Rojavalı ve İsveçli belediyeciler işbirliğini geliştirme kararı aldı

Sanal ortamda bir araya gelen Rojavalı ve İsveçli belediyeciler, Rojava'daki belediyecilik çalışmalarını değerlendirdi. Belediyelerin işbirliğini pratikte geliştirmeleri konusunda görüş birliğine varıldı.

Covid-19 salgınından dolayı birbirlerini ziyaret edemeyen Rojavalı ve İsveçli belediyeciler, ikinci kez sanal ortamda buluştu.

Ocak ayı ortalarında gerçekleşen ilk buluşmada Sol Partili belediyeciler, Rojavalı belediyecilere İsveç'teki çalışmaları ve belediyelerin işleyişleri hakkında bilgi vermişti. 2 Mart Salı akşamı gerçekleşen ikinci görüşmede bu kez bilgi verme sırası Rojavalı belediyecilerdeydi.

PYD İsveç temsilcisi Şiyar Ali ve İsveç Uluslararası Sol Forum Yönetim Kurulu Üyesi Yekbun Alp'ın moderatörlüğünü yaptığı toplantıya İsveç Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Håkan Svenneling, Göteborg Belediyesi Grup Başkanı Daniel Bernmar ile Rojavalı belediyecilerden Berivan Omer katıldı.

Qamişlo Belediyesi'nin yöneticilerinden Berivan Omer, Kürt güçlerinin 2013 yılından beri Kuzey ve Doğu Suriye'de çalışma yürüttüklerini ve DAİŞ'in yenilginden sonra Suriye topraklarının yüzde 30'unu denetimleri altında tutuklarını söyledi.

Hesekê ve Qamişlo'nunn Kürt güçlerinin denetiminde bulundurduğu en büyük kantonlar olduğunu hatırlatan Omar, belediyelerin kuruluş, işleyiş ve görevleri hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Omer özellikle kadınların belediyelerde önemli görevlerde yer aldıklarını ve sistemin motor gücünü oluşturduklarını somut örneklerle anlattı.

Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Håkan Svenneling, Kürt güçlerinin kısa sürede kanton ve belediyelerde gerçekleştirdikleri ilerlemeleri ilgi ile izlediklerini söyledi.

Svennelig ve Bernmar, Rojavalı belediyecileri yönetiminde bulundukları belediyeleri ziyaret etmeleri için İsveç'e davet edeceklerini söylerken Rojavalı belediyeciler de İsveçli belediyecileri Rojava'ya davet etti.