Rojava ve Kuzey Suriye’de Efrîn işgali yıl dönümü protesto edildi

Rojava ve Kuzey Suriye’nin birçok merkezinde Türk devletinin Efrîn’i işgali yıl dönümünde protesto edildi.

İşgalci Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’i işgalinin birinci yılında Şehba’daki binlerce Efrînli, Şêrawa ilçesindeki Keştar köyünde bulunan Rus üssüne doğru yürüyüş düzenledi.

Şehba ve Efrînli binlerce kişi, Halep yolu üzerinde bir araya gelerek, ellerinde Çağın Direnişi şehitlerinin posterleri ve zeytin dallarıyla yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte, sık sık “Katil Erdoğan” ve “Efrîn Bizimdir” sloganları atıldı.

Halep yolunda 3 km boyunca devam eden yürüyüşün ardından Rusya’ya ait üssün yakınlarına ulaşıldığında “Efrîn bizimdir”, “Efrîn’e yöneceğiz” ve “İşgalcileri bıkarın” yazılı pankartlar asıldı.

Yürüyüşün ardından Efrîn Özerk Yönetimi’nden Bekir Alo ve Şîraz Hemo ile birlikte Şehit Garzan Emel’in annesinden oluşan heyet, yetkililere mektup vermek üzere Rusya üssüne geçti.

Görüşmenin ardından çıkan heyet adına konuşma yapan şehit annesi, Efrîn halkının taleplerini içeren mektubu yetkililere verdiklerini söyledi.

Yürüyüşün ardından Bekir Alo tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada Türk devletinin Efrîn işgali kınandı.

Yürüyüş, açıklamanın okumasının ardından sloganlarla sona erdi.

REQA

Reqa’da da Sivil Meclisi, Reqa Şehit Aileleri ve Reqa Kadın Yönetimi tarafından basın açıklamaları yapıldı.

Reqa Kadın Yönetimi adına yönetim binası önünde yapılan basın açıklamasının metni, Kadın Yönetimi Üyesi Necah El-Hafêz tarafından okundu.

Açıklamada, “Efrîn halkı direnişin devamı için söz verdi. Avesta ve Barîn şahsında kadınlar kahramanlık destanı yazarak işgale karşı durdular” denildi ve Türk devletinin uygulamaları karşısındaki uluslararası sessizlik kınandı.

Aynı amaçla Şehit Aileleri Kurumu da kendi merkezi önünde bir açıklama yaptı. Açıklama kurum üyesi Emîne Hac Elî tarafından okundu.

Açıklamada, “Türkiye’nin Efrîn’e dönük işgalini kınıyor ve işgalcilere teslim olmayacağımızı belirtiyoruz. Efrîn’i düşmana bırakmayacağız” ifadelerine yer verildi.

Reqa Sivil Meclisi de aynı amaçla bir açıklama yaptı. Reqa Toplum İşleri Komitesi Eşbaşkanı Xalid Musa şunları söyledi: “Suriye’deki kaosun temsilciliğini yapan AKP, Suriye halklarına karşı sürekli komplo düzenliyor. Suriye’nin vicdan meşalesi olan Şehit Avesta Xabur, Şehit Barîn Kobanê ve diğer özgürlük şehitlerini anıyor, Türkiye’nin Efrîn’e dönük vahşetini kınıyoruz.

Efrîn’de yaşananlar bütün Suriye’yi hedef alıyor. Efrîn’e yapılanlara karşı dünyadaki bütün halkların durması gerekiyor.”

GIRÊ SPÎ

Girê Spî’de Kürt, Arap ve Süryani binlerce kişi, Kongreya Star binası önünde bir araya gelerek Türk devletinin Efrîn işgalinin yıldönümünü protesto etti. Efrîn’deki katliama dikkat çeken pankart ve dövizlerin taşındığı yürüyüşte halklar, sık sık Türkiye işgalciliği aleyhine sloganlar attı.

Yürüyüş ilçe merkezine ulaştığında Girê Spî Kantonu Eşbaşkanı Efram Îshaq burada konuşma yaparak, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının işgale karşı direnişini sürdüreceğini vurguladı.

Konuşmanın ardından yürüyüş, sloganlarla sona erdi.

TIL KOÇER

Til Koçer’de düzenlenen yürüyüşte Çilaxa ilçesi halkı da katıldı. İlçe girişinde başlayan yürüyüşte halk, ellerinde pankartlar ve dövizlerle Efrîn işgalini protesto etti, işgale karşı direnişi selamladı.

İlçe merkezine ulaşıldığında burada Til Koçer İlçe Meclisi Üyesi Ehmed El-Seyid Elî konuşma yaptı. Elî konuşmasında, “Efrîn işgali sonrası Türkiye, soykırım ve demografi değiştirme siyaseti yürütüyor. Efrîn halkı, direnerek topraklarını kurtaracak ve geri dönecektir” diye konuştu.

Konuşmanın ardından yürüyüş sloganlarla bitti.

GIRKÊ LEGÊ

Girkê Legê’deki yürüyüş ise Şehit Xebat Dêrik Şehitliği’nde başladı. İlçenin başlıca caddelerinde bir süre devam eden yürüyüşün ardından halk ilçe merkezinde bir araya geldi.

Qamişlo Kanton Meclisi Eşbaşkanı Perwîn Yûsif, “Efrîn’deki Çağın Direnişi ikinci aşamasında devam ediyor ve Efrîn’in kurtuluşu gerçekleşene kadar da devam edecek” dedi.

Konuşmanın ardından yürüyüş, Efrîn Çağın Direnişi’ni selamlayan sloganlarla sona erdi.

DÊRİK

Dêrik’te de binlerce kişi Azadî Meydanı’nda bir araya gelerek Efrîn işgalinin birinci yılını protesto etti.

Azadî Meydanı’nda başlayan yürüyüşte halk “Çağın direnişi ruhuyla Önder Apo üzerindeki tecridi kıracağız” ve “Efrîn’deki çocukların çığlığını duyun” yazılı pankartlar taşıdı.

Sloganlarla devam eden yürüyüş Devrimci Kadın Meydanı’na kadar devam etti.

Devrimci Kadın Meydanı’ndaki miting bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Cizre Bölgesi Tarihi Eserler ve Turizm Komitesi Eşbaşkanı Hêsên El-Elî mitingde yaptığı konuşmada “58 gün boyunca işgalci Türk devletine karşı direnerek şehit düşenlerin anıları önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

Konuşmanın ardından yürüyüş, Efrîn halkının direnişini selamlayan sloganlarla sona erdi.

MINBIC

Minbic’de Türk devleti ve çetelerinin Efrîn işgalini yıldönümü nedeniyle, Minbic Demokratik Sivil Yönetimi’ne bağlı kurumların üyeleri ve yüzlerce Minbicli, kent merkezindeki yönetim binasının önünde bir eylem düzenledi.

Minbic Yasama Meclisi Üyesi Adıl Mihemed, eylemde yaptığı konuşmada şunları belirtti: “Efrîn kentinin işgali üzerine bir yıl geçti. Efrîn halkı hiçbir zaman çevresine herhangi tehlike oluşturmadı ve güvenli bir bölge arayan binlerce göçmene kucak açtı. Fakat düşmanlar halkı katledip, bölgede yetişen barış ağaçlarını kesti.”

Minbic Askeri Meclisi komutanlarından Ibrahîm Ebo Omer ise “Efrîn halkı Türk işgalindeki savaş uçaklarına, tanklarına ve toplarına karşı direndi. Bu direnişte binlerce sivil ve savaşçı şehit düştü, binlercesi de yaralandı. Efrîn özgürleştirmeden barıştan söz etmeyeceğimizi belirtiyor ve uluslararası topluma, Suriye halkına karşı görevlerini yerine getirerek Türk işgalini sonlandırıp suçluları uluslararası mahkemelere çıkarmaları ve savaş suçlusu olarak adlandırmaları çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.

Minbic Kadın Meclisi Üyesi Nesrîn El-Elî konuşmasında Türk işgalinin uygulamalarını hatırlatıp, “Efrîn işgalinde bu saldırılar uluslararası toplumun sessizliği içinde yapılmıştır. Bu durum insanlık için bir utançtır” diye belirtti.

Minbic Gençlik Meclisi Üyesi Ednan El- Hesen ise “Sonuna kadar Efrîn’deki Türk işgaline ve çetelerine karşı direnip, insanlık dışı uygulamalarını teşhir edeceğiz” dedi.

Eylem, sloganlarla sona erdi.

TABQA

Tabqa’da da bir yürüyüş ile Efrîn’de Türk devletinin işgalinin yıldönümü prosteto edildi.

Xaz Stadı önünden yürüyüşe geçen kitle “Avesta ve Barinlerin direniş ruhuyla kazanacağız” yazılı pankartlar ve Efrîn’de katledilen çocukların fotoğraflarını taşıdı.

Mirabe Meydanı’nda Tabqa Demokratik Sivil Yönetimi ve Kadın Meclisi adına basın açıklamaları yapıldı. Yasama Meclisi Eşbaşkanı Abdulrahman Ferec yaptığı açıklamada, Türk devleti ve çetelerinin Efrîn işgalini ve sivilleri katletmesini kınadı. Ferec, Türk devleti ve çete gruplarının Efrîn’den çıkması ve esas sahiplerinin kente dönmesi gerektiğini söyledi.

Ferec konuşmasının devamında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek için Tekirdağ Cezaevi’nde gerçekleştirdiği eylemde şehit olan Zülküf Gezen andı.

Tebqa Kadın Meclisi adına Nesra Ebaka yaptığı açıklamada, Türk devletinin demografi değiştirme, kutsal ve tarihi mekanları yıkma siyasetini kınadı. Nesra, şehitleri anarak mücadelelerinin özgürlük yolunu aydınlatacağını ifade etti.

Eylem, Efrîn halkının direnişini selamlayan sloganlarla sona erdi.