Sudan’dan tahliyeleri engelleyen Şam’a Özerk Yönetim’den tepki

Kuzey ve Doğu Suriye Dış İlişkiler Dairesi, Şam hükümetinin Sudan’dan Suriye vatandaşlarının tahliyesini engellediği tepkisinde bulundu.

Kuzey ve Doğu Suriye Dış İlişkiler Dairesi yaptığı açıklamada, Özerk Yönetim’in haftalardır çatışmaların yaşandığı Sudan’dan bugüne kadar 369 Kuzey ve Doğu Suriyeli yurttaşı tahliye ettiğini duyurdu.

Dış İlişkiler Dairesi, Özerk Yönetim’e bağlı özel komitelerin Sudan’da mahsur kalan yurttaşları Qamişlo’ya tahliye etmeye çalıştıklarını ancak engellerle karşılaştıklarını belirtti.

Açıklamada Şam hükümetinin Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine gelecek olan yurttaşlara baskı yaptığı ve Özerk Yönetim’i hedef alan anti propaganda yaptığı ifade edildi.

Özerk Yönetim, Şam hükümetinin Sudan’da mahsur kalan kişilerin Qamişlo’ya ulaştırılmasına izin vermediği tepkisinde bulundu.

Suriye hükümetini engel çıkarmak yerine kapıları açmaya çağıran Özerk Yönetim, Sudan'da mahsur kalan yurttaşlara karşı ahlaki görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye bağlı olduklarını vurguladı.

15 Nisan’dan bu yana general Abdul Fettah El Burhan’a bağlı ordu ile eski ortağı general Muhammed Hamdan Daglo’nun paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında iktidar savaşı yaşanıyor.

Çatışmalardan dolayı 1800’ü aşkın kişi hayatını kaybederken, bir buçuk milyonu aşkın kişi iç göçe maruz kaldı ya da mülteci durumuna düştü.