Til Rifet’te binlerce insanın yaşamı tehdit altında

Şam hükümetinin ablukası ve Türk devletinin saldırıları altında olan Til Rifet’te 17 bin 591 kişinin yaşamı tehdit altında. Akaryakıt sıkıntısı tüm ilçede elektrik kesintilerine yol açarken, hastaneler hizmet veremeyecek duruma geldi.

Şam hükümetine bağlı güçlerin Şehba bölgesini kuşatması ve Türk devletinin bölgeye yönelik saldırıları devam ediyor. 2018 yılında Efrîn'in işgal edilmesinin ardından yüz binlerce Efrînli Suriye'nin farklı bölgelerine göç etmek zorunda kaldı. Büyük bir kısmının yerleştiği Şehba’da 300 binden fazla Efrînli yaşıyor.

YPG ve YPJ savaşçıları tarafından 2017 yılında DAİŞ ve Cebhet El-Nusra çetelerinden kurtarılan Şehba bölgesi, Efrîn ile Halep arasında yer alıyor. Bölge, en büyüğü Til Rifet olmak üzere birçok köy ve kasabadan oluşuyor.

Til Rıfet, bugüne kadar işgalci Türk devletinin birçok saldırısına maruz kaldı; saldırılar sonucu 8'i çocuk 28 kişi katledildi. Akaryakıt, ilaç ve gıdanın geçmesine izin vermeyen Şam hükümeti de Şehba'ya yönelik ablukayı sürdürüyor. Akaryakıt sıkıntısı tüm ilçede elektrik kesintilerine yol açarken, hastaneler hizmet veremeyecek duruma geldi.

SALDIRILAR İRADEMİZİ KIRAMAYACAK

Konuya ilişkin konuşan Efrînlî Meryem Ebdulrehman Omer, yaşadıkları zorlukları şu sözlerle anlattı: “Şam hükümeti 6 yıldır halka ambargo uyguluyor. Son günlerde bu ambargoyu daha da derinleştirdi. Şehba 16 gündür yoğun bir kuşatma ile karşı karşıya. Gıda, ilaç ve akaryakıt temin edemiyoruz. Diğer yandan Türk devleti de bölgeyi sürekli bombalıyor. Tüm dünyanın gözü önünde bu saldırıları yapıyor ve kimse buna ses çıkarmıyor. Türk devleti de, Şam hükümeti de bu saldırılarla irademizi kıramayacak. Bizler Efrîn’de de son anımıza kadar direndik, bundan sonra da direnmeye devam edeceğiz. Bir gün mutlaka Efrîn işgalden kurtulacak ve bizler de topraklarımıza döneceğiz.”

ULUSLARARASI KURULUŞLAR BÖLGEYE GELMELİ

İşgalci Türk devletinin saldırılarına karşı Efrîn’de 58 gün boyunca halkın büyük bir direniş sergilediğini belirten Cegerxwîn Şêxo ise şu ifadeleri kullandı: “Efrîn işgal edildikten sonra halk mecburen Şehba bölgesine geçti. Şehba’ya halkın yerleştirilmesinin ardından Şam hükümeti bu bölgeleri abluka altına almaya başladı. Diğer yandan da işgalci Türk devleti ve çeteleri Til Rıfet başta olmak üzere birçok yere saldırılarda bulundu. Bu abluka ve saldırılar hala devam ediyor. Şam hükümetinin ve Türk devletinin amacı halkı Şehba’dan çıkarmak ve Efrîn’den tamamen uzaklaştırmak. İnsan hakları ve uluslararası kuruluşlar Şehba bölgesine gelmeli. Türk devletinin suçlarını teşhir etmeli ve Şam hükümetinin uyguladığı ablukanın sona ermesinin sağlamalıdırlar. Çünkü bu bölgeler şu anda yoğun kuşatma altında. Hastaneler çalışamaz hale geldi.”