Stockholm’deki Suriye toplantısında ‘merkezi olmayan sistem’ önerisi

Demokratik Suriye Meclisi (MSD), İsveç’in başkenti Stockholm’de Suriye’nin geleceğine ilişkin yapılan toplantıda “merkezi olmayan” bir sistem üzerine tartışmaların yürütülmesinin önerildiğini belirtti.

Toplantıya ilişkin MSD’nin internet sitesinde yer alan açıklamaya göre 10 ve 11 Nisan tarihlerinde  “Suriyeli Demokratik Güç ve Şahsiyetler Kongresi’ne doğru” başlığı altında iki günlük toplantı düzenlendi.

Açıklamaya göre MSD Eş Başkanı Riyad Derar toplantıda, MSD’nin 4 yıllık çalışmalarına dikkat çektive 2018 yılından bu yana 3 diyalog forumu düzenlediklerini aktardı.

MSD toplantının sonuçlarını şöyle açıkladı:

 “Uluslararası Olof Palme Merkezi’nin talebi ve İsveç hükümetinin sponsorluğunda demokratik şahsiyetler ve Suriye’deki demokratik güçlerin temsilcilerinin katılımıyla 9-10 Nisan’da Stockholm’de toplantı düzenledi.

Hazırlık komitesinin sunduğu öneriler şunlar;

-Özgürlük ve onur için başlayan Suriye halk devrimi, 2011 Suriye savaşından sonra gerçek amacından uzaklaşarak, ülkeyi egemen güçler ve aşırılıkçı terörist güçlerin savaş alanı haline getirdi. Yurtsever ve demokrat kesimler ülkenin birliği ve demokrasi için çalışmazsa bu parçalanma uzun süreli olma endişelerine neden olur.

-Zorlu konular ve merkezi olmayan sistem üzerinde tartışmalar yürütülmeli.

-Yapılan konferansların ve tartışmaların Suriye’de ulusal kararlara dönüşmesi için gelecekte demokratların rolünü, birliklerini, toplantı yöntemlerini ve pratik gelişmeleri ele alınmalı.

-Çalışma için birçok öneri tartışıldı.

-Yapılması istenen konferans için bir sistem sunmak ve toplantıyı organize etmek gerekiyor. Böylece diğer konuların tartışılmasının yanı sıra ve bu toplantıda tartışılanların açığa kavuşturulması gerekiyor.”