Suriyeli 92 örgüt: Kürtlerin hakları güvenceye alınmalı

Suriyeli insan hakları savunucuları ve kadın kurumlarından oluşan 92 örgüt ortak bir açıklama ile krize çözüm isterken, Kürtlerin haklarının da anayasal güvenceye kavuşturulması çağrısında bulundu.

Suriyeli örgütler, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü vesilesiyle ortak bir açıklamada bulundu.

Açıklamaya, insan hakları savunucusu örgütler ile hukuk çevreleri ve kadın kurumları imza attı.

16 maddelik deklarasyonda, Suriye rejimi ve uluslararası topluma krizin çözümü için çağrılarda bulunuldu.

Deklarasyonda, devam eden saldırılara dikkat çekilerek, “Suriye ve özelde de Kürt bölgelerine yönelik her türlü saldırı, şiddet ve katliamların son bulması ve siyasi çözüm için pratik adımların atılması için, barışçıl çalışmalar yapılmalıdır” denildi.

“Suriyeli Kürtlere yönelik etnik soykırım uygulamaları bir an önce son bulmalıdır” diyen örgütler, barışçıl eylemlere katıldıkları gerekçesiyle rejimin tutukladığı kişilerin de serbest bırakılmasını istedi.

Adil ve şeffaf bir yargılama isteyen örgütler uluslararası topluma ve rejime, “kim olduğu ve kimler tarafından kaçırıldığı hakkında ayrım gözetmeksizin kadın, erkek, çocuk tüm rehinelerin serbest kalması için çalışma yapmaları, kaçırılma olayları hakkında hukuki sürecin işletilmesi” çağrısında bulundu.

Kürt sorununa özel vurgu yapılan deklarasyonda, “Suriye’deki Kürt sorunu, temel ulusal ve demokrasi sorunudur” denildi.

Deklarasyonda, şu ifadeler dikkat çekti: “Bu sorunun çözümü için Kürtlerin haklarının anayasada tanınması temelinde demokratik bir çözüm için çalışılmalıdır. Bununla birlikte milliyetçi politikaların ve zulmün yarattığı etkiler, Suriye’nin halk ve toprak bütünlüğü temelinde ortadan kaldırılmalıdır. Bu durum, milliyetçi politikalardan acı çekmiş diğer bileşenler için de geçerlidir.”