Rojava’da soykırım suçu: Türkiye AK ve AİHM'e şikayet edildi

Uluslararası 18 sivil toplum örgütü, Türk devleti ve çetelerinin Kuzey ve Doğu Suriye'de soykırım suçu işlediğini duyurdu. Örgütler, Türkiye'yi Avrupa Konseyi ve AİHM'e şikayet etti.

Uluslararası alanda insan hakları ihlallerine karşı faaliyet yürüten 18 sivil toplum örgütü, Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'deki saldırılarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başkanlığı ve Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği'ne mektup göndererek kınadı.

İşgalci saldırılar sonrası meydana gelen insan hakları ihlallerine dikkat çekilen mektubu, Avusturya İnsan Haklarını Savunma Derneği, Suriye İnsan Haklarını Savunma Komitesi (MAF) ve Avrupa'daki birçok sivil toplum örgütü imzaladı.

'SALDIRILARDAN SONRA HAK İHLALİ MERKEZİ OLDU'

Bölgenin Türkiye'nin saldırılarından sonra insan hakları ihlallerinin yaşandığı bir merkez haline dönüştüğüne vurgu yapılan mektupta, Ankara'nın ve desteklediği grupların "İnsanlığa karşı etnik temizlik ve soykırım suçlarını işlediği" kaydedildi.

TÜRKİYE'NİN SUÇLARI ANLATILDI

Ankara'nın ve Ankara güdümündeki çetelerin sivillerin evlerine dönmelerini engellediği, hırsızlık, yağma, silahlı soygun, mülklere ve ürünlere el koyma, sivillerin kaçırılması, keyfi tutuklamalar, ormanların yakılması, mezarlıklar ve kültürel sembollerin yok edilmesi gibi hak ihlallerine başvurduğu vurgulandı. Bunların, Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Bağımsız Uluslararası Suriye Soruşturma Komisyonu gibi sivil toplum örgütlerinin raporları tarafından da doğrulandığı notu düşüldü.

Mektupta, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) 2019 Kasım ayı sonlarında hazırladığı rapordaki, "Türkiye yanlısı grupların Suriyeli Kürtlerin evlerine dönmelerini engellediğini, evlerine dönmelerine izin verilmeyen Suriyeli Kürtlerin mülklerinin yağmalandığı ve yasa dışı olarak el konulduğu veya işgal edildiği" bilgilerine de yer verildi.