Türk devleti ve çetelerinin saldırılarına kitlesel tepki

Kuzey ve Doğu Suriye’de halklar, işgalci Türk devleti ve çetelerinin saldırılarına karşı alanlardaydı.

Reqa, Qamişlo, Til Berak ve Tirbespiyê’de alanlara çıkan halk, Türk ordusu ve çetelerinin Eyn Îsa başta olmak üzere Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarını protesto etti.

QAMIŞLO

Qamişlo’da yüzlerce kişi Özerk Yönetim kurumlarında çalışanlar Xerbî mahallesinde Münir Habîb kavşağında bir araya gelerek “Eyn Îsa’daki çocuklara destek verin”, “Hani insanlık vicdanı”, “Türk devletinin faşist saldırıları dünyaya karşı yapılıyor, bu saldırılara birlikte dur diyelim” pankartları taşındı.

Sloganlar ile devam eden yürüyüşte kitle sık sık, “na ji dagirkeriya Tirk re”, “em ê rê nedin ku xaka me dagir bikin”, “Erdogan terorîst e” sloganları ile Qamişlo’da bulunan Birleşmiş Milletler Komiserliği önüne yürüdü. Eylemciler Kongreya Star, PYD bayrakları taşırken aynı zamanda Türk devleti tarafından katledilen çocukların fotoğrafları da kitle tarafından taşındı.

Yürüyüş BM önünde mitinge dönüşürken burada işgalci Türk devleti ve çetelerinin saldırılarında yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu gerçekleştirildi. Qamişlo Meclisi Üyesi Şemsêxan Gülo yaptığı konuşmada, “İşgalci Türk devleti ve çeteleri yıllardan beri bölgede yaşayan yurttaşlara, kadınlara ve çocuklara yönelik saldırılarını sürdürüyor. Türk devleti saldırarak birçok bölgeyi işgal etti fakat şu an Eyn Îsa ilçesine saldırıyor” dedi.

Şemsêxan Gülo konuşmasının devamında, işgalci Türk devleti ve çetelerinin bu saldırılarını ve halkımızın göçe zorlanmasını kabul etmiyoruz.

TIRBESPIYÊ

Tirbespiyê ilçesinde, ilçenin doğusunda bulunan Kongreya Star Merkezi önünde toplanan halk, ilçenin merkez çarşısına doğru yürüyüşe geçti. Eylemciler Türk işgalini kınayan sloganlar attılar ve "Türk işgaline hayır" yazılı pankartlar açtı.

İlçe Meclis Eş Başkan Yardımcısı Mihemed Farhan'ın gerçekleştirdiği Tirbespiyê İlçe Meclis binası önünde gösteriler mitinge dönüştü. Ferhan, Eyn Îsa ilçesine yapılan saldırılara uluslararası sessizliğin Kuzey ve Doğu Suriye'deki bileşenlerine yönelik komploların bir devamı olduğunu vurguladı.

Farhan, uluslararası toplumu, BM’yi ve insan hakları örgütlerini işgalci Türk devletinin ve çetelerinin saldırılarına müdahale ederek sona erdirmeye çağırdı.

Miting, Kuzey ve Doğu Suriye halkları ve Eyn Îsa direnişini selamlayan sloganlarla sona erdi.

TIL BIRAK

Til Birak ilçesinde Fırın Kavşağı önünden başlayan yürüyüş Şehitler Meydanı’na doğru devam etti. Yürüyüşe Til Birak ilçesi ve çevre köyler de katıldı.

Göstericiler, "Eyn Îsa ilçesine yapılan Türk işgal saldırılarını kınıyoruz, işgal ve soykırımı değil, devrimin değerlerini savunuyoruz, kadınları ve yaşamı birlikte koruyoruz" yazılı pankartları açtı.

Piştî deqeyeke rêzgirtinê, hevserokê Meclisa Navçeya Til Birakê Ebdulselam El-Hesanî aixvî û êrişên artêşa Tirk a dagirker li ser Eyn Îsayê û bêndengiya aliyên navneteweyî li hemberî êrişan şermezar kir.

Mitinge dönüşen yürüyüşte, bir dakikalık saygı duruşunun ardından Til Birak İlçe Meclisi Eş Başkanı Abdulselam El-Hasani, işgalci Türk ordusunun Eyn Îsa'ya yönelik saldırılarını ve uluslararası toplumun saldırılara karşı sessizliğini kınadı.

Eylem sloganlar eşliğinde sonlandırıldı.

REQA

Yürüyüşe yerel meclis üyeleri, Reqa Sivil Meclisi, Reqa Halk Belediyesi ve yerel kanaat önderleri katıldı.

Göstericiler, eski Reqa Köprüsü'nün kuzeyindeki Şehid Hevrîn Xelef Parkı'nda toplandı ve şehit resimlerini, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'deki saldırılarını ve işlediği suçları kınayan, Eyn Îsa bölgesinde devam eden bombardımana karşı Rusya ve ABD'nin suskunluğunu kınayan pankartlar astı.

Eylem Saat Kulesi'nde mitinge dönüştü. Reqa Meclisi Eş başkanı Üyesi Ehmed El Xelil, Reqa Şubesi Başkan Yardımcısı Zelîxa Ebdî tarafından Reqa Sivil Meclisi adına çeşitli konuşmalar yapıldı. komutanları Jamal El-Isa idi.

Gerçekleştirilen konuşmalarda, Eyn Îsa'ya yönelik saldırıların başından beri sessiz kalan Rus garantörün, işgalci Türk ordusu ve çetelerinin acımasızca bombardımanından sorumlu olduğunu ileri sürdü.

Uluslararası toplum ve hukuk kuruluşlarına da derhal müdahale etmesi ve sivillere yönelik saldırıları durdurması çağrısı yapıldı.

Miting sırasında katılımcılar, işgal altındaki topraklarda meydana gelen olaylara karşı uluslararası sessizliği, Rus garantörün Türk devletinin Eyn Îsa'ya saldırmasını engellemedeki rolünü ihmal etmesini kınayan sloganlar atıldı.