Tebqa’da bir kanaat önderine suikast girişimi

Kuzey ve Doğu Suriye’nin Tebqa kentinde El Ecîl aşireti kanaat önderlerinden Salih El Hewaş, silahlı saldırı sonucu yaralandı.

Yerel kaynaklar göre 8 Nisan Perşembe akşamı kent merkezindeki El Erîd Sokağı’nda bir araçta bulunan kimliği belirsiz silahlı 4 kişi, El Ecîl aşireti kanaat önderi Salih El Hewaş’a suikast düzenledi.

Saldırıda yaralanan Salih El Hewaş, hastanede tedavi altına alınırken, İç Güvenlik Güçleri soruşturma başlattı.

Suikast saldırıları geçen yıldan beri Dêrazor bögesinde tırmandı.  Saldırılarda sivil toplum aktivistler ile aşiret temsilcileri ya da önde gelen isimlerini hedef alıyor.

11 Mart günü Dêrazor’un El Cia beldesinde Arap kanaat önderlerinden Fayiz Mensur, camiden çıktığı esnada motosikletli bir grubun silahlı saldırısına uğradı. Mensur, olay yerinde hayatını kaybetti.

10 Mart’ta Ebdulrezaq Ebd El Mecid İsa adlı kanaat önderi, kimliği belirsiz kişilerce katledildi.

16 Şubat günü Dêrazor’un Şiheyl ilçesinde 3 kişi ölü bulundu.

6 Şubat günü Ebû El-Nîtil köyünde bulunan El Igedat aşireti liderlerinden Hisên Înad El-Mûfdî’nin evi önünde önceden döşenmiş mayın infilak etti. Yara almadan kurtulan Mûfdi’ye bu saldırıdan 20 gün önce de ateş açılmıştı.

29 Aralık 2020’de Dêrazor kentinde El-Igedat aşiretine bağlı olan El Enbaz aşiretinin önde gelenlerinden Ebdulcelîl El-Salih El-Hemed silahlı saldırıya uğrayarak yaralandı.