GÖRÜNTÜLÜ

‘Türk devleti saldırmak için bahaneler üretiyor’

Yüksek Seçim Komiserliği Eşbaşkanı Rûken Mele Îbrahîm, belediye seçimleri için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, Türkiye’nin 2014’ten beri saldırdığını ve her defasında yeni bahaneler ürettiğini söyledi.

ROJAVA'YE İŞGAL SALDIRILARI

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Yüksek Seçim Komiserliği Eşbaşkanı Rûken Mele İbrahim, “Yıllardır bir taraftan Türk devletinin saldırılarıyla mücadele ederken, bir taraftan da kendi halkımıza hizmet etmeye ve inşa çalışmalarımıza devam ettik. Bundan sonra da aynı şekilde çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi. 

Yüksek Seçim Komiserliği Eşbaşkanı Rûken Mele Îbrahîm, Kuzey ve Doğu Suriye’de yapılması beklenen belediye seçimlerine ilişkin ANF’ye konuştu. Suriye sınırları içinde ilk kez demokratik bir seçimin yapılmaya çalışılacağını, bunun da 2023’te ilan edilen Toplumsal Sözleşme’nin gereği olduğunu belirten Rûken Mele  Îbrahîm, “Toplumsal Sözleşme, belediye eşbaşkanları ve belediye meclislerinin halk tarafından seçilmesini öngörüyor. Yüksek Seçim Komiserliği olarak bunun hazırlığın başladık ve 28 Mart’ta belediye seçimlerinin yapılacağını ilan ettik. Bunun üzerine hem Türk devleti hem Şam hükümeti bu seçimlerle Suriye’yi parçalamak istediğimizi iddia etmeye başladı. Daha iyi hizmet için belediyeyi yönetecek  olanların halk tarafından seçilmesinin, Suriye’yi parçalamakla ilgisi yok. Özerk Yönetim’in bu konuda tutumu ve açıklamaları ortadadır; biz Suriye’nin bir parçasıyız, Suriye krizinin ancak diyalogla çözülebileceğinin altını çizdik. Zaten Suriye’yi parçalayanlar bellidir. Bugün Cerablus, Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’yi kim işgal etmiş? Onlar Suriye’yi parçalamışlar. Biz ise Suriye’nin bir parçasıyız ve Şam hükümeti Özerk Yönetim ile diyalog kurmayı kabul ederse buna her zaman hazırdır” şeklinde konuştu.


YASAL VE PRATİK EKSİKLİKLER GİDERİLDİ

Belediye Seçimleri Kanunu ve Mahalli İdareler Kanunu’nun hazırlanıp onaylanması; siyasi parti ve adayların hazırlık ve propaganda çalışmalarına yeterli zaman ayrılması için seçimlerin, önce 30 Mayıs’tan 11 Haziran’a, ardından da 8 Ağustos’a ertelendiğini hatırlatan Rûken Mele  Îbrahîm, Yüksek Seçim Komiserliği’nin de bu sürede seçmen toplamı ve kayıtlarıyla ilgili eksiklikleri tamamladığını söyledi. Rûken Mele  Îbrahîm, “Şimdi dağıttığımız tüm seçmen kartları üzerinde kişinin ismi var. Bu süre içinde bu kartları elektronik olarak da kaydediyoruz. Bu şekilde bir kişinin birden çok seçmen kartı almasının önünü de almış olacağız” dedi. 

TEK LİSTE VE TEK RENK YOK

Devrim sürecinde seçimlerin kısmi seçimleri yapıldığını ama Kuzey ve Doğu Suriye genelinde ilk kez belediye seçimlerinin olacağını kaydeden Rûken Mele Îbrahîm, şunları hatırlattı: “Cizîrê, Efrîn ve Kobanê kantonlarıyla sınırlı 13 Mart 2015’te belediye meclis seçimleri yapıldı. Zaten doğrudan belediye seçimleri değildi. Belediye meclis seçimleri yapıldı ve bu meclis sonrasında kendi içinde belediye eşbaşkanlarını çıkarttı. 2017’de ise komin seçimleri yapıldı. Kanton, şehir, ilçe ve kasabaların meclis seçimleri yapıldı. Bir gün içinde üç sandık kuruldu. 2017’deki seçimler, üç kantonu kapsıyordu. Şimdi ise Kuzey ve Doğu Suriye kapsamında yapılacak. Çok ciddi değişimler var. 2017’de Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi yoktu. Özgürleştirilmiş alanlar yoktu. Yine dört kanton daha eklendi ve toplamda 7 kanton var. 134 belediyeye çıktı. Bugün parti sayısında çok fazla artış var. 22 partiden oluşan liste, 5 partinin bulunduğu faklı bir liste, ayrıca 270 bağımsız aday var. Bu seçimle birlikte Suriye’nin tüm renkleri ortaya çıktı. Suriye’de daha önceki seçimler, sadece tek liste ve tek halk çerçevesinde yapılıyordu. İlk kez Suriye’de tüm halkların ve fikirlerin yer aldığı, kendini ifade edeceği bir seçim yapılacak.”

TÜRK DEVLETİ BAHANELER ÜRETİYOR

Türk devletinin 2014’ten beri saldırılarının durmadığını söyleyen Rûken Mele  Îbrahîm, şöyle konuştu: “İşgalci bir devlettir. Hiçbir zaman komşularının demokratik bir sistem içinde yaşamasını kabul etmedi. Sistemimizin hayata bulması, demokratik bir Suriye’nin inşa edilmesi, Ortadoğu’yu ve komşu devletlerin yurttaşlarını da etkileyeceği için korkuyorlar. Hiçbir diktatör etrafında demokratik bir sistemin gelişmesini istemez. Türk devletinin bugün belediye seçimlerine karşı çıkması da bundandır. Türk devleti bu seçimlerin kendisini olumsuz etkileyeceğini söylüyor. Bu doğru değildir. Yerel yönetim seçimlerinin Türk devletine nasıl bir etkisi olabilir? Dünyanın her yerinde yerel yönetim seçimleri oluyor ve hiçbir ülkenin diğer bir ülkeye etkisi olmamıştır. Biz kendimiz Suriye’den de koparmamışız. Tam tersine halkın daha iyi hizmet görmesi için gerekli olan bir durumdur. Zaten Türk devletinin her zaman bir bahanesi vardır. Burada sorun seçimler değil. Türk devleti baştan beri Özerk Yönetim sistemini kabul etmeyeceğini açık bir şekilde söylüyor. Daha öncede hep saldırıyordu, bundan önce Kuzey ve Doğu Suriye’nin alt yapısını hedef aldı. O zamanda seçimler mi vardı? Bu nedenle biz yıllardır bir taraftan Türk devletinin saldırılarıyla mücadele ederken, bir taraftan da kendi halkımıza hizmet etmeye ve inşa çalışmalarımıza devam ettik. Bundan sonra da aynı şekilde çalışmalarımıza devam edeceğiz.”