GÖRÜNTÜLÜ

Saldırılara rağmen anadilde eğitim devam etti

Halep Eğitim ve Öğretim Komitesi Eşbaşkanı Zehîde Reşîd, Türk devletine bağlı çetelerin saldırılarına rağmen mahallelerde anadilde eğitim vermeye devam ettiklerini belirtti.

ZEHIDE REŞÎD

Suriye krizinin başlarında ve Rojava devrimiyle birlikte en fazla zarar gören alanlardan biri okullar ve eğitim oldu. Şêxmaqsûd ve Eşrefiyê mahallelerinde de Türk devleti çeteleri ve Esad rejimi tarafından yürütülen yoğun saldırılar sonucu binlerce öğrenci okullarını terk etmek zorunda kaldı. Bu sadece bombardımanların doğrudan sonucu değildi; altyapılar da yıkıldı ve yıkılan yapılar arasında okullar da vardı. Her iki mahalledeki tüm okullar ya tamamen yıkıldı ya da eğitime uygun olmayan hale geldi. Fakat tüm bu zorluklara ve Türk devletine bağlı çetelerin top atışlarına rağmen halk direnmekten vazgeçmedi. Öğretmenler ve öğrenciler de bu direnişin bir parçası oldu. En zor zamanlarda bile az sayıda öğretmen ve öğrenci, evlerinde top atışları altında dili korumak ve yaymak amacıyla eğitimlerine devam etti.

Halep Eğitim ve Öğretim Komitesi Eş Başkanı Zehîde Reşîd, ANF’ye yaptığı açıklamada Şêxmaqsûd ve Eşrefiyê mahallelerindeki eğitim durumu hakkında bilgi verdi. Zehîde Reşîd, her iki mahallede de eğitim sisteminin değerlendirme esasına dayalı olduğunu ve herkesin anadilinde eğitim gördüğünü ifade etti.


Şêxmaqsûd’da direniş zamanındaki eğitim sürecine değinen Zehîde Reşîd, şunları aktardı: “Şêxmaqsûd ve Eşrefiyê’deki eğitim sistemi değerlendirme esasına dayalı şekilde yürütülüyor. Savaş zamanında biz ve öğrenciler çok zor koşullardan geçtik çünkü bir yandan Türk devletine bağlı çetelerin saldırıları vardı, diğer yandan Esad rejimi mahalleyi kuşatmıştı. Bu nedenle okullara ulaşmak zordu, hatta defter ve kitap bulmak bile zordu. Bu kuşatma yıllarca sürdü. Mahallede sadece iki okul kalmıştı, onlar da Esad rejiminin materyalleriyle eğitim veriyordu ve yalnızca günde 3 saat Kürtçe ders işleniyordu.”

2 MAHALLEDE 1500 ÖĞRENCİ VAR

Efrîn’in işgalinden sonra Efrîn halkının Şehba ve Halep’e göç ettiğini, bu göçle birlikte yeni okulların açıldığını hatırlatan Zehîde Reşîd, “Efrîn halkının Şehba ve Halep’e göç etmesiyle Şehîd Qereman İlkokulu mahallede açıldı. O zaman okulda sadece 8 öğrenci vardı. Daha sonra birkaç okul daha açıldı. 2023 yılında Şehîd Zozan Eğitim Merkezi açıldı. Bu okullarda eğitim sistemi değerlendirme esasına dayanıyor. Kürt öğrenciler Kürtçe, Arap öğrenciler ise Arapça eğitim alıyor.

Efrîn halkının ikinci kez göç etmesiyle birlikte öğrenci sayısı arttı. Bu nedenle bir ortaokul açıldı. Her iki mahallede toplamda 1500 civarında öğrenci, 338 öğretmen bulunmaktadır. Savaş zamanında öğretmenler vardı ve bu öğretmenler gönüllü bir şekilde eğitim veriyordu. Ancak mahalleye yönelik ağır saldırılar sonucu okullar büyük zarar gördü. Yine de elimizdeki en az imkanlarla okullarımızı yeniden kurduk ve öğrencilerimizle eğitime devam ettik. Zorluklara rağmen bu mücadeleye devam ettik ve anadilimizi yaşatmaya çalıştık” diye konuştu.