Suriye’ye insani yardıma ilişkin tasarıya Rusya ve Çin’den veto

BMGK’de Suriye’ye yönelik insani yardımların komşu ülkelerden yapılmasına ilişkin müsaadenin uzatılmasına dair tasarı, Rusya ve Çin’in vetosu nedeniyle reddedildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) yapılan oylamada, geçici üyeler Almanya, Belçika ve Kuveyt tarafından getirilen tasarıya 13 ülke ‘evet’ oyu verdi. Ancak daimî üyelerden Rusya ve Çin’in ‘veto’ hakkını kullanması nedeniyle karar tasarısı reddedilmiş oldu.

Vetolar nedeniyle reddedilen tasarı, 2014 yılından bu yana Türkiye, Ürdün ve Lübnan üzerinden yapılan insani yardımların süresinin 1 yıl daha uzatılmasını öngörüyordu.

Veto hakkını kullanan Rusya’nın gerekçesinde, Esad rejiminin Suriye’nin önemli bir kısmında kontrolü elinde bulundurduğuna dikkat çekildi. Rusya, insani yardımın rejimin kontrolündeki alanlardan yapılabileceğini savunuyor.

Öte yandan insani yardımların doğrudan rejimin kontrolündeki alanlara gönderilerek dağıtılmasına ilişkin Rusya’nın hazırladığı tasarı ise, yeterli sayıda oya ulaşamadı.

15 üyeli BMGK’de Rusya, Çin, ABD, Fransa ve Büyük Britanya daimî üye olarak sürekli bulunuyorlar. Diğer 10 ülke ise 2’şer yıllık süreler için geçici üye olarak yer alıyor.

BMGK’de bir tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden 9’unun oyu gerekiyor. Ancak daimî üyelerden birinin ‘veto hakkını’ kullanması halinde diğer tüm üyeler ‘evet’ oyu verse dahi, karar reddedilmiş oluyor.