 45 yıl geride kaldı ama zafer elde edilene ve Önder Abdullah Öcalan’ın düşünceler çerçevesinde demokratik bir toplum kuruluna kadar mücadele devam edecek” dedi. 

Ardından sanatçılar Zîlan El Omer, Yasmîn El Mihemed ve Raman El Mihemed şarkılarını seslendirdi. Katılımcılar, şarkılar eşliğinde halaylar çekti.

AMÛDÊ

Seyran Salonu’nda düzenlenen kutlamaya yüzlerce yurttaş katıldı. Kürt geleneksel kıyafetlerini giyen yurttaşlar, PKK bayrakları, Önder Abdullah Öcalan ve şehit düşen PKK öncülerinin resimlerini taşıdı. 

Kutlamada konuşan yazar ve şair Beşîr Mela Newaf, Kürtlerin PKK öncesi durumuna ve işgalci Türk devletinin soykırım politikalarına dikkat çekti. PKK’nin soykırım politikalarına karşı kurulmasını “Kürt halkının kimliğinin yeniden yaratılması” olarak tanımlayarak, “PKK, tüm saldırılara ve komplolara rağmen Önder Abdullah Öcalan’ın felsefesi temelinde daha da güçlenerek tüm dünyaya yayıldı. Rojava’daki kazanımlarda bu mücadelenin sonucudur. Bu nedenle ahlaki ve vicdani bir sorumluluk olarak herkes Önderliğin özgürlüğü ve kazanımların korunması için mücadele etmelidir. Dünyada PKK’nin Ortadoğu halklarını temsil ettiğini bilmelidir” diye konuştu. 

Kutlama Koma Agirî’nin şarkıları eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi. 

HELEB


Halep’in Şêxmeqsûd Mahallesi’nde yüzlerce kişinin katılımıyla Star Light Salonu’nda PKK’nin kuruluş yıldönümü kutlandı. Burada konuşan Halep Şehit Aileleri Meclisi üyesi Remziye Selah, PKK’nin kuruluş yıldönümünü kutlayarak, “Önder Abdullah Öcalan, özgürlük gerillaları ve halkın bu günü kutlu olsun” dedi. 

Kürdistan Özgür Kadın Hareketi’nin PKK mücadelesinin bir parçası olduğunu belirten Remziye Selah, “Jin, Jiyan, Azadî” sloganın bugün ideolojik ve bilimsel olarak dünyadaki tüm kadınları etkilediğini, 21. yüzyılı kadın yüzyılına çevirdiğini belirtti. 

PYD üyesi Bedran Rêzan, PKK’nin özgürlük mücadelesi için soykırım politikalarına karşı büyük fırsat yarattığını söyledi. 

BİR GENÇ PKK’YE KATILMA KARARI ALDI

Kutlamada Raperîn Osman adlı bir genç, Kürdistan Özgürlük Hareketi’nin saflarına katılma kararını açıkladı. 

Kutlamada Cemîl Horo Kültür ve Sanat Merkezi’ne bağlı Koma Agirî, Reqa’dan Koma Hawar ve sanatçı Mînettullah ile Hîlala Zêrîn Kültür Merkezi’ne bağlı Koma Şehit Vejîn şarkılarıyla halkı eğlendirdi. Koma Şehit Serhed ise halaylarını sergiledi. 

TIL BIRAK

Hesekê’ye bağlı Til Birak ilçesindeki yurttaşlar ise kültür merkezinin bahçesinde PKK’nin kuruluşunu kutladı. Yüzlerce kişinin katıldığı kutlamada konuşan Til Birak Meclis üyesi Lezgîn Muhemmed, PKK’nin kuruluşunu kutladı. Lezgîn, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının PKK mücadelesi sayesine bugünlere ulaştığını vurguladı. 

Kutlama Koma Şîlan Dîlan, sanatçılar Diyar ve Teleb El-Nazir’in şarkıları eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

GIRKÊ LEGÊ

Qamişlo Kantonu’na bağlı Girkê Legê ilçesindeki yurttaşlar, PKK’nin kuruluş yıldönümünü Rojhilat Salonu’nda kutladı. 

Kutlamada konuşan Şehit Aileleri Meclisi üyesi Narîşan Ezîz Berekat, PKK’nin kuruluş yıldönümünü kutlayarak, “PKK sayesinde biz varız. PKK bize mücadele ve direnmeyi öğretti” dedi. 

Ardından Koma Aram Tigran seslendirdiği şarkılar eşliğinde halaylar çekildi. 

Toplumsal Savunma Güçleri (HPC) yöneticisi Silêman Berces ise, “PKK’yle var olduğumuzu öğrendik. Rojava Devrimi Önder Abdullah Öcalan’ın felsefesinin ürünüdür. Gerillanın fedakarlığı ve PKK çizgisi olmasaydı devrimde zaferi kazanamazdık” diye konuştu. 

Daha sonra Koma Çekdar Ereb halay çekerken, sanatçı Baran Dilbuhar ise şarkılarını seslendirdi. Katılımcılar da şarkılar eşliğinde halaylar çekti. 

ŞEDADÊ

Hesekê Kantonu’na bağlı Şedadê ilçesinde ise PKK’nin kuruluş yıldönümü Spor Salonu’nda kutlandı. Kutlamada konuşan Kongra Star Yöneticisi Emîra Seed, “Ortadoğu’daki direnişin miladı olan PKK’nin 45’inci kuruluş yıldönümünü ve PKK’nin zulme karşı ayağa kalkmasını kutluyoruz” dedi. 

PYD yöneticisi Refet El Derwîş ise, 27 Kasım 1978’de Önder Abdullah Öcalan’ın fikriyle özgürlük ve onur hareketinin kurulduğunu söyledi. 

Kutlama şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi. 

QAMIŞLO

Qamişlo’da binlerce kişi PKK’nin 45’icni yıldönümünü coşkuyla kutladı. Şehit Aileleri Meclisi tarafından Hilêli Mahallesi'nde bulunan Özgürlük Meydanı’nda düzenlenen kutlamaya binlerce kişi katıldı. 

Şehit Aileleri Meclisi Yöneticisi Necah Gulo, PKK'nin kuruluş yıldönümünü tüm halka kutladığını söyledi. Necah Gulo devamında şunları söyledi: “PKK, özgür Kurdistan'ı inşa etmek için kuruldu. Kürt halkı, PKK ile binlerce yıllık üzerindeki ölü toprağı atarak, direnişle özgürlüğü yürüdü. PKK, Kürtleri kölelikten özgürlüğe taşıyan bir köprüdür.”

Demokratik Toplum Akademisi Yöneticisi Musa Xelil, PKK'nin karşılaştığı engellere ve elde ettiği başarılara dikkat çekerek şunları belirtti: “Kürt halkına karşı saldırılar yapıldı, ulusal değerleri, kültürü yok sayıldı ve soykırım saldırılarına maruz kaldı. Onbinlerce Kürt, komutanlar ve siyasi temsilciler mağdur edildi. Halkın iradesini kırmak, ulusal ruhtan ve direnişten uzaklaştırmak için her yol denendi. Küçük bir köy evinde PKK kuruluşunu ilan etti. PKK'nin doğum günü insanlığın doğum günüdür.” 

Suriye Devrimci Gençlik Hareketi üyesi Ronahi Hisên, Önder Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğüne kavuşması için mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini belirterek, gençler olarak Önder Abdullah Öcalan’ın çizdiği yolda yürüyeceklerini söyledi.

Konuşmaların ardından müzik gurupları çaldığı parçalarla, halk büyük bir coşkuyla PKK’nin kuruluşunu kutladı. 

PKK'nin kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Qamişlo’da Azadi Parkı açıldı. Parkta futbol sahası, kapalı basketbol ve voleybol sahası, yüzme havuzu, restoran, tiyatro ve çocuk oyun alanı bulunuyor. 

REQA

Reqa’da da düzenlenen etkinlikle PKK’nin kuruluşu coşkuyla kutlandı. Tebqa ve Reqa sivil meclis temsilcileri, siyasi partiler, kanaat önderleri ve çok sayıda kişinin katılımıyla Mişwar Salonu’nda kutlama etkinliği düzenlendi. 

Kutlamada PKK'nin kuruluşunu anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Reqa Sivil Meclisi Üyesi Ednan Hesen, PKK'nin kuruluş yıldönümünü kutladı.

Ednan Hasen, PKK tarihinin ateş bir tarihi olduğunu belirterek şunları söyledi: "Şehitler ve Önderliğin düşünceleri sayesinde bu PKK bu günlere kadar geldi. Kürt, Arap ve Suriye halklarının ortak bir tarihi var. PKK, Türk devletinin kirli planlarını boşa çıkardı.” 

Kürt, Arap, Suryani ve Ermeni gruplar, seslendirdiği parçalarla halk PKK’nin kuruluşunu kutladı. Kutlamaya katılanlar sık sık "Bê serok jiyan nabe" ve "Bijî Serok Apo" sloganları attı.