TEV-DEM'den Efrîn için soruşturma komisyonu çağrısı

TEV-DEM, Türk devleti ve çetelerinin Efrîn'deki insanlık dışı uygulamalarına dikkat çekerek, "Soruşturma komisyonu kurulmalı" dedi. TEV-DEM, sessiz kalan uluslararası çevrelere de sert tepki gösterdi.

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), Türk devleti ve ona bağlı çetelerin Efrîn bölgesinde işlenen insanlık dışı uygulamalarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

'2018'DEN BU YANA İNSNALIK DIŞI UYGULAMALAR SÜRÜYOR'

Açıklamada, "İşgalci Türk devleti ve bağlı çeteleri 2018 yılından bu yana Efrîn bölgesinde insanlık dışı uygulamaları devam ettiriyor. Türk devleti destekli çeteler, bölge halkını zorunlu göçe tabi tutarak ahlaki değerleri çiğniyor" denildi.
"Efrîn’de yaşanan olaylar Şengal katliamının bir devamı olarak, kadına karşı işlenen suçlar doruk noktasına ulaşmıştır" vurgusunda bulunulan açıklamada, şunlar ifade edildi:
"İşgalci Türk devleti işgalinin ilk gününden bu yana çete gruplarını destekleyerek, sivillere karşı katliam, etniki soykırım, kadın, çocuk ve insan kaçırmaya devam ederek demografik yapıyı değiştirmektedir.

'BÜTÜN DÜNYA KADINLARINA HAKARET'

Kaçırılan kadınları çete merkezlerinde çıplak bir halde fiziki işkenceye tabi tutması insanlık onuruna sığmayan bir davranış ve bütün dünya kadınlarına yapılmış bir hakarettir. Özellikle insanlık dışı uygulamaya tabi tutulan Kürt kadını olması insanlık devriminde öncülük eden kadın iradesini hedeflemeyi amaçlamaktadır. Bu tür uygulamalar işgalci Türk devleti ve ona bağlı çete gruplarının yenilgisini ispatlamaktadır."
Türk devleti ve çetelerinin, insanlık dışı suçlarını uluslararası toplumun gözü önünde işlediğine dikkat çekilen açıklamada, "Efrîn bölgesi unutulmuş bir bölge olduğundan ve Suriye'nin uluslararası ve coğrafi hesaplarının ötesinde, işgalci Türk devletinin yanı sıra çeteler ve terörist gruplar da toplanmıştır" diye kaydedildi.

SESSİZLİĞE TEPKİ VE SORUŞTURMA TALEBİ

TEV-DEM, açıklamasının sonunda da şöyle dedi:
"Bunun ana sorumluluğunun bölgedeki meşru rolünü kaybeden BM'nin yanı sıra Suriye'deki durumla ilgilenen Rusya ve Uluslararası Koalisyon'a ait olduğunu söylüyoruz.
Uluslararası İnsan Hakları Örgütleri, özellikle de kadına yönelik işlenen suçlarla alakadar kurumların sessizliğini lanetliyor, gereken müdahalenin yapılması için Efrîn bölgesinde işlenen suçlar için soruşturma komisyonu kurulmasını talep ediyoruz."