Suriye Konferansı’nda 6,4 milyar dolar yardım vaadi

Birçok ülkenin katıldığı Brüksel Suriye Konferansı’nda Suriyeli mülteciler için 6,4 milyar dolarlık insani yardımda uzlaşılırken, BM’nin hedeflediği miktarın çok altında kalındığı duyuruldu.

Salgın önlemleri nedeniyle online katılımla düzenlenen konferansta en yüksek mali yardımın Almanya’dan gelmesi dikkat çekti. Konferansta 2021 yılı için 4,4 milyar dolar, 2022 yılı ve sonrası için ise 2 milyar dolar yardım taahhüdü çıktı.

2015 yılındaki göçmen krizi sonrasında 1 milyon kadar mülteciyi alan Almanya, Suriye içinde ve komşu ülkelerdeki mülteciler için kullanılacak yardımların 1 milyar 740 milyon dolarlık kısmını vermeyi taahhüt etti. Bu ise dolara çevrildiğinde tüm yardım vaatlerinin üçte birine denk geliyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 510 milyon Euro yardım vaadinde bulunduğu konferansta istenilen düzeyde taahhüde ulaşılamadığı duyuruldu.

Konferansın hedefinde sadece bu yıl için en az 10 milyon dolar toplanması hedeflenirken, 6,4 milyar dolar ile üçte ikinin biraz altında kalındı. Benzer şekilde geçtiğimiz yıl da sadece 5,5 milyar toplanabilmişti.

Yardımların önemli bir kısmı Suriyeli mültecilerin beşte birinin yaşadığı Lübnan, Ürdün, Türkiye, Irak ve Mısır için öngörülürken, özellikle çocukların eğitime katılmalarının güçlendirilmesi hedefleniyor.

2011’de başlayan Suriye iç savaşından kaçan mülteciler için şimdiye dek on milyarlarca dolar insani yardım fonu toplandığı savunuluyor. Avrupa Birliği (AB) savaşın başlangıcından bu yana 29 milyar dolarlık insani yardım yaptığını iddia ediyor.