Türkiye'nin işgal tehditleriyle birlikte DAİŞ canlanıyor

Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye'yi işgal tehditlerine paralel olarak bölge son günlerde DAİŞ saldırıları arttı. Pengaton da DAİŞ'in hareketliliğine dikkat çekerken, İç Güvenlik Güçleri ise çetelerin talimatlarını Türkiye'den aldığını belirtiyor.

Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye'yi "güvenli bölge" adı altında işgal tehditleri ile paralel olarak bölgede son günlerde DAİŞ'in uyuyan hücreleri ve saldırılarında yaşanan artış dikkat çekiyor. 

ABD Savunma Bakanlığı'nca(Pentagon) hazırlanarak Kongre'ye sonulan raporda da söz konusu tehlikeye dikkat çekilerek, "DAİŞ'in Suriye'de yeniden canlandığı" uyarısı yapıldı. Raporda, DAİŞ'in "ülkede yeniden gruplar oluşturmaya başladıkları" belirtildi.

TIRBESPIYÊ'DE SALDIRI: 3 ÇOCUK KATLEDİLDİ

Türk devletinin bölgeyi işgal tehditleriyle birlikte DAİŞ çetelerinin bölge son günlerde yaşanan hareketliliği dikkat çekerken, bugün Qamişlo'nun Tirbespiyê ilçesinde de bomba yüklü araçla yapılan saldırıda ilk bilgilere göre patlamada 3 çocuk yaşamını yitirdi.

OPERASYONLAR ARTTI

Yaşanan hareketlilik üzerine İç Güvenlik Güçleri, YPG/YPJ ve QSD güçlerinin de çetelere yönelik operasyonlarında saldırı hazırlığındaki çok sayıda DAİŞ üyesi silah ve mühimmatlarıyla birlikte yakalandı. Bölgedeki operasyonlar devam ediyor. 

İÇ GÜVENLİK GÜÇLERİ: SALDIRILAR TEHDİTLERLE PARALELLİK GÖSTERİYOR

DAİŞ çetelerinin bölgede yaşanan hareketliliği sonrası geçtiğimiz günlerde yazılı açıklama yapan İç Güvenlik Güçleri, "çetelerin hareketliliği ve saldırılarının Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye dönük işgal tehditleri ile paralel olarak arttığı" belirtildi. 

'TALİMATLARI TÜRKİYE'DEN ALDIKLARINI İTİRAF EDİYORLAR'

Operasyonlara ilişkin ANF'ye bilgi veren İç Güvenlik Güçleri Operasyon Odası'ndan bir yetkili, saldırı hazırlığındayken yakalanan kişilerin birçoğunun "DAİŞ adına faaliyet yürüttüklerini itiraf ettikleri" ve talimatlarını da "Fırat Kalkanı bölgesi ile Türkiye'de bulunan DAİŞ yetkililerinden aldıklarını" itiraf ettiklerini kaydetti. 

SON BİRKAÇ GÜNÜNÜN BİLANÇOSU

Son bir haftada DAİŞ çetelerinin uyuyan hücreleri tarafından Kuzey-Doğu Suriye'de yaşanan saldırı ve hareketlilikleri şöyle: 

* 7 Ağustos: Hesekê’nin Şedadê ilçesine bağlı Cenat köyünde Dêrazor yolu üzerinde bir iş makinasının geçişi sırasında yola döşenmiş bir patlayıcı infilak etti. Ayrıca Raşidin köyündeki köprü yakınlarında sivil bir aracın geçişi sırasında yola döşenmiş bir mayın patladı.

* 6 Ağustos: Hesekê'nin güneyindeki Şedadê kentinde DAİŞ çetelerinin uyuyan hücrelerine yönelik operasyonda 3 DAİŞ üyesi yakalandı ve yüklü miktarda patlayıcı silah ele geçirildi. 

* 6 Ağustos: Türk devletinin işgal için hedef seçtiği yerlerden biri olan Serêkaniyê'de İç Güvenlik Güçleri, bomba yüklü bir su tankerini etkisiz hale getirerek olası bir katliamın önüne geçti.

* 6 Ağustos: Serêkaniyê'de aynı gün kentte El Sefih yolu üzerinde bomba yüklü bir araç etkisiz hale getirildi. 

* 4 Ağustos: YPG Özel Birlikleri tarafından Hesekê'de DAİŞ'e yönelik gerçekleştirilen operasyonda çok sayıda silah ve patlayıcı yapılmında kullanılan yüklü miktarda mühimmat ele geçirildi. 

* 4 Ağustos: Hesekê’nin Mişefre mahallesinde saat 12.45’te patlayıcı yüklü bir motosiklet infilak etti. Patlamada can kaybı yaşanmazken, bölgede maddi hasar meydana geldiği kaydedildi.

* 3 Ağustos: Hesekê’nin Şedadê ilçesinde ilçe garajı yakınlarında bomba yüklü bir motosiklet infilak ettirildi. Patlamada 2 kişi hafif yaralandı. 

* 1 Ağustos: Hesekê Askeri Meclisi'nin kentte DAİŞ çetelerinin hücre yapılanmasına dönük operasyonlarında 20 çete üyesinin yakalandığı ve çok sayıda silahın ele geçirildiği açıklandı. 

* 1 Ağustos: Tabka'da Nüfus Kayıt Müdürlüğü'nün yakınlarında ses bombası ile yapılan saldırıda küçük çaplı maddi hasar oluştu. 

* 31 Temmuz: Şedadaê'nin Mergedê beldesinde bomba yüklü bir motosikletle sivil bir aracın geçişi sırasında saldırı düzenlendi. Saldırıda can kaybı yaşanmazken, maddi hasar meydana geldi. 

* 30 Temmuz: Dêra Zor Askeri Meclisi’nin kentin doğu kırsalında DAİŞ’in hücre yapılanmasına yönelik operasyonunda 8 çete üyesi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi. 

* 29 Temmuz: Mergedê’nin Seeda köyünde sivil bir aracın geçişi sırasında yaşanan patlamada bir sivil ile Özsavunma Güçleri’ne ait araçta bulunan 13 savaşçı yaralandı. 

ÇETELER KURGULUYOR, AA SUNUYOR

Öte yandan DAİŞ hareketliliği ile eş zamanlı olarak Türk devletinin eski DAİŞ üyelerinden oluşturduğu Halk Özgürlük Hareketi (Ahrar’ul Şab) adlı çetelerin de QSD ve YPG elbiseleri giyerek sivil halka işkence ettiği kurgu görüntüler üzerinden propaganda yapılması dikkat çekiyor. Söz konusu görüntüler özellikle Anadolu Ajansı (AA) ve havuz medyası üzerinden servis edilerek işgale meşruiyet sağlanmaya çalışılıyor. 

GÜNEY KÜRDİSTAN'DA DA DAİŞ HAREKETLİLİK VAR

Diğer yandan DAİŞ çetelerinin Türk devletinin işgal için hedef seçtiği Güney Kürdistan'daki Şengal, Maxmûr, Kerkük ve Germiyan bölgesindeki hareketliliğinde yaşanan artış da dikkat çekiyor. Bölgede hareketliliğin artması üzerine Şengal Direniş Güçleri (YBŞ), Şengal Kadın Birlikleri (YJŞ) ve Irak ordusu tarafından 11 Temmuz günü bölgede operasyon başlatılmıştı.