Türk devleti Efrîn’de arkeolojik alanları yağmalıyor

İşgalci Türk devletinin Efrîn’in Bilbil ilçesinde bağlı bir köydeki Bîr Tepesi’ni üç yıldır kazı çalışmaları yaparak yağmaladığı bildirildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Türk devletine bağlı çete gruplarının Halep kırsalındaki El Bab kentinden Efrin'e kadar olan bölgede kazı çalışmaları yapmaya, arkeolojik alanlar kazmaya, arkeolojik hazineler aramaya devam ettiğini bildirdi. Gözlemevi,  “Suriye'nin tarihi mirasını maddi çıkar için yok ederek” bu çalışmaların yapıldığı tepkisinde bulundu.

Türk devleti çetelerinin Bilbil ilçesine bağlı Şêxurzê köyündeki Bîr Tepesi’nde üç yıldır kazı çalışmaları yapıyor. Yağma sonucunda tepenin altüst olduğu belirtildi.

Gözlemevi çetelerin işgal altındaki bölgelerde tarihi eserleri yağmalamak için zeytin ağaçlarını da kestiğini ifade etti.

Ankara’nın himayesindeki El Hamza Tugayı’na bağlı Ebû Ezab El-Necar adlı çete grubunun da Bab kırsalındaki Kriêzat bölgesine bağlı  Zurqa köyünde çadır kurup, kazı çalışmaları yaptığı belirtildi.

Efrîn Kantonu Tarihi Eserler Ofisi, Türk devletinin Efrîn’i işgal ettiğinden bu yana 130 tepe ve tarihi yeri yağmaladığını bildirdi.

Yağmalanan tarihi yerler arsında Eyn Dara, Girê Erendê ve Şera ilçesine bağlı Qestel Cindo köyündeki Şêx Hemîd de var.