Til Birak’ta Şengal protestosu

Kuzey Doğu Suriye’nin Til Birak kentinde düzenlenen bir eylem ile Bağdat ve KDP’nin Türk devletinin denetimindeki anlaşmasının DAİŞ çetelerinin Êzidî toplumuna uyguladığı katliamın devamı olduğu belirtildi.

Til Birak’ta alanlara çıkan halk, Irak hükümeti ile KDP arasındaki Şengal anlaşmasını protesto etti.

Fırın Kavşağı’nda başlayan eylem Şehitler Kavşağı’na kadar sürdü.

"Türk devletinin Şengal saldırılarına hayır" ve "Şengal halkına yönelik yeni katliamlara hayır" yazılı pankartların taşındığı eylemde "KDP ile Irak hükümeti arasındaki anlaşmaya hayır, Şengal halkının iradesine karşı herhangi bir anlaşmaya hayır" sloganları atıldı.

Şehitler Meydanı'nda ise bir miting düzenlendi.

Mitingde bir konuşma yapan Til Birak İlçe Üyesi Abdullselam El-Hesani'nin Türk devleti faşizminin hala suç işlediğini ve bölge halkını sınır dışı etmek istediğini belirtti.

“Türk devleti tüm bölgelerin güvenliğini ve istikrarını yok etmek istiyor, bu nedenle Eyn İsa ilçesini bombardımana tutuyor. Bunun sonucunda, siviller ve kadınlar şehit oluyor ve yaralanıyor” diyen El-Hesani, 9 Ekim'de Bağdat hükümeti ile Kürdistan Bölgesel Hükümeti'nin, Şengal halkının, Bağdat ve bölge hükümetlerinin iradesini yok saydığını, Şengal halkının dönüşü olmaksızın bir anlaşma imzaladığını söyledi.

El-Hesani, “DAİŞin Şengal bölgesini işgal etmesi üzerine KDP Êzidîleri terk etti” dedi.