Suriye'de 732 gazeteci katledildi

SOHR, Suriye’de 2011 yılından bu yana 732 gazetecinin katledildiğini belirtti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR),  3 Mayıs Dünya Gazeteciler günü vesilesiyle 2011 yılından bu yana Suriye’deki olayları takip ederken katledilen gazetecilerin sayısını açıkladı. Açıklamada, 13 gazetecinin Türk devleti çeteleri, 69 Suriyeli ve 5’te yabancı gazetecinin ise DAİŞ çeteleri tarafından katledildiği belirtildi. Heyet Tehrîr El-Şam’ın 18, hükümet güçleri ve onlara bağlı milislerin 542, Rusya uçaklarının 29,  Şam hükümeti cezaevlerinde ise 56 gazetecinin işkence ile katledildiği açıklandı.

KAÇIRILAN, KATLEDİLEN, KAYBEDİLEN GAZETECİLER...

Heyet Tehrîr El-Şam’ın 18 gazeteciyi katlettiğini ifade eden SOHR, çetelerin kontrolündeki bölgelerde ise 38 gazetecinin kaçırıldığını ve kaybedildiğini belirtti.

The New Work Times gazetesi, bundan birkaç gün önce serbest çalışan ve eski Amerikan deniz subayı olan Austin Tice’ye dikkat çekmişti. Tice, Suriye’de gazetecilik faaliyeti sürdürdüğü 2012 yılında kayboldu. Dışişleri Bakanı Antony Blinken, konuya ilişkin açıklama yaparak, Tice’nin bulunmasına önem verdiklerini belirtmişti.

Hükümet güçleri ve onlara bağlı milislerin 542 Suriyeli gazeteciyi katlettiğini aktaran SOHR, bunlardan 7’sinin kadın ve 5’inin ise SOHR aktivisti olduğunu ifade etti. 552 gazetecinin rejimin cezaevlerinde kaybedildiğini vurgulayan SOHR, “29 Suriyeli gazeteci Rusya uçaklarıyla öldürüldü. 56 gazeteci de Şam hükümeti cezaevlerinde işkence ile öldürüldü” dedi.