Rojava’da uluslararası komplo protestoları devam ediyor

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan 15 Şubat komplosunu kınamak amacıyla Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok kentinde yürüyüşler düzenlendi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 15 Şubat 1999'da uygulanan Uluslararası Komplo'nun 23’üncü yıl dönümü Qamişlo, Şehba, Tebqa ve Girê Spî’de çeşitli eylemler protesto edildi.

QAMIŞLO

Suriye Devrimci Gençlik Hareketi, "Güneşimizi karartamazsınız" ve "Önder Apo'nun Özgürlük vakti geldi" yazılı pankartlar taşıyarak, "Erdoğan teröristtir", "Yaşasın İmralı direnişi" sloganlarıyla Qamişlo’nun Cudi Mahallesi sokaklarında yürüdü.

Yürüyüş, Abdullah Öcalan'ın fiziksel özgürlüğü için çağrı yapan bir mitinge dönüştü. Mitingde konuşan Suriye Devrimci Gençlik Hareketi üyesi Nişan Herekol, tecridi şiddetle kınayarak, "Bugün Önder Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için bütün halklar çağrı yapıyor. Bu komplonun sadece Önder Öcalan’a yönelik olmadığı, onun düşüncelerini hedef aldığı biliniyor. Önder Apo'ya ve halkımıza karşı yeminimizi yeniliyoruz. Fiziksel özgürlüğü için çağrıda bulunuyoruz” diye konuştu.

Miting, "Bê Serok jiyan nabe" sloganıyla sona erdi.

TEBQA

Genç Kadınlar Birliği de aynı kapsamda Tebqa’da bir yürüyüş düzenledi.

Yürüyüşe Tebqa Demokratik Sivil Yönetimi temsilcileri, siyasi partiler, askeri meclisler, Tebqa, Reqa, Minbic ve Dêrazor Genç Kadınlar Birliği üyelerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı.

Yürüyüş Tebqa Kültür Sanat Merkezi'ne doğru başladı. Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılmasını isteyen pankartlar taşıyan yürüyüşçüler, "Önder Öcalan’a yönelik uluslararası komploya hayır" sloganı attı.

Açıklamada, “Önder Öcalan’ın fikirleri ve felsefesi sayesinde kapitalist sistemi ve hegemonik devletleri yendiğimiz gibi Türk işgaline ve Türk faşizminin pençesinden Önder Abdullah Öcalan’ı da özgürleştireceğiz” denildi.

ŞEHBA

Abdullah Öcalan’ı Savunma Komitesi, "Önder Apo’nun özgürlüğü barışın anahtarıdır" sloganıyla bir panel düzenledi.

Şehba’da bulunan Şehit Axîn Welat Salonu’nda düzenlenen panele onlarca hukukçu, aydın ve aşiret büyükleri katıldı.

Avukatlar Gabriel Mistefa, Roşin Ali ve Mihemed Emin’in katılımcı olduğu panelde, başta CPT olmak üzere insan hakları örgütlerinin Abdullah Öcalan'a karşı görevini yerine getirmediği belirtilerek, PKK’nin adının "terör listesinden" çıkarılmasının önemine dikkat çekildi. Abdullah Öcalan’ın durumunu yakından takip etmek ve Türk devletinin 1998 yılında onayladığı BM anlaşması çerçevesinde hareket etmesi için BM Genel Sekreteri'ne ve CPT'yi harekete geçmeleri çağrısı yapıldı.

GIRÊ SPÎ

Girê Spî Kanton Meclisi tarafından sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından Girê Spî Kanton Eşbaşkan Yardımcısı Sebrî Nebo, Önder Abdullah Öcalan’ın hayatını anlattı.