YPJ basın şehitlerini andı

Basın şehitlerini anan YPJ, "Ağır koşullarda savaşın ve direnişin her anını kamuoyu ile paylaştılar. Kalemleriyle topraklarımızı özgürleştirme tarihini yazacağız" dedi.

YPJ Basın İrtibat Merkezi, yazılı açıklama yaparak, basın şehitleri Dilovan Gever, Vedat Erdemci, Mihemed Reşo ve Seed Ehmed’i şehadetlerinin birinci yıl dönümünde andı.
Açıklamada, "YPJ Basın İrtibat Merkezi muhabiri Dilovan Gever, Onur Direnişi’ni takip eden basın şehitleri Vedat Erdemci, Mihemed Reşo ve ANHA muhabiri Seed Ehmed yoldaşlarımızı şehadetlerinin yıl dönümünde saygıyla anıyoruz" denildi.

'SAVAŞ VE DİRENİŞİ DUYURDULAR'

Açıklamada, şehitlere ilişkin şunlar belirtildi:
"Yoldaşımız Dilovan Gever ve özgür basın emekçileri, işgalci Türk devletinin gerçeğini, halkın ve savaşçıların onurlu direnişini tek yürek ve tek ruhla takip etti. YPJ Basın Merkezi olarak yoğun savaş içerisinde gazetecilik faaliyetlerimizi aktif bir şekilde sürdürmeye çalıştık. Dilovan yoldaşımız ağır koşullarda yönünü Girê Spî’ye çevirdi. 9 Ekim’den 13 Ekim’e kadar savaşın ve direnişin her anını kamuoyu ile paylaştı.
Aynı gün içerisinde (13 Ekim 2019) 3 yoldaşımız, Dilovan Gever, Seed Ehmed ve Mihemed Reşo’nun vahşi bir şekilde katledilmesi ve onlarca muhabirin yaralanması, Girê Spî ve Serêkaniyê’de yaşanan savaşın yoğunluğunu ortaya koyuyor.  Türk devletinin vahşiliği gazeteciler, sağlıkçılar, parti eş başkanları, anne, baba ve çocukların katledilmesinde bir kez daha ortaya çıktı.
Türk devleti tarafından katledilen gazetecilerden biri de Dilovan Gever yoldaşımızdı. Dilovan, 2014’te Kobanê için seferberlik ilan edildiğinde sınırları aşarak YPJ saflarına katıldı. İşgal altındaki bir ülkede toprak sevgisinin kolay olmadığını ve bedel istediğini gayet iyi biliyordu. Her gün kutsal topraklar uğruna bir arkadaşını toprağa veriyordu. Kobanê’nin özgürleştirilmesinden sonra morgun arşiv bölümünde görev alan Dilovan, burada binlerce şehit arkadaşının kahramanlığını, mücadelesini, direnişini belgeledi. 2018’de arşiv çalışmalarının devamı olarak YPJ Basın İrtibat Merkezi’ne geçti.
Kısa bir süre içerisinde basın dilini öğrenen Dilovan, birçok tarihi hamlede yerini aldı. Dilovan, bölge halkının ve savaşçıların Onur Direnişi’ni, işgalci Türk devletinin vahşi saldırılarını kamuoyuyla paylaşmak için 9 Ekim 2019’da yönünü Girê Spî’ye verdi. Kararlılık ve coşkuyla her zaman tehlikeli ve pusularla dolu yollardan geçen ve birçok direniş savaşına katılan Dilovan, Kobanê'deki yoldaşlarıyla destan yazdı. Dêrazor'da DAİŞ'i yok etme sürecinin her anına tanıklık etti. Girê Spî kentinde de Türk devletinin işgaline ve vahşetine tanık oldu.
Bakurê Kürdistan’da direngen Gever’de (Yüksekova) başladığı yolculuğuna, Kobanê, Amûdê, Dêrazor’da aralıksız devam etti. Bu anlamlı yolculuk Girê Spî’de sonlandı. Dilovan Girê Spî’ye giderken, ‘Bizler tarih yazacağız, tarih!’ demişti. Gerçekten de 13 Ekim 2019’da Girê Spî’de işgalci Türk devletinin ağır saldırılarına karşı arkadaşlarıyla tarih yazdı. Onur Direnişi’nin tarihini yazdı.

'ÖZGÜRLEŞTİRME TARİHİNİ YAZACAĞIZ'

Dilovan aramızdan göç etmiş olabilir ancak heyecanı, coşkusu, morali, yaşam tarzı ve direnişi, bugün hepimizin çalışma tarzı olmuştur. Dilovan, Mihemed, Seed ve Vedat Erdemci yoldaşlarımız gibi Gurbetelli, Agirî Yılmaz, Dilişan, Nûjiyan ve Deniz Fırat’ın takipçileri olacağız. Söz veriyoruz ki kalemleri yerde kalmayacak. Kalemleriyle topraklarımızı özgürleştirme tarihini yazacağız, özgürlüğün tarihini yazacağız.”