SSU’den İsveç hükümetine çağrı: Rojava’yı koruyun

İsveç hükümetinin ortağı Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin gençlik örgütü SSU, hükümetten Rojava’ya yönelik işgal tehditlerini artıran Türkiye’ye silah satışlarını durdurmasını ve saldırılara karşı Rojava’yı korumasını istedi.

İsveç Sosyal Demokrat Gençlik Birliği (SSU) Stockholm-Kungsholmen Bölgesi yöneticileri; Martina Hedrenius, Lovisa Petterson ve Jacob Nilsson, günlük ETC gazetesine Cuma günü yayınlanan makalelerinde İsveç hükümetinin Türkiye politikasına sert eleştiriler yöneltti. Baskı ve saldırı altında bulunmasına rağmen Rojava’nın Ortadoğu’da feminist ve ilerici politikaların uygulandığı az sayıdaki örneklerden biri olduğunu belirten gençler, kadınların yüzde 40 oranda temsil edildiği Rojava yönetiminin DAİŞ, El Kaide ve diğer faşist örgütlere karşı mücadele ettiğini söyledi. Ortadoğu’da eşi benzerine rastlanmayan bir biçimde değişik halk gruplarının Rojava'yı birlikte yönettiklerini belirten SSU, Türk devletinin 2018 yılının Ocak ayında Efrîn’e yönelik işgal girişimini başlattığına dikkat çekti.

Türk ordusunun kente girmesinden sonra insanların katledildiğini, kadınların seks köleleri yapıldığını ve halkın mallarının gasp edildiğini hatırlatan SSU yöneticileri, Türk devleti ve Erdoğan’ın Rojava’daki yönetimi yok etmek için yaptıkları hazırlıklara İsveç’in sessiz kalmasını eleştirerek, "İsveç Türkiye'ye silah satmayı sürdürerek pasif olarak bu baskılara destek oluyor. Bizim ülke olarak dünyada barışın sağlanması için büyük gücümüz var ama şimdi bu unvanı koruyamıyoruz. Türkiye'ye silah satmakla biz bu işgale ve sivillerin öldürülmesine sponsorluk yapıyoruz" dedi.

Açıklamanın sonunda SSU yöneticileri, silah satış kurallarının değiştirilerek Türkiye'ye silah satışlarının durdurulmasını istedi. SSU yöneticileri, İsveç Hükümeti'nden Rojava'nın bağımsızlığının korunması için elinden gelen her şeyi yapmasını talep etti.