Seehofer: Yeni yılda Suriyelileri göndermeye başlayacağız

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, 2021 yılında suçlu ve tehlikeli gördükleri Suriyeli mültecileri ülkelerine göndermeye başlayacaklarını söyledi.

Suriye’de iç savaşın tamamen bitmemesi ve istikrarın sağlanmamasına rağmen federal Alman hükümeti, Suriyeli mültecileri ülkelerine göndermeye yönelik planını yeni yılda hayata geçirmeye hazırlanıyor. Geçtiğimiz günlerde 16 eyaletin içişleri bakanının katıldığı İçişleri Bakanları Konferansı’ndan 2012 yılından bu yana Almanya’nın uyguladığı Suriyelileri sınır dışı edilmesine yönelik yasağı uzatılmaması yönünde bir karar çıkmıştı.

Eyalet içişleri bakanları arasında ciddi ayrılıklara yol açan kararın ardından konuşan Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Suriye’ye yönelik sınır dışı kararının 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren kaldırılacağını duyurdu. Başbakan Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU)’nun “kardeş partisi” Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) üyesi Seehofer, Pazar günleri çıkan “Bild am Sonntag” gazetesinin bugünkü sayısına Suriyelileri gönderme planını anlattı.

‘SUÇLU VE TEHLİKELİLERİ GÖNDERECEĞİZ’

Federal Göç ve Mülteci Dairesi Başkanı ile görüştüğünü ve Suriye’ye sınır dışı edilecek kişilerin dosyalarının teker teker incelemesini istediğini söyleyen İçişleri Bakanı, suçlu ve tehlikeli gördükleri mültecilerin gönderileceğini bildirdi.

Suriyelileri ülkelerine göndermenin uzun ve zahmetli bir yol olduğunu bildiğini belirten Seehofer “Bu kişileri sınır dışı edilmemesi bunların hırsızlıktan cinayete kadar Almanya’da her suçu işlemelerine izin veriyoruz anlamına geliyor” diye konuştu. Böyle bir duruma müsaade etmeyeceklerini ifade eden muhafazakar siyasetçi Seehofer “Ağır suçları işleyen veya anayasamızı ayaklarına altına alanların ülkemizde yeri yok” dedi.

MUHAFAZAKAR KURULUŞLAR BİLE SINIRDIŞINA KARŞI

Almanya’da başta mülteci kuruluşları olmak üzere muhalefet partileri ile Merkel hükümetinin ortağı sosyal demokratların önemli kesimi Suriyelilerin sınır dışı edilmesine sert şekilde karşı çıkıyor. Son olarak iktidar partisi CDU’yu yakınlığıyla bilinen Konrad-Adenauer Vakfı’nın Irak ve Suriye Temsilcisi Gregor Jaecke de Suriye’ye sınır dışılar konusunda uyarıda bulundu. Jaecke, mültecilerin Suriye’ye sınır dışı edilmesinin hali hazırda mümkün olmadığını söyledi.

Ancak bu tasfiyelere rağmen Merkel hükümeti Suriye’ye sınır dışı planı için ilk hazırlıklarını tamamladı. Hükümet yetkililiklerinin verdiği bilgilere göre yeni yılın ilk günlerinde ilk etapta çeşitli suçlar işleyen 98 Suriyelinin sınır dışı edilmesi işlemleri bitirilecek.

NEREYE VE NASIL GÖNDERİLECEKLER?

Bir yandan Suriye’deki parçalanmışlık, diğer yandan da Şam rejimiyle direkt bir bağlantının olmaması Almanya’nın Suriyelileri nasıl ve nereye göndereceği merak ediliyor. Seehofer’in partili arkadaşı Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann Aralık ayı başında konuya ilişkin bir açıklamasında Almanya'daki suç eğilimli Esad muhaliflerinin Türkiye'nin veya Kürt grupların kontrolü altındaki bölgelere gönderilebileceklerini söylemişti.

Benzer bir açıklamayı Federal İçişleri Bakanı müsteşarı Hans-Georg Engelke de yapmış ve “İlk sınır dışılar için üçüncü ülkelerle görüşmeler yapılacak” diye konuşmuştu. Türkiye’nin işgali altındaki bölgeler ile Kuzey ve Doğu Suriye Yönetimi’nin elindeki bölgeleri kast eden bu açıklamaya ilişkin şimdiye kadar ne Ankara rejiminden ne de özerk yönetiminden henüz açıklama gelmiş değil. Erdoğan rejimiyle yapılacak pazarlıklar sonucunda işlemiş mültecilerin Türk devleti ile çetelerinin işgali altındaki bölgelere Türkiye üzerinden gönderilme ihtimali var.

8 YILDIR SURİYE’YE SINIR DIŞI YASAĞI VARDI

Federal Alman hükümeti Suriye’deki iç savaşın patlak vermesinin ardından 2012 yılından bu yana Suriye’den gelip sığınma başvurusunda bulunan mültecileri ülkelerine göndermemeye yönelik bir karar almıştı. Bu kararını değiştirmemesi için de geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanlığı bir rapor hazırlamıştı.

Raporda Suriye’nin başkenti Şam’da hala Alman Büyükelçiliği’nin kapalı olmasının ve Suriye’ye seyahatlerin gerçekleşmemesinin mültecilerin sınır dışı edilmesi konusunda en önemli engeller olduğuna dikkat çekilmişti. Aynı şekilde uluslararası insan hakları örgütleri de hala ülkesinin 60’ını yeniden gele geçiren Esat rejiminin başta işkence olmak üzere ciddi hak ihlallerinde bulunduğunu ifade ediyorlar. Fakat buna rağmen eyaletlerin içişleri bakanları 8 yılın ardından “Suriye’ye hiçbir şekilde mülteci sınır dışı edilmeyecek” kararını değiştirdiler.

Almanya’da 2014 yılından bu yana en fazla sığınma talebinde bulunan grupların başında Suriyeliler geliyor. Resmi rakamlara göre Almanya’ya 1 milyona yakın Suriyeli mülteci geldi. Dünya çapında ise toplam 5,4 milyon Suriyeli mültecinin bulunduğu tahmin ediliyor. Şu ana kadar Suriyeli mültecilerin sadece yüzde 12’si Almanya’ya gelmesine rağmen, son yıllarda ülkenin en önemli gündemi bu mülteciler oldu.