Rusya’dan Suriyeli mültecilerin dönüşü için ABD’ye teklif

Rusya, Suriye’deki iç savaştan kaçan milyonlarca mültecinin geri dönüşüne ilişkin ABD ile birlikte çalışma teklifi götürdüklerini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, mültecilerin geri dönüşüne ilişkin ‘net öneriler’ Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yetkililerine sunuldu. Bakanlık adına açıklamayı yapan general Mihail Mizintsev, yaptıkları önerilerin Donald Trump ile Vladimir Putin’in Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de Pazartesi günü yaptıkları görüşmede vardıkları uzlaşmaya göre hazırlandığını belirtti.

Rusya’nın ABD’ye sunduğu öneriler arasında çatışmalar nedeniyle Ürdün ve Lübnan’a sığınan Suriyeli mültecilerin savaş öncesindeki yerlerine geri dönmeleri bulunuyor. Bu amaçla Rus, Amerikan ve Ürdünlü heyetlerin Ürdün’ün başkenti Amman’da bir çalışma grubu oluşturmaları öneriliyor. Aynı önerinin Lübnan için de yapıldığı kaydedildi.

Rus general Mizintsev’in verdiği bilgiye göre, Rusya, Suriye’de altyapının yeniden inşası için ABD ile finansman amaçlı bir ortak çalışma grubu kurmayı da amaçlıyor.

Rusya’nın yaptığı önerilerin Amerikan tarafınca incelendiği de alınan bilgiler arasında.

ABD Başkanı Donald Trump ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin arasında Pazartesi günü yapılan zirvede Suriye konusunda birçok noktada uzlaşı sağlandığı duyurulmuş ancak herhangi bir detaya girilmemişti.