Türk ordusu çocukları silahlandırıyor

Türk ordusu, işgali altındaki Serêkaniyê ve Girê Spî’de çocukları asker eğitimden geçirerek çeteleri için devşiriyor.

Suriye’de birçok suça imza atan Türk devleti, bu kez de işgali altında bulunan Serêkaniyê ve Girê Spî’de okullarda 18 yaş altındaki çocuklara ‘Mayın imha etme’ adı altında savaş eğitimi veriyor.

Konuya ilişkin ANF’ye konuşan Cizîrê Bölgesi İnsan Hakları Örgütü Eşbaşkanı Evîn Cuma, Türk ordusunun savaş suçu işlediğini belirterek, “Türk devletinin bu tarz faaliyetlerinin olduğu daha önce de ortaya çıkmıştı. Efrîn’de çeteler arasında yaşanan çatışmalarda üzerinde askeri kıyafet bulunan 1 çocuk yaşamını yitirmişti. Türk devleti, çocukları savaşta kullanıyor. Türk ordusunun bünyesindeki çeteler içerisinde çocuklar da bulunuyor. Suriyeli çocukları eğiterek Libya gibi başka ülkelere bile gönderiyor” dedi.

Fotoğrafta da görüldüğü gibi 5-15 yaşlarındaki çocuklara mayın ve bomba eğitimi verildiğine işaret eden Cuma, şunları ifade etti: “Türk devleti Suriye topraklarında işgalci güç olarak bulunuyor. Suç teşkil eden bu faaliyetlerinden dolayı ondan hesap sorulmalı. Uluslararası bir heyet Türk işgali altındaki alanlara gidip oradaki çocukların durumunu kamuoyuyla paylaşmalı. İnsan hakları ve hukuk kurumları da görevlerini yerine getirmeli.” ifadelerini kullandı.

Türk devletinin Suriye’de çocukları silahlandırıp savaş alanlarına sürdüğü Türkiye Meclisi’nde de gündeme gelmişti. CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, 25 Kasım’daki Genel Kurul konuşmasında, Türk ordusunun Suriye’de çocukları silahlandırdığını, Suriye Milli Ordusu (SMO) elemanlarının en az yüzde 4’ünün 18 yaş altındaki çocuklardan oluştuğunu paylaşmıştı.