Zorla göç ettirilenlerden işgale son çağrısı

Toprağından zorla göç ettirilenlerin oluşturduğu Kalacağız ve Geri Döneceğiz Komitesi, Türk devletine bağlı çete gruplarını terör listesine almaya ve bölgedeki işgale son vermeye çağırdı.

Serêkaniyê’den zorla göç ettirilenlerin oluşturduğu Kalacağız ve Geri Döneceğiz Komitesi, Serêkaniyê’nin işgalci Türk devleti ve bağlı çeteleri tarafından işgal edilmesinin ikinci yıl dönümü dolayısıyla eylem hamlesi duyurdu. Bu amaçla, Hesekê’nin Waşokanî Kampı’nda basın toplantısı gerçekleştirildi.

Eylemde konuşan komite üyesi Ciwan Îso, “Komitenin amacı Serêkaniyê işgalini sonlandırmak ve yurttaşların geri dönüşü için güvence sağlamaktır. Ayrıca Rusya ve ABD başta olmak üzere uluslararası kamuoyuna bölge halklarına dönük katliamlara karşı sorumluluklarını yerine getirme uyarısında bulunmak istiyoruz” dedi.

Ciwan Îso’nun konuşması ardından Kalacağız ve Geri Döneceğiz Komitesi Eşbakanları Nura Mihemed ve Mehmud Cemil basın açıklaması yaptı.

HALK EVLERİNE DÖNMEYİ BEKLİYOR

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Serêkaniyê’nin işgal edilmesi üzerinden iki yıl geçti. İşgalci Türk devleti ve çeteleri ‘Suriye Ulusal Ordusu’ adı altında göçe maruz bırakmak ve yerlerine başkalarını yerleştirmek için Serêkaniyêlilere karşı suç işlediler. Bununla bölge demografisini değiştirmeyi amaçlıyorlar. Kentte kalanlar zor koşullardan geçiyor. Serêkaniyê’nin belde ve köylerinde aşırılıkçı çete grupları her gün halka karşı ihlaller gerçekleştiriyor. Vahşi politikalarıyla halkı korkutuyor, kaçırıyor, öldürüyor, işkence ediyor ve haraç kesiyor. Bütün bu suçlar Türk devleti ve muhalif güçler tarafından planlı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerinde ve sınır dışında kalan Serêkaniyêli göçmenler, Serêkaniyê’de kalanlara karşı bilinçli yapılan suçları takip ediyor. Serêkaniyê dışında yaşayanlar işgalin sonlandırılmasını ve evlerine dönmeyi bekliyor.”

Uluslararası kamuoyunun Serêkaniyê’de işlenen suçlar karşısında sessiz kalması kınanan açıklamada, “Uluslararası belge ve raporlar bu ihlal ve suçları doğrulamasına rağmen, felaket ve suçlar uluslararası kamuoyunun gözü önünde gerçekleştirilmesine rağmen sessizlik devam ediyor. Serêkaniyê Göç Komitesi, Serêkaniyê ve köylerindeki halka hizmet sunmak istiyor. Serêkaniyêliler için güvenli bir geçiş sağlamak istiyor. Her yolu deneyerek işgali sona erdirmeye, güvenliği ve barışı sağlamaya çalışıyor” denildi.

Türk devletinin işgaline son verilmesi, çete grupların ve Serêkaniyê’ye dönük saldırılarda yer alan askeri ve siyasi rütbeli Türk yetkililerin terör listesine alınması çağrısının yapıldığı açıklamada, Serêkaniyêlilerin güvenli bir şekilde topraklarına geri dönmeleri için uygun koşulların sağlanması talep edildi.

ÇALIŞMA PLANI

Açıklamanın sonunda komitenin önümüzdeki günlerde Serêkaniyê’de işlenen suçlara ilişkin belge toplama, uluslararası ve bölgesel örgütlerle temas kurma ve bu konuyu uluslararası gündeme getirmek için çalışmalar yapacağı duyuruldu.